Last news in Fakti

11 Октомври, 2017 18:40 2 692 29

Дания се превъоръжава заради руската заплаха

  • дания-
  • русия-
  • балтийско море-
  • заплаха-
  • нато

Правителството в Копенхаген иска увеличаване на разходите за отбрана с 20 на сто

Дания се превъоръжава заради руската заплаха - 1
Снимки: БТА/АР

Правителството на Дания иска да увеличи с 20 на сто разходите си за отбрана през следващите пет години в отговор на нарастващата военна активност на Русия в Източна и Северна Европа, предаде Reuters.

В съобщение на кабинета се казва, че "Русия инвестира много в своите въоръжени сили и извършва мащабни военни маневри край Балтийско море и границите на балтийските страни, при което пренебрегва международните норми и принципи".

Затова правителството предлага 20-процентно увеличение на отбранителния бюджет, което да се осъществява постепенно за петгодишен период. Абсолютното повишаване на военните разходи до 2023 г. би възлизало на около 4,8 милиарда датски крони (762 милиона долара).

Миналата година Русия разположи в своята Калининградска област на Балтийско море балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, както и система за противоракетна отбрана С-400. Ракетите могат да достигат Копенхаген.

Дания се превъоръжава заради руската заплаха

Москва отхвърля опасенията на западните правителства, като ги обвинява, че "раздухват истерия" около последните мащабни руски военни учения.

Според плана на датското правителство, който трябва да бъде одобрен от мнозинството в парламента, ще бъде сформирана нова бригада от 4000 войници, която ще оперира в балтийския и северноевропейския регион. Тя ще разполага с ракети "земя-въздух", танкове, артилерия и средства за борба с подводници.

Премиерът Ларс Льоке Расмусен каза на пресконференция, че предложението за увеличаване на разходите за отбрана е стъпка срещу доближаващите се към страната заплахи. Ако това предложение се приеме, Дания ще харчи през 2023 г. 1,3 на сто от своя БВП за отбрана за разлика от сегашните 1,2%. Приетият стандарт в НАТО, чийто член е Дания, е страните-членки да отделят по 2 процента от своя БВП за военни цели.

Дания се превъоръжава заради руската заплаха

Понастоящем датски войници участват оглавяваните от САЩ коалиции в Ирак, Сирия и Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаххаааххааахаххххааааааа..

    29 15 Отговор
    Хааххха..че то тия са колкото един квартал на Москва бееее..какво превъоражаване ги гони тия швестери.?😅😅😅

    Коментиран от #19

  • 2 Справедлив

    32 10 Отговор
    А на бас че ще накупуват американски железа и ще дадът куп пари. Те така САЩ прави пари-на гърба на съюзниците си.

    Коментиран от #9

  • 3 Аааа

    27 11 Отговор
    Тез п*дали и те ли ще скачат на Русия ? Май наистина са си изгубили разсъдъка !

    Коментиран от #10

  • 4 Стандартизатор

    22 6 Отговор
    Е то затова е данданията, кой пише стандартите ... много ясно, че ако ти пишеш военните стандарти на Нато, ще се купуват от теб нещата или най-малкото ти ще казваш от кого друг да се купуват... Нато е търговско предприятие, по модел на всички големи компании в САЩ ... нищо ново под слънцето, че ще се пазарува от САЩ техника, но друг да плаща сметката.
  • 5 Да го кажем направо

    22 10 Отговор
    Бях в Дания в началото на годината. Един истински мъж не видях. Всичко баце е на другият бряг. То вярно че жените са им грозновати шопарчета,ама толкова меки китки и шматки не съм виждал на друго място. И тия ще се готвят за война-и то с Русия-------цирк и смях.

    Коментиран от #8, #28, #29

  • 6 ЮюБб

    28 8 Отговор
    Не съм русофил,ама това наистина звучи като виц.
  • 7 Бесен Язовец

    21 11 Отговор
    Путин само ще се издуха и Дания ще стане някога имаше
  • 8 ЛЕСЛИКАРУЧКА

    20 8 Отговор

    До коментар #5 от "Да го кажем направо":

    Е това за меките китки не трябваше да го казваш, сега вече ще загубим коня ще имигрира в Дания. Там всичко ще му е присърце и политически възгледи и сексуална ориентация, абе ще му е мехлем на рана.И какво ще правим? Кой ще ни забавлява сега. УЖАС.
  • 9 Девон

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Не ! Руски ще си накупуват??? Имаш ли нещо между ушенцата???
  • 10 генетик

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Аааа":

    Русия се готви да им скача!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Расулюлах

    13 4 Отговор
    И превъоражени и не превъоражени като ви удари сатаната нема значение сите ше се разпаднете на атоми

    Коментиран от #22, #23

  • 13 ПЕДАЛ на танк

    15 4 Отговор
    Купете си розово-пурпурни камофлажни прашки с дантели,така ще им изкарате акъла на Руснсците.
  • 14 onq s konq

    11 12 Отговор
    Мислех че съм наясно с русофилската простотия и ограниченост,но това което виждам ме смайва!Как е възможно човек живеещ в съвремието да си помисли,че малка Дания може да се опълчи на Русия във военен аспект?А според вас бе "рескомислещи" допускате ли че и БЪЛГАРИЯ е готова за война с Русия?ЦЯЛОТО НАТО БЕ УМСТВЕНИ ТУНДРАДЖИИ СТОИ ТВЪРДО СРЕЩУ РУСИЯ,ПОДКРЕПЯНИ НА 100% ОТ ЦЯЛАТА ОГНЕВА МОЩ И ЖИВА СИЛА НА САЩ!А съмнявате ли се че и Европейски държави НЕЧЛЕНКИ НА НАТО при едно военно стълкновение ще останат настрана и няма да се присъединят в битката срещу Червената чума?Утешителното в конкретния случай е,че тук русофилстващите са само няколко персони,пишещи с десетки никове,но...все пак нещата са емблематични.

    Коментиран от #16

  • 15 Неутрал

    12 8 Отговор
    Русия не иска да атакува никоя страна. Целият страх от държави в Европа с война срещу Русия е план на западното лоби за производство и продажба на оръжие. Те трябва да измислят големи врагове като Русия и Кина, за да могат да продават оръжия на съюзниците си.

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пенсионера

    8 6 Отговор
    Сега това че са обратни и незнам си още кво дрем ми на сайдера. А кво пък казва дстчанинът за Българина знаетели???? А и каде работят нашите знартели? Къде печелят нашите ? в сибир или в европа ? В европа има всичко , всичко плюс работа и възможности. Не видях работещи бедняци като тука, за сибир няма да кажа нищо. Що никой не знае от де е дошъл първобитният човек и къдр още има диваци. Имах шанс да се пенсионирам в европа, колко съм будала само. Можех да се пенсионирам в сибир .Айди лека вечер на всички
  • 18 onq s konq

    7 6 Отговор

    До коментар #16 от "0815":

    В поста си НЕ ВИЗИРАМ конкретни драскачи или по-точно многобройните им никове,но ти явно си се разпознал.Естествено благодарност от такива като теб няма да получа ЧЕ СЪМ СПОМОГНАЛ В ПРОЦЕСА НА ВЪТРЕШНОТО ИМ СЕБЕОПОЗНАВАНЕ,но..."стига ми тая награда..." и т.н.:)
  • 19 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хаххаааххааахаххххааааааа..":

    Може да са колкото един квартал на Москва но стандарта им на живот е на светлинни години от руския.
  • 20 стоян георгиев

    1 5 Отговор
    дания има да вдига бюджета си двоино и тва не е от страх от русия ,а заради стандартите в нато!
  • 21 Барчо

    7 2 Отговор
    Добре че е Дания да спре руснаците. Ние няма нужда да се въоръжаваме и превъоръжаваме.
  • 22 Барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Расулюлах":

    Винаги
  • 23 Барчо

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Расулюлах":

    Абе нещо сбърка. Не сатаната, а Сартана. От оня филм хамериканския. Аз съм Сартана, вашия гробар.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аааа

    1 0 Отговор
    До генетик :
    Мисуиш ли ?
  • 26 поручик ржевски

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "Неутрал":

    Интересен размисъл НО производството на оръжие като процент от общото производство на Европа САЩ , Канада... е нищожен процент сравнет със същия на Русия Тоест развитите държави имат какво да продават на съюзници и на целия свят!! Докато Русия освин оръжия ,нефт и газ нявя нищо кункурентно което може да предложи на пазара ! А цената на нефта и газа се сринаха така че като че ли Русия има най- голям интерес да се продават оръжия !

    Не мислиш ли?
  • 27 Бат Мишо

    2 1 Отговор
    давам си цялото имане Дания да нападне Русия....А ако англия ги нападне давам и Москвича .....ама е е.аси кефа англия дае бело петно на картата
  • 28 hellmaker

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да го кажем направо":

    Датчанките са "грозновати шопарчета" ?? Ти сигурен ли си,че си бил в Дания или просто не си слизал от автобуса ? Колкото до войската - Дания не е сама- НАТО и САЩ са със тях..
  • 29 Селянин от село

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да го кажем направо":

    Баце, твойта е най-големия шопар, ма то не е срамно. Ти сигурен ли си верно ,че си бил в Дания ?Или сънува нещо. Като си прос ,мълчи си, така има шанс некой да те мисли за умен. Всички русофили сте много прости, вървете в Русия да врътнете по една свирка на Путин.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания