15 Октомври, 2017 11:58 2 466 38

Иран може да се оттегли от ядреното споразумение

  • иран-
  • сащ-
  • споразумение-
  • оттегляне-
  • техеран-
  • ядрено-
  • мохамад зариф

Напрежение между Иран и САЩ

Иран може да се оттегли от ядреното споразумение - 1
Снимка: БТА/ AP

Иран може да се оттегли от сделката за ядрената си програма, ако Съединените американски щати се опитат да върнат санкциите срещу ислямската република, съобщи ТАСС.

Външният министър Мохамад Зариф заяви, че Техеран може да разгледа план за напускане на споразумението, постигнато през 2015 година след дълги преговори.

След встъпването си в длъжност американският президент Доналд Тръмп разкритикува сделката и на няколко пъти се изказа остро срещу Иран. Мохамад Зариф заяви, че има няколко варианта за действие пред страната му.

По думите на дипломата, ако санкциите бъдат възстановени в особено важни за Иран сфери като износа на петрол и продажба на самолети, то Техеран „ще получи правото да вземе решение относно участието си в ядрената сделка“.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция) и Германия съгласуваха с Иран преди две години съвместен всеобхватен план за действие за уреждане на кризата около ядрената програма на Техеран. Санкциите срещу Иран бяха свалени, а в замяна Иран се задължи да ограничи ядрените си дейности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    8 33 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Санкциите срещу Иран бяха свалени, а в замяна Иран се задължи да ограничи ядрените си дейности...“ И как иран ограничи ядрените си дейности? Като изстреля експериментално две балистични ракети с обсега 2000 км. за 2017г.- една през фебруари, и една през септември? А още не е изминала 2017 г.- като нищо може да извърши “експериментални“ изстрелвания на още една балистична ракета с обсег 2500 км, която достига и до Румъния и България. А руските тролове ревяха като идиоти, че американския ПРО щит, който защитава 100% от територията на Румъния и България, уж бил насочен за ПРО защита от русиям докато той е предназначен за защита ТОЧНО ОТ ИРАНСКИ БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ. Точно под тази статия ще си проличи в коментарите, кой коментатор е защитава русия и не му пука как се отбранява България срещу иранските балистични ракети, и за кого националната сигурност на България стои над руските държавни интереси, защото иран е болонката на русия....

    Коментиран от #4, #5, #12, #16

  • 2 Румяна Костова

    26 5 Отговор
    Ето ,Трамп отново се перчи и предизвиква нова криза.Малко му е Северна Корея.Добрата новина все пак е,че останалите постоянни членове в ООН се дистанцират от него.Значи,дори и Америка да излезе от ядрената сделка,Европа,Русия и Китай я поддържат.
  • 3 111

    10 5 Отговор
    Успех с господството на света и борбата с въоражените наркомани
  • 4 Трол

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Публикувано във факти.бг: изстрелвания на още една балистична ракета с обсег 2500 км, която достига и до Румъния и България.
    За втори път ти се обяснява, по права линия разстояниета е 2568км. до България, за Румъния още малко. Ракетата е била, поне така е оповестено-2400км. Айде да се спреш малко с козяшките лозунги.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Трол

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Даже и аз съм в грешка:Иран представи нова балистична ракета, способна да пренесе няколко бойни глави на 2000 км разстояние. Това съобщават иранските медии, цитирайки началника на военновъздушните сили, които са част от Революционната гвардия.
    Сега ще се спреш ли малко?
  • 6 юрист

    6 25 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    “...Публикувано във факти.бг: За втори път ти се обяснява, по права линия разстояниета е 2568км. до България, за Румъния още малко. Ракетата е била, поне така е оповестено-2400км...“ Абе, какво значение има разстояние от 100 км. по въздуха за една балистична ракета, която пренася ЯДРЕНА БОЙНА ГЛАВА? То е видно кой не е в час и това не съм аз! Я ми кажи- как ще ограничиш радиоактивния прах да не се премести на 100 км. разстояние по въздушна линия, а?

    Коментиран от #10, #11

  • 7 юрист

    6 28 Отговор
    Не, НЯМА да се спра, защото иран наистина е заплаха за България и Румъния, защото ЛЪЖИТЕ ВИ, че американското ПРО било насочено към НАПАДЕНИЕ НА РУСИЯ, ТОЧНО СЕГА ЛЪСНАХА и стана ясно, че НЕСЛУЧАЙНО сащ монтираха ПРО щита си в Румъния и че той е ТОЧНО ЗА ЗАЩИТА ОТ ИРАНСКИ РАКЕТИ, ПРЕНАСЯЩИ ИРАНСКИ ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ, А НЕ Е ЗА НАПАДЕНИЕ НА РУСИЯ- КАКТО ТВЪРДЯХТЕ РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ!

    Коментиран от #18, #36

  • 8 юрист

    5 28 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    И последно- БРАВО НА САЩ, че НАВРЕМЕ ни защитиха от иранските ядрени ракети!
  • 9 юрист

    6 26 Отговор
    “САЩ активират в четвъртък противоракетния щит в Европа близо десетилетие след като Вашингтон предложи на партньорите от НАТО да ги защитават от ирански ракети и след като в крайна сметка Москва така и не прие уверенията, че системата за спиране на ракети със среден обсег (до 3000 км) не е насочена срещу нея...“ САЩ активират от Румъния противоракетния щит на НАТО 11 май 2016 http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/05/11/2757839_sasht_aktivirat_ot_rumuniia_protivoraketniia_shtit_na/
  • 10 Трол

    26 7 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Хахо, айде по-леко с епитетите! Не 2400 а 2000 км.! И работата на ракетата не е да ръси или събира някакъв прах, това не е прахусмукачката у вас! Не съм ти виновен, че заради възраста имаш нарушено хормонално равновесие. Лекувай се, че ставаш за смях.

    Коментиран от #13

  • 11 за матриала

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Юристе, юристеее... Демек по твоята логика Иран толкова силно са заинтересовани да ни нападнат и то с ядрени бойни глави, че ще пуснат ракети в Турция, за да се премести радиоактивният прах в България!!!! Ти сама разбираш ли какво казваш???
    Пак по твоята логика (ако може така да се нарече), съдя по коментара ти #7, излиза, че Румъния е по-близо до Иран, отколкото до Русия?
    А последното, коментара ти #8, е просто шедьовър!!! Тук, даже спирам да споменавам за логика... Ама ти не спирай, продължавай да пишеш, защото става забавно!
    Ти да си виждала поне една страна в света, на която твойте щати да са "помогнали" и тази страна да е в просперитет???

    Коментиран от #15

  • 12 Ив Ел

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Правите ли разлика между "ядрени дейности" и ракетна програма?

    Коментиран от #14

  • 13 юрист

    5 17 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    пак те питам- КАК ТОЧНО ще ограничиш един радиоактивен облак, който се намира на 100 или 500 км. от територията на България и ще го принудиш да не се премести над България? Ама ти си скаран с елементарни неща, които се знаят и от малките деца! Пак подчертавам, че иранската ядрена заплаха е взета предвид и точно заради нея съществува американското ПРО, монтирано в Румъния, на 50 км. от територията на България! А ако на теб ти се плаща, за да изискваш българите да приемем, че тази ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА , която ЗАЩИТАВА територията на България, НЕ ТРЯБВАЛО да я има, защото МОЖЕ да защити България и от руски ядрени ракети, то тогава точно това потвърждава ника ти- че си платен руски трол! Значи- ТИ ИСКАШ БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА ДА Е БЕЗЗАЩИТНА ПРЕД НЕНАТОВСКИТЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ, ЗА ДА МОЖЕ СМОТАНАТА ТИ РУСИЯ ДА СЕ ГАВРИ С НАС, ДА ТВЪРДИ, ЧЕ НИ ПУСКА 1 ЯДРЕНА РАКЕТА ОТ ИРАН И НИ ИЗТРИВА ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА И БЪЛГАРИЯ ДА НЯМА С КАКВО ДА СЕ ЗАЩИТИ, ЗАЩОТО Е НЕЯДРЕНА ДЪРЖАВА? Това може да го иска САМО ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #23

  • 14 юрист

    5 17 Отговор

    До коментар #12 от "Ив Ел":

    Питайте МАЕЕ, прочетете няколко български закона в това отношение, вижте в нета кога и как за 2017г. са изстреляни ирански БАЛИСТИЧНИ ракети, с какъв обсег са и тогава си отговорете сам/а на собственият си въпрос. Защото изстрелване на балистична ракета НЕ Е развиване на ядрена енергетика/ строеж на аец и това го знае всеки средноинтелигентен човек в света...

    Коментиран от #20

  • 15 юрист

    5 19 Отговор

    До коментар #11 от "за матриала":

    “...Публикувано във факти.бг: Ти да си виждала поне една страна в света, на която твойте щати да са "помогнали" и тази страна да е в просперитет???...“ Аз съм единствено българска гражданка и сащ не са моята Родина и държава. Обаче- ПРИВЕТСТВАМ действията на ВСЯКА държава по света, с които се укрепва и развива ОТБРАНАТА на Р. България. ПРО щитът работи, България е защитена от иранските балистични ракети, а и от ракети на ДРУГИ ненатовски държави, които имат балистични ракети със среден обсег. Това на мен ми стига. Нищо друго от сащ не ме засяга. Всяка държава, насочила ракети срещу България, за мен е естествен военен враг на България. Една от тези държави е русия. Отречи, че руски балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, са насочени от Крим срещу България, м? ТОВА е причината за моето отношение към русия и сащ. Няма как ти да насочиш оръжие срещу мен, да поставяш в пряка опасност живота, собствеността и сигурността на семейството ми, а аз да те гледам с добро око- това е положението, а пък ти- ако щеш!

    Коментиран от #17

  • 16 куку руку ку

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    И от кога България стана мишена на Иран? По-скоро ще обстрелят някой оазис в Сахара. Кажи си платата, все ще се намери някой да ти плати малко отгоре, че да спреш да пишеш глупости и да се излагаш като кифладжия на пазар.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Румяна Костова

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Нещо си се отвлякла от темата .Ядрената зделка е всъщност споразумение.Освобождава се Иран от санкции,ако спре да прави ядрено оръжие.Всички комисии на ООН потвърждават,че Иран стриктно спазва това.Ако Америка отново наложи санкции,Иран може да възобнови опитите си и до 2 години да има ядрени бомби.Решението на Тръмп поддържат само Израел и Саудитска Арабия.
  • 19 Сандо

    11 2 Отговор
    насочени са заради твойте шефове и тези на крадливите ни политици.
    Защото има бази в България, на които не им е мястото тука!
    Защо не кажеш нещо за тях, защо са тук, какво се държи в тях, никой от нас незнае.
    В Нато си била, предпазена била, нищо подобно. Ще носиш скоро май пак потури, и пак заради твойте шефове.
    Аз не виждам къде в цялата крадлива сган, политическа и не, някой мисли за България, като за родина, като за бащин дом и нещо мило.
  • 20 Румяна Костова

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "юрист":

    Пак си забъркала манджа с ПРО,балистични ракети,облаци и прах.Ядрено оръжие е използува досега само от Америка.По принцип то се създава за здържане на мераци,а не за нападение.Имаш го,можеш да поставяш условия.Намаш го,трайкаш си и слушаш Америка.

    Коментиран от #22

  • 21 юрист

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    “...Публикувано във факти.бг: И от кога България стана мишена на Иран?“ От момента, в който иран се превърна в болонката на русия- от тогава! Защо бяха наложени санкции на иран- защото някой американец или ЕС гражданин не харесва физически иранците, или защото иран НЕЗАКОННО прави ядрена програма за създаването на собствени ядрени оръжия?
  • 22 юрист

    2 12 Отговор

    До коментар #20 от "Румяна Костова":

    “...Публикувано във факти.бг: По принцип то се създава за здържане на мераци,а не за нападение..“Тези речи ги дръж пред ваш путлер- пред мен не вървят! ВСЯКО ОРЪЖИЕ СЕ СЪЗДАВА, ЗА ДА БЪДЕ УПОТРЕБЕНО, въпросът е кой луд и от коя държава ще го употреби първи! Северна корея, иран и русия върло си оспорват 1вото място..

    Коментиран от #25

  • 23 Трол

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Публикувано във факти.бг: А ако на теб ти се плаща, за да изискваш българите да приемем, че тази ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА , която ЗАЩИТАВА територията на България.
    Що ли продължавам да споря с изтрещяло! Кога съм казал нещо за американската ПВО? Дали ще е в Румъния или България за мен няма значение. А ной добре е и да е в двете държави. Щом нямаме армия, която да ни пази, все някой трябва да го прави. Но това е изместване на темата.
    Публикувано във факти.бг: ТИ ИСКАШ БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА ДА Е БЕЗЗАЩИТНА ПРЕД НЕНАТОВСКИТЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ, ЗА ДА МОЖЕ СМОТАНАТА ТИ РУСИЯ ДА СЕ ГАВРИ С НАС, ДА ТВЪРДИ, ЧЕ НИ ПУСКА 1 ЯДРЕНА РАКЕТА ОТ ИРАН.
    Това с големите букви осмисли ли го преди да го напишеш?
    Русия да твърди, че ни пуска ядрена ракета от Иран.
    А ти се обясни, че иранските ракети не стигат до България. Тогава мина на версията за радиационенн облак! Връх на интелекта! Представям си иранците да се обаждат на турците-пичове опразнете северните квартали на Истанбул, че ще нападаме българитепама ракетите ни са "къси",ще паднат при вас ама вятъра е благоприятен, поне облака ще стигне до тях! Лудницааааа...
  • 24 Сандо

    9 2 Отговор
    първи го използваха твойте началници и то срещу цивилно население...
    Хора за който си мислех, че имат чест и никога не биха забравили, но ето и те са дупедавци и лизачи.
    Всичко е за пари, ти, те, оръжията им, на всичките по света, нашите оръжия също.
    Защото ако ни бяха позволили, то сега щяхме да сме номер едно.
    В всяко напредничаво и ново изобретение има български плъст, във всяка една далавера също. Добри сме и борбени и затова искат да ни заличът, да ни направят неграмотни, да ни закрият болниците и предприятията и да станеме послушни овце, точно като теб!
  • 25 Боранч белогъзата

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "юрист":

    оеъжието е за да си подсигуриш спокойствието а САЩ го ползват за да си осигурят $$$$$
  • 26 Голям прос

    4 2 Отговор
    Какви ирански ракети ви гонят,. бе ? Те са насочени за американците, не за нас. Какъв проблем имаме с Иран. Ако махнем тия американски бази от България, Иран даже няма да се сети, че сме на картата. А това, че сме в НАТО да не ви успокоява много. И Гърция беше навремето, ама и взеха 2/3 от Кипър. България във всички конфликти е вземала грешната страна досега. Така че, притеснявайте се за руските ракети като се репчите толкова НАТОВЦИ, не за иранските. Ние сме малки и все ще имаме поробител, но избирайте по-свестен да не одита малкото кожа която ни е останала. Защото ЕС и САЩ това правят. И някакви които работят в чужбина не искам да ме коментират, вие като се мъчите тук да оцелеете, тогава ще говорим като равни. Отстрани на проблемите е лесно да се говори

    Коментиран от #27

  • 27 юрист

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Голям прос":

    “...Публикувано във факти.бг: Ако махнем тия американски бази от България, Иран даже няма да се сети, че сме на картата..“ България е суверенна държава. Защо да няма право да има на своя територия натовска военна база- само защото твоята русия така иска, ли? С думите си от цитата, ти косвено ПРИЗНАВАШ, че русия ВЛИЯЕ на иран и определя към кого иран да си насочи ракетите. След като самата русия насочила ракети срещу България от Крим, какво й пречи да “посочи“ на иран, че България се явява негов враг по линия напр. на мюслимите- иран е шериатска република, в която има МНОГО консервативни крайни ислямисти? И пак не мога да разбера- КОЯ Е РУСИЯ, ЧЕ ДА КАЗВА НА Р. БЪЛГАРИЯ КАКВИ БАЗИ ДА ДОПУСКА БЪЛГАРИЯ НА СВОЯ ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ, СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА НАТО ОТ 13-14 ГОДИНИ? България казва ли на русия- или си махаш базите от Беларус, или обявяваме Беларус за държава, която се готви да нападне военно България, защото в нея има руски военни бази? Въпросът е принципен и Беларус, въпреки , че е член на одкб, не допусна руска военна база на територията си- за разлика от Узбекистан...

    Коментиран от #34, #35

  • 28 юрист

    1 5 Отговор
    Руски военни обекти в чужбина от Уикипедия, свободната енциклопедия По долу са представени държави в които се намират военни контингенти в съответствие с междудържавни договорености.
    Армения, Беларус , Грузия, Казахстан , Киргизстан- ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ СА ЧЛЕНОВЕ НА РУСКОТО НАТО-ОДКБ/
    Сирия, Таджикистан, Приднестровие, Молдова, Украйна Абхазия[редактиране | редактиране на кода]
    7-ма Руска военна база

    В периода на грузинско-абхазкия конфликт (1992 г. – 1994 г.) на територията на Абхазия са разположени 171-ви изтребителен авиационен полк, въоръжен с прехващачи СУ-27(авиобаза „Бомбора“ в град Гудаута) и военно – сеизмологична лаборатория в Нижни Ешера. От 2009 година в Абхазия е разположена 7-ма обединена военна база на руските военни сили с контингент наброяващ 4 000 човека. Основните места на базиране: бивши мироопазващи обекти и военно летище Бомбора в района Гудаута, полигон и част от пристанището на Очамчире, съвместни руско – абхазки военен гарнизон в Кодорското дефиле и около Ингурския ВЕЦ. Освен това, в състава на военната база се намират военно – административни и медицински обекти в различни населени места на Абхазия. Седалището е в Сухуми.
  • 29 юрист

    1 5 Отговор
    Руски военни обекти в чужбина от Уикипедия, свободната енциклопедия Армения[редактиране | редактиране на кода]
    102-та руска база в Гюмри с численост на наличния състав 5 000 човека е снабдена със зенитно-ракетни комплекси С-300 и изтребители МиГ-29. През 2006 – 2007 от територията на Грузия щаба на руските сили в Закавказието, както и персонала и оръжията, които преди това са били в Грузия се премества в Армения. Базата е създадена през 1995 г. и носи бойно дежурство в рамките на „Единната система за въздушна отбрана на страните от ОНД“ в съответствие с междуправителствено споразумение за период от 49 години (до 2044 г.) По силата на този договор НЕ СЕ ИСКА ЗАПЛАЩАНЕ ОТ РУСИЯ!!!!
    Беларус - Разположен е радар „Волга“ (Ганцевичи) е част от системата за противоракетно предупреждение. Изпълнява бойно дежурство от 2003 г. високо честотната станция позволява да се проследява пускането на между континентални балистични ракети в северозападна посока. В съответствие с договореностите подписани на 6 януари 1995 г. всичкото недвижимо имущество, „Волга“ и нейната инфраструктура заедно със земята са дадени за ползване на Русия, за период от 25 години (2020 година). 43-та част от военноморски комуникационен център (Вилейка) – осигурява връзки в диапазона на свръх дълги вълни между Генералния щаб на военноморския флот на Русия с атомните подводници, носещи бойно дежурство в района на Атлантическия, Индийския, както и части от Тихия океан. Виетнам - Всички войски са о
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 психиатър

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "юрист":

    Лягай да спиш, утре ще се лекуваш.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 русофил

    9 1 Отговор
    Учила била, книги чела, юрист била, жена била, хубава била, модерна била, а упражнява професията "жалък трол"!

    ха ха ха :D
  • 34 Боранч белогъзата

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    Лоша лъжкиния си смени ника и опитай пак предлагам ти ника Киро
  • 35 Хохи

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    Хубавице, ти явно не можеш да ЗГРЕЕШ че любимият ТИ "РАЗВИТ ЗАпъд". Унищожи тотално България. И ТВОЕТО СЪЗНАНИЕ!!!
    СЪБУДИ СЕ ,ЗА ТВОЕ ДОБРО Е!!!
  • 36 Хохи

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    ТАКИВА ХОРА КАТО ТЕБ СА ПО-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА И НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ А ЗА ВСИЧКО.
    ИЗЛЕЗ ОТ "МАТРИЦАТА" и ще се САМОУСЪЗНАЕШ много бързичко!!!
  • 37 НЕДОМИСЛИЦА

    4 0 Отговор
    Като се страхувате че Иран може да изстреля ракета в България, защо послушахте краварите и унищожихте ракетите които бяха на въоръжение в страната ни. Съкратихте армията и в момента е колкото една футболна агитка. Всичко това е с цел да закупуваме американско оръжие. Докато има такива където им изкупуват оръжието ще са богата държава.
  • 38 НЕДОМИСЛИЦА

    0 0 Отговор
    Със престъпното бездействие на управляващите и недомислицата за ЗДП, още много ще се увеличават жертвите от ПТП. За да намалят произшествията и жертвите е необходимо: учениците от пети клас да изучават задължително като предмет ЗДП. Във осми и девети клас да кормуват лек автомобил задължително на полигон. При навършване на 18 години да се явяват на градско кормуване и изпит пред КАТ.