Last news in Fakti

2 Ноември, 2017 06:00 2 537 16

Русия ще строи космически АЕЦ

  • аец-
  • космос-
  • роскосмос-
  • космос-954-
  • русия

Задачата на станцията ще е да зарежда по безжичен способ спътници с помощта на лазерни технологии

Русия ще строи космически АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

"Роскосмос" планира конструирането на орбитална атомна електроцентрала. Задачата на космическия АЕЦ ще е да зарежда спътници с помощта на лазерни технологии, пише в. "Известия".

Конструкторското бюро "Арсенал" е получило поръчката от държавната корпорация "Роскосмос". До края на месец ноември 2018 г. разработчикът трябва да представи основните характеристики на спътника, различните варианти за позиционирането му в орбита, схеми за извеждане в космоса и осигуряването на безопасността при извънредни ситуации.

Разработките в тази област се водят още от съветско време, припомня изданието. За петнадесетина години бяха построени около 30 спътника с ядрени електроустановки. Като цяло експертите прецениха, че пускането в орбита на "атомна електростанция" е неудачно.

Съветският спътник "Космос-954" с ядрена електроустановка падна на територията на Канада през 1978 г., предизвиквайки радиоактивно заразяване на площ от 100 хиляди квадратни километра. За щастие нямаше човешки жертви.

Други се опасяват от възможна експлозия на ракетата, извеждаща спътника. Подобен инцидент също би бил доста опасен.

Третият риск е свързан с възможен сблъсък с космически боклук в орбита. Учените обаче гарантират, че дори да има челен удар и експлозия, то реакторът няма да може да произведе ядрен взрив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хомофоб

    30 11 Отговор
    Не може да бъде! Тая бедна и изостанала технологично Русия да прави такова нещо.
    Ние от клуба нах богатите ЕС, независимите и демократичните два нови самолета не можем да си позволим, без американците да ни няпомнят, че техните 20-годишни изстребители са по-добри от чисто нови европейски и плюс това на същата цена.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Kcaniba

    25 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хомофоб":

    Нашата тролня е на принципа -20 годишни амерски консерви са демократични и супертехнологични, а модерните руски технологии са недемократични и ушанки, за това ги купуват разни там Индия, Китай, СА, Иран, Турция...
  • 3 Румяна Костова

    27 9 Отговор
    Не е необходимо да бъдеш русофил за да прозреш,че Русия не е равнозначна на СССР.Някои си мислят,че ако имаме икономически и културни отношения с нея автоматично означава,че се връщаме във времето на москвичите и Жигули,затваряне на границите и строгите комунисти от екрана на телевизора.
  • 4 гост

    12 16 Отговор
    Кога ? През 3329г. някъде предполагам ?
  • 5 Различен

    16 6 Отговор
    Браво!
    Хората мислят с десетилетия напред, а ние сме се заровили в миналото и бършем сополи. Но трябва постоянно да ни се натяква, да ни се дават примери, колко са лоши, да не виждаме нищо добро и да чакаме подаяния! Да си сменяме етноса, да нямаме ценности, да прегръщаме Еврогейството и да купуваме западни боклуци, а младите да бягат от това прокълната райско място, което рязаните ще наследят!
  • 6 Ушанков

    11 16 Отговор
    Поредната измишльотина!
  • 7 me be re

    13 6 Отговор
    Пък нашите политици, немогат да довършат Белене ....
  • 8 Мъка

    14 16 Отговор
    Гледам как ватенките са налазили темата започваща с ЩЕ! Че на всичкото отгоре се радват и вярват! Пха...
  • 9 Дивуй

    14 12 Отговор
    Това русофобите сте много тъпи парчета , само плюете ,лаете злобно и пишете глупости . Дайте по сериозно с факти и аргументи , все пак не сме хванати от гората.
  • 10 юрист

    10 10 Отговор
    Всичко в русия започва с думичката “ще“, която в българският език показва бъдеще време:) Нека руснаците първо да си направят риск-анализа, а чак после да използват думичката “ще“ , защото вече стават за подигравка. Животът не е в думичката “ще“, а във всичко онова, което ни се случва между думичките “беше“, “е“ и “ще бъде“! Естествено, че руските граждани,чужденците от бившите съветски републики и русофилите няма да разберат коментарът ми- все пак, той не е предназначен за тяхното интелектуално ниво....

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 11 Контра

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    ДУМИЧКАТА ЩЕ Е РЕКОРДЬОР ПО УПОТРЕБА ТУК В БГ. ОТ ГЕРБАДЖИИТЕ ОЩЕ С ПРЪКВАНЕТО СИ ТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ЩЕКАТ КЪТ ЛУДИ. А ОТНОСНО ТЕМАТА НЯМА КОЙ ДА НАПРАВИ ТУЙ В КОСМОСА ОСВЕН УШАНКИТЕ А КАКТО СЕ ВИЖДА ТЕ СА МИНАЛИ ПРЕЗ А И Б ТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИТЕ ДЕТ ОЩЕ ЛАЗЯТ ПО ЗЕМЯТА .
  • 12 Различен

    0 7 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Да ти имам интелектуалното ниво!
    Боже, прибери си версиите!
  • 13 стоян

    3 2 Отговор
    Това новина ли е или предсказание за 2100 гд Ако е новина не е ли малко рано да се хвалят Щото я стане я нестане това дето си мислят По вероятно вдигат самочувствието на загладнялите руснаци от санкциите
  • 14 Antimediator

    3 2 Отговор
    Поредната фъшлива новина !
    Като ,че сайта се спонсорира от Москва ?!
    Ясно е ,че не могат да се изхранят , а какво остава за другите неща ?!
  • 15 Патриот

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Нима в правова България не е така:
    "Ще се борим с организираната престъпност" - големи мафиоти да има вкарани в затвора? освен Рижите последно май други не посещавали това заведение.
    "Ще се борим с битовата престъпност - така я преборихме, че процъфтя. Няма дом в България, който не е обиран. Страх от закона за редовните нарушители няма.
    Ще работим за доходите на населението - направиха ни ферма за роби(безплатна работна ръка за Европа). Всеки гледа да избяга защото тук переспектива за младите, умните и работоспособните няма. Тяхната съдба е да бъдат роби - да работят да си плащат сметките. Тук остават само цигани.
  • 16 Реалист

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хомофоб":

    Ами наистина си хомофоб щом се радваш на такава простотия - веднъж вече заразили 100 000 кв.км с радиация и за теб е нищо. А прочете ли конструкторското бюро - "Арсенал". Там не се ли проектират оръжия? Площа на ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ може да бъде замърсена от само ЕДНО космическо ла..но на ушанките. После пак ли ще бъдеш толкова щастлив?
    Това путинофилите сте най-първосигналните примати... Старшинки от запаса със зелени чорапи! Отврат!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания