Last news in Fakti

11 Октомври, 2017 07:20 2 046 2

Испания няма да преговаря с Каталуния

  • испания-
  • каталуния-
  • независимост-
  • карлес пучдемон-
  • преговори-
  • референдум

Пучдемон иска диалог, но в Мадрид не искат да чуват за това

Испания няма да преговаря с Каталуния - 1
Снимка: БТА/ AP

Испанското правителство отхвърли декларацията за независимост на Каталуния, подписана от каталунския лидер Карлес Пучдемон, съобщи Би Би Си.

По всичко изглежда, че в Мадрид не са склонни и на преговори. Вчера сепаратистите поискаха мандат за обявяване на независимост, но със суспендиран ефект, за да се водят преговори.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария заяви, че Карлес Пучдемон „не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде".

Сорая Саенс отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

„Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава“ – това се казва в декларацията за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания.

Правителството на Испания се събира на извънредно заседание, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост на Каталуния, подписана вчера от регионалния лидер Карлес Пучдемон.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой не изключва възможността от налагане на директна власт върху каталунското правителство. За целта той трябва да задейства член 155 от испанската конституция, която не е използван никога досега. Той позволява на Мадрид да поеме директен контрол над всяка от 17-те автономни области.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    6 5 Отговор
    Браво на испанското правителство!
  • 2 раптър

    5 3 Отговор
    Браво на Мариан Рахитичния, убеден европеец, води стремглаво Испания към гражданска война!!! Оттук нататък Рахита трябва да нареди ареста на Пучдемон, Пучдемон да призове защитниците на идеята за независимост да защитят демокрацията , те скачат срещу пратените военни части , и гражданската война стартира веднага. Просто Баския ще им се стори приказка на испанците! Това и заслужават , притежават самочувствие и гордост, тотално неподплатени. Времето отдавна не е на колониите!!! Високомерни " въздуси" под налягане!!!
Новини по държави: