19 Октомври, 2017 12:20 2 090 5

Мадрид отнема автономията на Каталуния в събота

  • испания-
  • каталуния-
  • независимост-
  • мариано рахой-
  • карлес пучдемон

Испанското правителство ще задейства процедурата по суспендиране на самоуправлението на областта

Мадрид отнема автономията на Каталуния в събота - 1
Снимки: БТА/АР

Испанското правителство ще се събере в събота на извънредно заседание, за да задвижи процедурите по временна отмяна на самоуправлението на Каталуния, съобщиха световните агенции.

"Испанското правителство ще продължи с процедурите, предвидени в член 155 от конституцията за възстановяване на правния ред в самоуправлението на Каталуния", се казва в изявление на кабинета в Мадрид.

"Идната събота министерският съвет ще одобри на извънредна среща и ще внесе за разглеждане в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуния, и за възстановяване на конституционния ред в областта".

Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. Кабинетът трябва да определи точно какви мерки иска да приложи и да ги внесе за гласуване.

Мадрид отнема автономията на Каталуния в събота

Изявлението на правителството беше публикувано, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон не изпълни изтеклия в 10.00 часа местно време ултиматум на испанския премиер Мариано Рахой официално да се откаже от плановете за отцепване.

Мадрид отнема автономията на Каталуния в събота


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Расулюлах

    5 3 Отговор
    Е са видите ли колко са велики световните терористи без колониите си и робите им?мятат се само и само да не ги изпуштат те така беше и през средновековието а тогавашните конкистадори сега са демократи хахах нищо не се е променило само способите им за контрол на робите и колониите са станали вде по технологични

    Коментиран от #5

  • 5 Джендо

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Расулюлах":

    Кой са световните терористи? Правителството в Мадрид?Ти или не си учил история, или умишлено преиначаваш фактите.Кралство Испания има Конституция и тя е нарушена с този референдум.Още повече , че само 42% са гласувалите.Така , че когато бързаш да напишеш нещо помисли.
Новини по държави: