Last news in Fakti

18 Октомври, 2017 07:30 3 711 15

18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев

  • русия-
  • болшевики-
  • радко димитриев

На 18 октомври 1918 г. героят от войните за обединение на България ген. Радко Димитриев заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от болшевиките. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата на град Пятигорск.

Радко Русков Димитриев е роден на 24 септември 1859 г. в село Градец, Сливенско. Завършва Априловската гимназия в Габрово. Участва в националноосвободителното движение Котел, а по време на Руско-турската война 1877-1878 г. е зачислен като преводач към руската армия. Радко Димитриев завършва първия випуск на военното училище в София (1879 г.) и Николаевската генералщабна академия в Санкт - Петербург (1884 г.). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан.

Участва в подготовката на Съединението. След историческият акт е началник - щаб на Южнобългарските войски и в Сръбско-българската война командва авангарда на лявата колона при превземането на Пирот.
След победоносната война е един от главните организатори на преврата на офицерите русофили от 9 юни 1886 г. детронирал княз Александър І Български. След неуспеха на превратаджиите да се задържат на власт, емигрира последователно в Румъния и Русия.

След обявяване на амнистията за офицерите участници в преврата се завръща в България и е произведен в чин полковник. На тази длъжност заема различни постове в българската армия. На 1 май 1905 г. е повишен в звание генерал-майор и две години по-късно е началник на ІІІ военно - инспекционна област.
През Балканската война поема командването на ІІІ българска армия, формирана на 17 септември 1912 г. в Русе в състав: 4-а преславска, 5-а дунавска, 9 - плевенска пехотни дивизии, 3-а конна бригада, 3-о с гаубично отделение, Опълчение и допълващи части.

Общата численост на армията през 1912 г. достига 111 363 души, 26 030 коня, 3737 вола, 6675 каруци, 7 леки коли, 75 велосипеда, 72 картечници и 318 оръдия. Командваната от генерал Димитриев армия осъществява оперативно - тактическата изненада за турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена отбранителна линия генералът поема командването на обединените І и ІІІ армии. По време на Междусъюзническата война е назначен за помощник-главнокомандващ, а малко по-късно е изпратен като пълномощен министър в Санкт - Петербург. На този пост го заварва и началото на Първата световна война.

Той напуска служба и се присъединява към действащата руска императорска армия начело на 8-и армейски корпус в състава на 8-а армия, действаща в Галиция. След успешни боеве срещу австро - унгарците през септември 1914 г. е повишен в чин генерал от пехотата и му е поверено командването на 3-а армия. С нея Димитриев обсажда безуспешно Пшемишъл, а до края на годината воюва на река Сан и по направлението към Краков.

В резултат на Горлицкия пробив през май 1915 войските му са разгромени и отстъпват от северните Карпати. Броени дни след поражението Димитриев е снет от командването на 3-а армия, но през март 1916 му е поверена 12-а армия в Прибалтика. С нея през лятото на 1916 и последвалата зима той провежда кръвопролитни, но безрезултатни офанзиви срещу германците на запад от Рига. През юли 1917 е снет от армейското командване и зачислен в резерва. По-късно заминава на лечение в Южна Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааа

    25 3 Отговор
    Само не разбрах от статията как е екзекутиран

    Коментиран от #9

  • 2 ???????

    17 2 Отговор
    Малко ли е имала проблеми тогава България та е отишал там?
  • 3 Гост

    18 1 Отговор
    На 11 септември 1918 г. Радко Димитриев и синът му са арестувани в Есентуки от комунистите, които събират заложници, за да закрепят властта си в Северен Кавказ. На 4 октомври заложниците са прехвърлени от Кисловодск в Пятигорск. По онова време командващият севернокавказките части на Червената армия Иван Сорокин влиза в конфликт, донякъде подтикван от антисемитските си възгледи, с гражданското правителство на Севернокавказката съветска република и на 13 октомври избива няколко негови членове, включително председателя Абрам Рубин. За отмъщение на тези убийства на 18 октомври 1918 г. над сто от заложниците, сред които и генерал Радко Димитриев, са избити по заповед на председателя на местния клон на ЧК Георгий Атарбеков.
  • 4 миланов

    27 7 Отговор
    РАЗБИРАМЕ ЧЕ НА ДВА ПЪТИ Е ИЗМЕНЯЛ НА БЪЛГАРИЯ И Е ПОГАЗВАЛ ВОЕННАТА СИ КЛЕТВА
    първият път като организира преврат в полза на чужда държава и вторият като изоставя родината си при положение на война и служи отново на същата чужда държава.

    Коментиран от #10

  • 5 гост

    16 5 Отговор
    Абсолютно лъжлива статия. Радко Димитриев-национален предател и пряк виновник за загуба на България в Между-съюзническата война в 1913 година. Освен всичко е бил и некадърен. По точна информация във:

    http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-rusofilstvoto-prevarna-gen-radko-dimitriev-v-prezryan-predatel-na-rodinata-48260
  • 6 Пеньо

    13 4 Отговор
    Съдбата на този български генерал показва вредите от каквото и да е чуждофилство!
  • 7 Патето Яки

    12 4 Отговор
    Шапкар който живее охолно като плаща с кръвта на бедните българи и руски мужици.
  • 8 manitou

    12 4 Отговор
    Кучешка смърт за предателя!
  • 9 Грую

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ааа":

    Кое не разбра? То си пише "от болшевиките" . Не може да не си чувал поне, че те така са се разправяли с неудобните - без съд и присъда, тихомълком или пък безследно изчезнали и с него така.
  • 10 юрист

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "миланов":

    Абсолютно съм съгласна с Вашият коментар- този НА ДВА ПЪТИ е изменявал на България и я е предавал. Точно в този смисъл и аз разбирам статията ! ГАВРА Е да се чества паметта му! Прекалената вяра в русия, поддаването на руските промивки и гаври с българското, българщината и поддаване на това да се постави русия НАД България от 1 българин- точно както правят в момента руските тролове в нашият мейнстрийм, води точно до ИЗМЯНА И ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо България! А от статията е видно каква е наградата от самоте руснаци за двойното извършено предателство на България и преминаването на страната на русия- ЕКЗЕКУЦИЯ.
  • 11 Бесен Язовец

    3 7 Отговор
    Само така дано пак се завърти колелото че има мн.работа за довършване
  • 12 mediator37

    7 4 Отговор
    Всеки военачалник има победи и поражения. Генерал Никола Иванов също е обвиняван за нерешителни действия при загубата на Междусъюзническата война, а е военният гений сразил Одринската крепост.
    Лесно е да се съди кой е некадърен и кой кадърен.
    След сражението- генерали много.

    Коментиран от #13

  • 13 юрист

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "mediator37":

    Тук не говорим за български военачалник, който е изгубил или не 1 сражение! Тук става въпрос за ИЗМЕННИК НА БЪЛГАРИЯ, КОЙТО НА ДВА ПЪТИ ПРЕМИНАВА НА СТРАНАТА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА И ЗА НАГРАДА ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО СИ Е ЕКЗЕКУТИРАН ОТ ТАЗИ ЧУЖДА ДЪРЖАВА!
  • 14 стоян георгиев

    6 10 Отговор
    тоя не е единствения русофил предпочел русия или ссср в ущърб на българия.целия набор от комунисти и русофили са национални предатели,готови да изоставят българската национална идея в руска полза.имена бол димитър влахов да речем ,георги димитров дето забравя българския ,кръстьо раковски ,димитър благоев...и т.н. и т.н. патриоти от руски или съветски тертип.особено интересен патриот е драган цанков един от наи-пламенните русофили апелиращ постоянно я, османската империя ,я русия да ни анексират.досущ като сегашните убавци дето приканват путин да хвърли атомни бомби върху нато и европа!
  • 15 Истината

    3 2 Отговор
    Тоя човек се бил за България..никой не е безгрешен без да го защитавам
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания