Last news in Fakti

25 Октомври, 2017 08:37 2 283 2

Каталунски град с удар по крал Фелипе VI

  • испания-
  • крал фелипе vi-
  • каталуния

Обявиха го за персона нон грата

Каталунски град с удар по крал Фелипе VI - 1
Снимка: БТА/AP

Испанският крал Фелипе VI беше обявен за персона нон грата в каталунския град Жирона, съобщи El Nacional.

Решението беше прието на заседание на градския съвет. Преди с подобно предложение са излизали от „Партията за народно единство“. Тогава обаче те не успяха да наберат достатъчно гласове.

Според някои местни политици, подобно решение е „нецелесъобразно“. Според тях по този начин няма да бъде решен въпроса между Мадрид и Каталуния.

През миналия месец гражданите на Каталуния гласуваха на референдум, в който се обявиха за независимостта на региона. В Мадрид обявиха резултатите за незаконни. Самият крал Фелипе VI се обяви срещу референдума.

Това предизвика недоволството на каталунските власти. В момента Мадрид работи по задействането на Член 155 от испанската конституция, за отмяната на автономията на областта.

От Барселона отказват да се съобразят с решението. Очаква се в града да се проведе специално събрание на местния парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сержант

    7 0 Отговор
    На Филипе ще му кажа:Който не работи не трябва да яде / по социалистически/
    А той иска : един да работи друг да яде
    / по капиталистически/ Всяко начало има край.

    Коментиран от #2

  • 2 реалист

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сержант":

    Прав си, но не се надявай ,че имперското мислене на това" кралче" ще му позволи да пусне лесно кокала.
Новини по държави: