Last news in Fakti

24 Октомври, 2017 22:32 10 693 10

На чехите им писна

  • чехия-
  • чехите-
  • избори-
  • андрей бабиш-
  • писна

Шуробаджанащината процъфтява

На чехите им писна - 1
Снимка: БТА/ AP

"Земетресение", "ураган", "цунами": след парламентарните избори в Чехия медиите не пестят катастрофическите обобщения. Защото в една от най-старите и най-стабилни демокрации в Средна и Югоизточна Европа 60 на сто от избирателите гласуваха за партии, които са против истаблишмънта и против елитите. При това в една безпримерно добра икономическа ситуация! За държава-членка на ЕС това е повече от тревожно, пише в коментара си Кено Ферзек.

Според първите международни коментари, Чехия залита надясно и поема по път, сходен с този на съседите от Полша и Унгария. Но колкото и основателни да са тревогите от изборните резултати в страната, важно е да се направят и няколко уточнения. Обобщения от типа на "Източна Европа залита надясно и клони към евроскептицизъм" звучат просто като общ упрек към целия регион и не обясняват нищо.

Те не са "ограничени десни радикали"

Повечето чешки избиратели, които гласуваха против "системата", изобщо не са някакви ограничени десни радикали. На тях просто им е писнало от политическото затлъстяване на елита. Много важни реформи в областта на социалното дело, здравеопазването или образованието вече от години тъпчат на място, на регионално и местно равнище процъфтяват клиентелизмът и шуробаджанащината, а част от чехите живеят с убеждението, че модерното време им е причинило само загуби. Освен това политици като президента Милош Земан през последните години трайно отровиха обществения климат, включително и с презрителни реплики към ЕС по адрес на бежанците или най-общо за ценностите на хуманизма и за либералната демокрация.

Основателят на партията "АНО" Андрей Бабиш заема отчасти сходни позиции. Независимо от това най-много гласове му донесе обещанието, че ще разчисти Авгиевите обори в Чехия и ще сложи край на омрежването на елитите. В това обещание обаче има нещо гнило, защото самият Бабиш открай време принадлежи към същите тези елити, а медиите многократно са вдигали шум около свързани с него скандали за укриване на данъци и за държавни субсидии. За разлика от политици като Виктор Орбан и Ярослав Качински, той обаче не е нито националист, нито шовинист – нито пък има някакви антидемократични планове за Чехия. Бабиш е по-скоро един от онези амбициозни и самоуверени олигарси, които смятат, че авторитарният им управленски стил в областта на бизнеса може да се окаже полезен и за управлението на държавата. И тъкмо авторитаризмът на Бабиш е източник на главната опасност.

Засега все още не е ясно доколко той ще може да постави отпечатък върху бъдещето на страната. Правителство трудно ще бъде сформирано, защото никой не желае да влиза в коалиция с "АНО". През последните години Бабиш прогони от партията си куп умни глави, които можеха да му помогнат да прокара красивите си планове за повече икономическо мислене и ефективност. Освен това, ако стане премиер, той вече няма да може да играе едновременно и ролята на опозиция, както постъпваше като финансов министър от началото на 2014 до май тази година. С други думи, доверието към Бабиш може да се подрони.

Общото между Чехия и останалите Вишеградски страни

Нека да уточним още, че той няма никакъв принципен антиевропейски проект. Единственият общ план на тъй наречените "Вишеградски държави" Полша, Чехия, Унгария и Словакия и при Андрей Бабиш остава отричането на европейската бежанска политика. В този смисъл победата на "АНО" не означава, че и без това доста хетерогенната Вишеградска група сега непременно ще укрепне.

Тъй или иначе, въпросните силно демонизирани елити както вътре в страната, така и в чужбина сигурно са силно разтревожени. И с основание. Ако твърде съмнителните сили на антисистемността все пак не успеят да ги пометат, тези елити решително и честно ще трябва да усвоят един прозрачен, отговорен, устойчив и автентичен стил на демократично управление. Защото само по този начин могат да убедят хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    64 2 Отговор
    Предимството на адекватните държави от бившия Соц блок, като Чехия, Унгария, Словения, Хърватска, Полша, Словакия е, че имат опита от соца и могат да направят съпоставка на двете епохи за разлика от малките западни държавици. Те усещат на къде отиват нещата с ЕС т.е. почва да им мирише на израждане и изкривяване на реалността. Почват да усещат двойния м/у старите колониални "демокрации" и новите васални държавици в ЕС. И тъй, като са адекватни държави взимат мерки за разлика от държавите курви- България, Румъния, Гърция, Сърбия и т.н. държавни образувания свикнали да действат по команда. Чехите и Унгарците бяха първите държави надигнали се срещу окупацията на СССР, което показва много! Показва манталитет, показва дух, показва стремеж за независимост и воля за самостоятелност. Неслучайно те си запазиха в най-голяма степен придобивките от соца, а сега първи повдигат глас срещу тиранията на ЕС! Ето тия държави трябва да са ни за пример, а не банановите републики от Панамския регион! Боко, мижетурко проклета. Учи се на политика защото носиш отговорност за милиони животи, не е толкоз просто колкото елементарния ти мозък ти го говори.

    Коментиран от #2, #3, #10

  • 2 ами ние

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лупи":

    +1
    БРАВО ЛУПИ!
  • 3 1.9 Tdi

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лупи":

    Просто не искат имигранти. Не и от тия дето им натрапва съюза.
  • 4 толерастията е вредна

    41 2 Отговор
    Меркел ханъм сигурно е бясна, щом е поръчала на пропагандната си машина DW да напишат това ;)
    За жалост ние, както е казал Лупи в коментар 1 сме к..ви :(((
    Както и да го въртят от Меркел пропаганден машинен - DW за това което се скучва сега и в Чехия и в Полша,Унгария и Австрия дори основен принос има политиката на отворен г.з водена от "великата" ислямизаторка на Европа фрау пардон ханъм Меркел !!!
  • 5 Ьььььь

    21 2 Отговор
    То и на нас ни писна-ама сме си овце...
  • 6 Мануела Малеев

    16 5 Отговор
    Личи си мъката на ляво- толерастите от ДВ, че Източна Европа не иска мигранти ! Въртят, сучат , все до там го докарват .
  • 7 Койчо

    13 2 Отговор
    Писнало им е от бюрократи, говорещи за красиво бъдеще, но изградили красиво настояще само за себе си.
  • 8 Jak Sparo

    15 4 Отговор
    Чета и плача Майко Българийо.И чехите се събудиха.А тук останахме тиква&сие цигани електорат прилагащи безнаказан геноцид над нас БЪЛГАРИТЕ местната рая.Ако не се събудим жалко за старите и родители,тежко за невръстните ни деца!!!!!
  • 9 шовинист

    10 2 Отговор
    Какви чехи, какво събуждане!??? Коментиращите пак си намериха повод да плюят България. Пролетта бях в Чехия. Като изключим построеното от немците, там си е като в македония :) И в Чехия, която е галено дете на запада и там просто едни хора забогатяха прекалено и се еманципираха, за да участват в политиката. Повечето от тях са отрочета или на комунистическата или на предишната върхушка. Милиардерите заемат мястото на политическата класа от прехода, макар че точно тя ги създаде. Нищо няма да се случи в Чехия, както нищо няма да стане в унгария или в полето на пияниците Полша. Едни измамници гонят други, за да им заемат мястото и да стават още по-богати.....точно както и у нас.
  • 10 Гюро до лупи

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Лупи":

    Лупи, предимството на тези територии е, ако изобщо има такова нещо, че са били в Хабсбургската, а не в Османската империя. Други предимства нямат- пияници и лингури с всички.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания