24 Октомври, 2017 06:00 1 710 1

По-известни акции, приписвани на Гладио

  • гладио-
  • операции-
  • операция гладио-
  • цру

За Гладио са работили около 622 активни агенти, общият състав на структурата включва над 15 000 души. 12 са групите за въоръжена борба, 10 – за саботажни действия и 6 – за шпионаж, пропаганда и тайно извеждане на хора от дадена зона след изпълнение на задача. Смята се, че турската терористична организация „Сивите вълци”, чийто представител Али Агджа извърши покушението срещу папа Йоан Павел Втори, също е част от мрежата. Отделните клетки са действали самостоятелно, без да знаят за съществуването на другите, което е предпазило мрежата от разкритие в продължение на десетилетия.

Тайната армия се смята за отговорна за редица атентати, политически убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н., при които загиват и мирни граждани на страните, участващи и подкрепящи тайната структура. Акциите са „разчетени” така, че вината за извършените престъпления да бъде приписана на левите движения. Провеждат се под прякото ръководство на секретната комисия на НАТО. Последното известно документирано заседание на комисията е от 23 – 24 октомври 1990 г. в Брюксел.

Ето и другите действия на Гладио:

Военният преврат от 1967 г., довел на власт в Гърция „Черните полковници“.

Опити за покушение срещу френския президент Шарл дьо Гол.

Четирите бомбени взрива през декември 1969 г. на пиаца Фонтана в Милано и в Рим. Общо в Италия в такива атентати от 1969 до 1984 загиват над 200 души и са ранените над 600

Приписва се намеса на мрежата в убийството на Алдо Моро сложило край на т.н. „исторически компромис“ за поделяне на властта, сключен между християндемократите и комунистите в Италия.

Атентатът на Октоберфест в Мюнхен в 1980 г., при който са убити 11 души

Атентатът на гарата в Болоня в август 1980 г., взел 85 жертви и над 200 ранени, официално приписан на леви екстремисти от „Червените бригади“.

Серията бомбени атаки в Белгия в периода 1982 – 1985 г. срещу магазини, ресторанти и полицейски части, при които са убити 28 и ранени 20 души.

Атаки срещу кюрдски активисти в Турция и Европа.

Атентатът срещу папа Йоан Павел ІІ на пл. Св. Петър в Рим на 13 май 1981 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    3 8 Отговор
    Сигурно и атентата на гара Буново...