28 Октомври, 2017 11:05 1 411 4

Български учен ръководи изследователски проект за 45 млн. долара

  • професор лиана апостолова-
  • алцхаймер-
  • професор

Проф. д-р Лиана Апостолова оглавява първото голямо проучване в САЩ за ранно диагностициране на болестта Алцхаймер

Българката проф. д-р Лиана Апостолова работи в Медицинския университет в Индиана, САЩ.

Тя ще ръководи първото голямо проучване в САЩ за ранно диагностициране на болестта Алцхаймер. Проектът е на обща стойност 45 млн. долара и е насочено към хора под 65-годишна възраст.

Целта на проекта е да се установи как точно се развива болестта, а първите резултати се очакват до 2 г. "С напредването на медицината можем да видим болестта в мозъка на човека 20 г. преди да има симптоми. Тя започва с натрупване на протеин, който е токсичен“, обясни неврологът.

Проф. Лиана Апостолова завършва Медицинския университет в София. Тя е от семейство на учени. Прадядо ѝ - проф. Тошко Петров, е един от основателите на Медицинска академия.

Нейният дядо - проф. д-р Стефан Попов, е бил ръководител на катедра “Физиология” в плевенския университет, а баба ѝ е известен столичен стоматолог.

Майка ѝ е професор по биохимия и емигрира в САЩ през 90-те години, за да работи по научни проекти, а баща ѝ - по органична химия и преподава в Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

През 1998 г. Апостолова заминава в Америка, за да продължи медицинското си образование. "Знаейки винаги, че искам да правя наука, си давах сметка, че моето бъдеще е в САЩ“, споделя професорът.

Съпругът на Апостолова – Валентин Пенчев е директор на институт по мрежови науки към университета в Индиана в Блумингтън. Имат двама сина - Юлиян и Мартин, които са родени в Америка, но въпреки това знаят български език и гордо заявяват, че са българи.

Със семейството си често се прибират в България, тъй като родината им липсва непрестанно. "Няма по-красива държава от България за нас. Ние сме българи и много ни липсва. Работата в чужбина може да дава резултати, обаче се чувстваш като в изгнание и ти липсва българското“, категорична е Апостолова.

Споделя още, че българските общности в САЩ са изключително сплотени и всяка година се организират фестивали, на които се канят изпълнители и музиканти от родината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    9 1 Отговор
    Браво на тази българка и семейството й! Тя е една от единиците, които заминават в сащ не да мият чинии или да карат тир-ове, а да създават наука и да надграждат професионалното си ниво. “..."Няма по-красива държава от България за нас. Ние сме българи и много ни липсва. Работата в чужбина може да дава резултати, обаче се чувстваш като в изгнание и ти липсва българското“, категорична е Апостолова....“ Това е истината за единиците научни български кадри, реализирани се в държава извън България! Точно тази г-жа, която има пълното право да се похвали с успехите си, заявява, че се чувства като в изгнание в чужбина, вместо да реди фалшиви дирирамби как отлично се е устроила там, как е много добре заплатена и как счита нас, българите, останали по свое желание в България, за някакви иди*ти...За това са ми отвратителни коментарите на всички онези български емигранти, които с надменност и сарказъм леят обвинения към нас- българите в България и ни считат за декласирани елементи и изявяват претенции да ни учат от хиляди километри разстояние как ние да си живеем живота в България! Нека тази статия им бъде за урок !
  • 2 българин и български не е едно и също

    3 1 Отговор
    Тя е американски професор, а българка по произход. Ако не беше имигрирала, сега щеше да бере душа в медицинаската академия без заплата, или щеше да лекува нещастни българи срещу големи суми подмасата. Да погледнем реалноста. В България се разждат гении, но те се развиват в чужбина. ТУк са нежелани, гонени и натикани в миша дупка. Тук процъфтяват простаците като Борисов (той сам си го казва) и те недопускат никой качествен да се развива. Сега убиват БАН, с което и последните качествени учени ще изчезнат от България.
  • 3 Да бе

    0 2 Отговор
    Започва да ме е гнус от такива псевдобългари. Дедите й имена в българската наука, тая отишла да слугува на американците. Истинските българи работят за и в страната си, да не би нямаме наука и болни старци? Просто лелките са си продажници.

    Коментиран от #4

  • 4 не бе

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    Мен ме е гнус от такива като теб, дето освен че нищо не правят плюят по тези дето вършат нещо полезно по света само защото то било под някаква форма "чуждо".