Last news in Fakti

15 Октомври, 2017 17:06 925 8

София и Лондон заедно ще интегрират Западните Балкани

  • българия-
  • великобритания-
  • интеграция-
  • западните балкани-
  • екатерина захариева-
  • борис джонсън

Двете страни ще работят за просперитет на Западните Балкани

София и Лондон заедно ще интегрират Западните Балкани - 1
Снимка: Външно министерство

София и Лондон препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения, включително в сферата на отбраната и сигурността, и ще работят заедно за европейска перспектива, стабилност и просперитет на Западните Балкани. За това се договориха първите дипломати на България и Обединеното кралство - Екатерина Захариева и Борис Джонсън, които разговаряха днес.

Захариева е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство. България ще организира среща на върха за Западните Балкани през май 2018 г. по време на своето Председателство на Съвета на ЕС, а няколко месеца по-късно Лондон ще домакинства среща на страните на Берлинския процес.

Борис Джонсън дори духовито даде име на съвместните усилия на двете столици относно Западните Балкани - процесът “От София до Лондон”, съобщиха от външното ни министерство.

“Важно е не само за България, но и за Европа нашите партньори и приятели от Западните Балкани да са стабилни - заяви Захариева пред Джонсън. - Посетих пет от шестте държави, следващата седмица ще съм и в Косово. Всички са мотивирани. Моето послание към тях бе да използват момента, че пет държави, подкрепящи разширяването, ще председателстват една след друга Съвета. В същото време обаче трябва да си напишат и домашното.”

Захариева отбеляза още, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и върховният представител Федерика Могерини вече недвусмислено подкрепиха разширяването.

“Сигурен съм, че Председателството ви ще бъде много успешно. Това, което правите в Западните Балкани, е много важно за нас и ви подкрепяме. Трябва да има евроатлантическа перспектива за тези страни. Нека да координираме действията си”, призова и Борис Джонсън.

“За всяка една държава трябва да има план за присъединяване. Нашият опит показва, че хората на Балканите не искат да бъдат повече разделени. Колкото по-дълго продължава интеграционният процес, толкова повече рискове има да се увеличи демотивацията”, изтъкна Захариева.

И двете страни се обединиха, че присъединяването на страните от Западните Балкани трябва да е на базата на собствените заслуги. Междувременно те трябва да бъдат подпомогнати за подобряване на
свързаността във всички аспекти, обединиха се двамата министри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мижи да те лажем

    12 1 Отговор
    СМЕШНИЦИ!
  • 2 Гостенин

    8 1 Отговор
    А на нас всичко ни е на ред.
  • 3 Тоти

    5 0 Отговор
    Пази Боже
  • 4 Иво

    6 1 Отговор
    Кой пък въведе това название - "Западни " Балкани?
    Няма "източни", няма ,,западни" !
    ,,Балкан", Балкански п-ов !
    Ех, журналя......
  • 5 Хохи

    5 0 Отговор
    БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕЕЕЕЕЕ
    Англия ДОЛНА, МАЗНА, АЛЧНА, ГМУСНА............. нямам думииииии
  • 6 Тодоров

    2 0 Отговор
    Каква стабилност и просперитет за Западните Балкани при участието на англичаните ? Вятър работа. Кога Англия е помогнала и защитила България ? Зад красиви фрази като тази "стабилност и просперитет" се крият само английски интереси. Още навремето Чърчил беше казал, "....че тази държава (България) трябва да изчезне". Изглежда спомена за Дойран още го е измъчвал. Но нашите политици толкова са изкукуригали, дори и Захариева, че за едно ръкостискане с този рус палячо (Борис Джонсън), са готови да сервилничат и ръсят всякакви недомислени изказвания. Г-жо Захариева, къде ви е националната гордост ? Дори братята сърби казаха, че кирилицата трябва да се запази и дали като вас биха тръгнали да се договарят с англичаните. Националните и християнските ни ценности трябва да са насочени в друга посока и към други държави-гаранти на християнството. Но НИКОГА АНГЛИЯ !
  • 7 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    много са важни тези срещи,жалко е че не се разбира от плебса.при интеграцията на западните балкани е много важно българия да е активния играч на терен ,тва означава мноооооооого мангизи и просперитет.нека си спомним как гърците прекараха всички интеграционни проекти на българия с ес .що парите за македония ,албания,косово и сърбия да не минат през българия?там трябва да деиства българската дипломация.ако тя успее в тва начинание българия ще стане средноевропеиска страна като стандарт,щото парите и работата ще са много!
  • 8 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Първо ги дифиринцираха, сеги пък ще ги интегрират а после ще им покажат корен квадратен.
Новини по държави: