Last news in Fakti

24 Октомври, 2017 13:58 4 047 2

Взривили Дафне Галиция заради петрол?

  • малта-
  • дафне каруана галиция-
  • журналист-
  • убийство-
  • петрол-
  • панамски досиета

Убитата малтийска журналистка разследвала контрабанда на нефт от Либия през Италия за Европа 

Взривили Дафне Галиция заради петрол? - 1
Снимки: БТА/АР

Следствието за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция предполага, че то може да е свързано с нейните разследвания за контрабандата на горива от Либия в Европа. Новината съобщи "RAI News 24". Каналът се позовава на източници от италианските правоохранителни органи.

Медията припомня, че миналата седмица по заповед на прокуратурата на Катания (град на остров Сицилия) са били арестувани и поставени под домашен арест девет души - либийци, италианци, свързани с мафията, и двама малтийци, включително бивш футболист от националния отбор на страната, който е смятан за организатор на незаконната мрежа.

Според отработената схема краденото от либийските находища гориво при съучастието на местни милиции се прехвърляло на танкери, после още веднъж било прехвърляно на друг кораб край бреговете на Малта, след което достигало до италианските пристанища и рафинерии. После преработеното гориво се пласирало в Италия и други европейски страни. В италианското разследване фигурират 80 000 тона гориво на обща стойност 30 милиона евро.

Взривили Дафне Галиция заради петрол?

Галиция, която извършвала журналистическо разследване на офшорни сметки, изучавайки т.нар. Панамски досиета, неведнъж разобличавала незаконната търговия с либийски петрол през Малта. Напоследък там бяха убити няколко души, които според нея са били свързани с този бизнес.

Журналистката загина на 16 октомври при взрив в колата, в която пътувала. Произшествието веднага беше квалифицирано като убийство и от малтийските власти, и от международната общност. В разследването участват експерти от ФБР.

Взривили Дафне Галиция заради петрол?

Макар че миналата седмица беше извършена аутопсия на тялото, то все още не е предадено от властите заради следствени действия във връзка с взрива. Дата за погребението не е определена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ьььььь

    11 4 Отговор
    Великите демократи...и тези учат светът как да живее...

    Коментиран от #2

  • 2 Да го кажем направо

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ьььььь":

    Това ако беше в Русия-досега соросоидните медузи да се бяха разпенявили до небесата.