26 Октомври, 2017 15:54 5 673 22

Черната тайна зад ядрените опити на СССР

  • ссср-
  • ядрено оръжие-
  • опити

Те са разрушили живота на хиляди

В бившата съветска република Казахастан мнозина живеят с ужасните последици от ядрените експерименти, които са се провеждали по време на Студената война. Макар СССР да е правил всичко възможно, за да скрие ядрените опити, Швеция все пак е успяла да разбере за тях. Това пише в своя статия шведския журналист Юаким Родстрьом за изданието Aftonbladet, цитирано от actualno.com

Когато американците създават атомната бомба, в СССР се забързват да създадат свое ядрено оръжие.

Един от големите изпитателни полигони бил Семипалатински ядрен полигон (днешното име на града е Семей), който наричали просто Полигона. На него, от 1949 до 1989 година, са били взривени 616 ядрени заряда, чиято обща мощност съответствала 2,5 хиляди бомби, подобни на хвърлените над Хирошима.


Преди 26 години, на 29 август 1991 г. президентът на независим Казахстан Нурсултан Назарбаев затваря Полигона. Но последиците от въздействието върху местното население, природата и населените пунктове все още ясно се виждат. Карипбек Куюков е казахски художник и активист на антиядреното движение, — един от онези, които силно са пострадали от съветските ядрени изпитания по време на Студената война.

"Когато бях малък, често се будех от това, че шкафовете се тресяха. Родителите ми са виждали изпитанията със собствените си очи. Нощем ставаше светло като в ден. Веднъж майка ми видяла как вали черен дъжд... След разпада на СССР няма към кого да се предявят компенсации. Не искам да викам или да се оплаквам, това няма да ми върне ръцете. Трябва да се гледа напред и да се попречи отново да се случи“, заявява Куюков.

Както и хиляди други казахтанци, той се ражда със сериозни физически отклонения. Куюков се ражда без ръце и с деформации на различните части на торса, освен това ходи трудно. Страда и от сърдечни пристъпи, независимо от сравнително младата си възраст.

Независимо от очевидната вреда, нанесена на живеещите в близост хора, учените и военните, които са работили в изпитателния ядрен център в Курчатов никога не са разказвали колко опасни са били тези изпитания. Вместо това отговорните хора са мълчали за страничните ефекти или са лъгали хората в очите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛАЩ

    53 24 Отговор
    Лошата Русия. САЩ изобщо не са правели наземни ядрени опити нали?

    Коментиран от #6

  • 2 Да го кажем направо

    54 16 Отговор
    А американските ядрени опити са били хуманни-....без жертви и последствия-нали...Еми американците в началото даже войници са оставяли в близост до взривовете-факт неоспорим. Но ние трябва да пишем и да гоним миналото от преди 60 години---нали така господа безпристрасни и свободни журналисти.
  • 3 бббббб

    50 15 Отговор
    Гледал съм доста документални филми за опитите на САЩ и колко войници са пострадали .Такаче платените журноля да напишат нещо и по-този въпрос.
  • 4 Пецата

    45 15 Отговор
    При положение ,че САЩ са ЕДИНСТВЕНАТА държава използвала ядрено оръжие против мирно население-написаното инфо изглежда силно тенденциозно.
  • 5 Трапер

    14 11 Отговор
    Язовеца го нема никав .Кюти си в бърлогата и си мирише.
  • 6 Пеньо

    19 16 Отговор

    До коментар #1 от "ЛАЩ":

    Първо:Не лошата Русия, а безумните управници! Второ: Що за оправдание е това-"и другите са идиоти"?
  • 7 OMG WTF

    28 16 Отговор
    Другари копейки, в статията става въпрос за наСССРания съюз. Не за филмираните х'американци. Много моля да коментирате по статията. Не виждам някой да отрича или да е отричал колко зли са америте. Най-лошото в цялата работа е, че и едните, и другите имат болни продажни фенове в нашата страна. Вместо да се кланяте на чуждо знаме, обичайте своето собствено.

    Коментиран от #10

  • 8 Пазарен Либерализатор

    19 7 Отговор
    И САЩ са трещели доста експериментални бомби, и в пустинята Невада, и на Бикини и не помня още къде, но резултата е 1032 ядрени опита от 45та до 92ра за САЩ, подземни, атмосферни и окенски.
  • 9 един

    20 7 Отговор
    Я разкажете за Агент Ориндж във Виетнам, Лаос и Камбоджа ;)

    Кой, защо и какви са последствията, някои хора още нямат представа за тоя акт на "демократизиране" от страна на САЩ :D

    Коментиран от #14

  • 10 Съни

    35 9 Отговор

    До коментар #7 от "OMG WTF":

    Хората реагират така,просто защото вече силно ги дразни този анти-руски тренд. Използва се всяка една възможност -в доста случаи даже комична-та да се омаскари Русия-като греховете на някогашните комунисти се прехвърлят лекичко и елегантно на днешна Русия...ето това дразни и кара хората да пишат такива коментари. Аз лично не съм русофил-но ме нерви тази анти -руска истерия,която е само да се угоди на САЩ...

    Коментиран от #12, #22

  • 11 незнайко

    21 4 Отговор
    618 зарядя равни на 2500 бомби над Хирошима !!! Един заряд приблизително 4 атомни бомби !!! Това да не е някакъв майтап ? Значи руснаците са по велики от САЩ ! Като ни нямат Невада къде да ги гърмят ??? Това си е чисто тенденциозна статия !!!
  • 12 БГ пироман

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Съни":

    +1
    Браво, много добре казано!
  • 13 ААА

    12 3 Отговор
    Пример от войната в Ирак . Една голяма част от Ам . войници се върнаха от Залива със сериозни увреждания , развили различни форми на рак. Причината- използваните снаряди за танкове с обеднен уран.
  • 14 Пазарен Либерализатор

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Ейджънт ориндж е дефолиант, също и Диноксол, идеята е била УС Арми да свалят шумата в джунглата за да виждат къде са жълтурите. Скоро след употребата му се разбира, че засяга детеродните функции и създава ужасяващи генетични увреждания в децата, но тежък е процеса на демократизация, какво да се прави....
  • 15 онзи същия

    9 2 Отговор
    Ако си мислите че само руснаците са го правили:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Downwinders
  • 16 Бесен Язовец

    12 3 Отговор
    Я сега и една статия за ядрените опити на Маршаловите острови от САЩ да се покаже как са отровили цяла държава и океана
  • 17 Александър

    4 1 Отговор
    Hiroshima Mon Amour (Alcatrazz) Слушайте тази песен,гадове американофили!!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Александър

    4 2 Отговор
    Много ще ми е кеф,ама много, Северна Корея да им тресне на САЩ няколко бомби ядрени,да ги видим тогава мазните п....лчета! Ще ореват всичко,както беше след 11 септември!
  • 19 еййй смехорани

    2 6 Отговор
    Русофилките в поредна мощна ерекция - статията е за СССР, за изстъпленията на оная власт и няма нито дума за Америка, но "логично" веднага в коментарите си изместват фокуса извън путландия. Смехорани, дано поне ви плащат......
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Съни":

    И аз не харесвам Путин ,но това което пишеш си е самата истина.
Новини по държави: