19 Октомври, 2017 11:19 2 462 6

Ердоган: Турция може да затвори границата си с Ирак

  • турция-
  • ирак-
  • иракски кюрдистан-
  • реджеп ердоган

Хабур е основният транзитен пункт между Турция и Иракски Кюрдистан

Ердоган: Турция може да затвори границата си с Ирак - 1
Снимки: БТА/АР

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да затвори границата си със Северен Ирак "всеки момент", след като вече затвори въздушното си пространство за полети към и от този район, предаде Reuters.

"Ние напълно затворихме нашето въздушно пространство за регионалното правителство в Северен Ирак", каза президентът пред репортери на връщане от посещение в Полша.

"Разговорите продължават за това какво да бъде направено във връзка с границите по сушата. Все още не сме затворили граничните пунктове, но това също може да се случи във всеки един момент", каза Ердоган.

Турция обяви в понеделник, че затваря въздушното си пространство за полуавтономния регион на Иракски Кюрдистан и че ще действа за предаване на контрола над главния граничен пункт към региона на централното правителство.

Ердоган: Турция може да затвори границата си с Ирак

Пунктът Хабур е основният транзитен пункт между Турция и Иракски Кюрдистан.

Референдум за независимост на Иракски Кюрдистан беше организиран на 25 септември. На него 90% от избирателите гласуваха за отделяне от Багдад. Иракското правителство се обяви категорично против вота.

Анкара разглежда референдума като заплаха за националната си сигурност и се опасява, че той ще разпали сепаратистки настроения сред собственото й кюрдско население.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 youshouldnotpass

    7 4 Отговор
    Тия кюрди ще са заобиколени от всички страни със врагов.Също като Израел. Интересно е дали американците ще ги изоставят. Единствения им шанс за оцеляване е да извадят акъл поне колкото на евреите. Но под шапката на алах акъл вирее ли ?
  • 2 Пеньо

    4 1 Отговор
    Не минава и ден без тоя да квичи за нещо си, а пък нашите "журналисти" без да го отразят!
  • 3 Хасан

    4 6 Отговор
    Всички тия народи бяха добре при османлиите...знаеше се кой е мъжа и кой е жената...виж Балканите ..който не иска той не ни бие

    Коментиран от #5

  • 4 Uflaf

    3 1 Отговор
    Цялата човеколюбива дейност е за петрола. Прокара човека вече тръбите от юг, където е на война . Няма да минава на електричество я . То е за мислещите ,не е за вярващите.
  • 5 много правилно си го изписал

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Точно така.Напълно съм съгласен с теб. Преди се знаеше че Ердоган е мъжа,а Хасан жената,а сега нищо не е сигурно за Ердоган!!!
  • 6 ГЕРО

    0 0 Отговор
    Ай ся без курди и клекнаха. Ся накадя??? Кюрдистан , е къде е тва кюрдистан??? Тюх. Цък цък цък , що ви требваше на баир лозе?
Новини по държави: