Last news in Fakti

29 Октомври, 2017 09:55 2 072 0

Тайван лази по нервите на Китай

  • тайван-
  • хонолулу-
  • китай-
  • цай ингвен

Президентът Цай Ингвен пристигна в Хонолулу въпреки възраженията на Пекин

Тайван лази по нервите на Китай - 1
Снимка: БТА/АР

Тайванският президент Цай Ингвен кацна в хавайския град Хонолулу на път към намиращите се в Тихия океан дипломатически съюзници на Тайпе, предаде Reuters.

Тя посети мемориала на Пърл Харбър въпреки силните възражения на Китай срещу посещението. Пекин смята самоуправляващия се остров Тайван за своя суверенна територия, като не изключва употребата на сила за връщането му под контрола на централната власт. Китайските власти се противопоставят и на всякакви транзитни посещения на тайвански лидери.

Китай неведнъж е определял Тайван като най-чувствителния и важен проблем между себе си и САЩ. Пекин смята, че Цай Ингвен иска да постигне официална независимост на Тайван. Вчера тя отлетя на едноседмично посещение до три държави в Тихия океан - Тувалу, Маршаловите острови и Соломоновите острови. За целта тя ще премине през Хонолулу и американската територия Гуам.

От своя страна Цай заявява, че иска да запази мира с Китай, но ще защитава демокрацията и сигурността в Тайван.

Това е второто й посещение в САЩ тази година. През януари тя спря в Хюстън и Сан Франциско на път от и за Латинска Америка. По време на престоя си посети централата на социалната мрежа Тwitter, която е блокирана в Китай.

Пекин претендира за суверенитет над Тайван от 1949 година, когато комунистическите сили на Мао Цзедун спечелиха гражданската война в Китай, а националистите на Чан Кай-ши избягаха на острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА