29 Октомври, 2017 12:57 3 574 4

Сепаратист номер едно ще бяга в Белгия?

  • белгия-
  • убежище-
  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • независимост

Брюксел е готов да обмисли предоставянето на убежище на Карлес Пучдемон

Сепаратист номер едно ще бяга в Белгия? - 1
Снимка: БТА/АР

Отстраненият премиер на Каталуния - Карлес Пучдемон може да поиска убежище в Белгия, а по молбата му думата ще има местен съд. Това съобщи белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен.

Той уточни, че ако Пучдемон поиска и получи закрила белгийското право ще го защитава от екстрадиция. Франкен изрази съмнение, че бившият каталунски премиер ще получи справедлив процес в Испания. Държавният секретар допълни, че засега няма постъпила молба от Пучдемон.

Местни медии отбелязват, че в последните дни каталунският водач е намекнал, че може да потърси подобен род защита, както и че изборът му би бил Белгия.

Настоящото белгийско правителство беше излъчено с мандата на фламандските националисти, които също в дългосрочен план обмислят пълно отделяне на област Фландрия или поне преминаването към конфедерална държава.

Сепаратист номер едно ще бяга в Белгия?

По-рано този месец министерството на външните работи на Испания привика белгийския посланик в Мадрид, за да протестира срещу коментар на премиера Шарл Мишел за полицейското насилие, съпътствало референдума в Каталуния.

Белгийското правителство тогава беше предупредено за възможността "двустранните отношения сериозно да пострадат".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината винаги боли

    11 9 Отговор
    Те фламандците вече са интегрирани в анадолското семейство,та се загрижили и за каталунците който от доста време пък са рекламно лице на Катар и турското Беко,та явно проявяват повишен интерес към чаршафите и другите им атрибути отдавна....
  • 2 Барчо

    9 6 Отговор
    Ми те каталунците обявиха независимост. Сега какво трябва да следва? Навлизане на армията и въоръжена намеса за да се задържат инициаторите ли? Каталунската полиция и военните подразделения, които са там чии заповеди ще изпълняват? Щото ако изпълняват на обявеното извън закона каталунско правителство май ще се стигне до нещо повече от лека пукотевица!!!!
  • 3 Европа нещо й хлопа

    14 6 Отговор
    Значи, какво излиза белгийските п....сти, пардон толерасти не признават Каталуния но защитават организаторите на Пуча и в частност Пуч демона !?!?!?
    Ако някой може да ми ги обясни тези еврогейски ценности ?????

    Коментиран от #4

  • 4 Белгия не е равно на ЕС

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "Европа нещо й хлопа":

    Белгия е била под испанско владичество, заедно с Холандия и се пазят :) Но при всички случаи са се държали по-адекватно то други държави. Каталуния има право да икса да е свободна страна и ако народът го иска, рано или късно ще стане. Европа е тази, която трябва да го приеме, защото ще има и други.
Новини по държави: