Last news in Fakti

31 Октомври, 2017 12:38 4 514 8

Пентагонът: Тръмп може да заповяда ядрен удар

  • сащ-
  • пентагон-
  • доналд тръмп-
  • джеймс матис-
  • ядрен удар-
  • северна корея

До момента САЩ никога не са се сблъсквали с подобна заплаха, смята Джеймс Матис

Пентагонът: Тръмп може да заповяда ядрен удар - 1
Снимки: БТА/АР

Шефът на Пентагона Джеймс Матис призна, че може да си представи ситуация, в която американският президент Доналд Тръмп може да даде заповед за нанасяне на превантивен ядрен удар без разрешението на Конгреса.

Матис участва в заседание свързано с външните работи на Сената, посветено на използването на американските военни сили в чужбина.

"Ако видим, че те (която и да е страна) се готвят за това (нанасяне на ядрен удар по САЩ) и това е неизбежно, то аз мога да си представя такава ситуация. Това не е единственото средство в нашия инструментариум. Аз считам, че контролът от страна на Конгреса не следва да се приравнява към оперативното управление", каза Матис, отговаряйки на въпрос на демократа Едуард Марки.

Шефът на Пентагона подчерта, че това решение "ще бъде разгледано крайно внимателно" и призова "да се има доверие към настоящата система, която е доказала своята ефективност в продължение на десетилетия".

Пентагонът: Тръмп може да заповяда ядрен удар

"Не съм казвал, че това ще се случи, ние имаме различни традиционни средства, за да спрем подобно нещо. Президентът е задължен да защитава страната", заяви Матис, добавяйки, че до момента САЩ "никога не са се сблъсквали с подобна заплаха".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бълхарник

    20 6 Отговор
    И тоя му е много уискито....

    Коментиран от #3

  • 2 Бесен Язовец

    15 5 Отговор
    Пхенян: Ун може да заповяда ядрен удар
  • 3 Дони

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "бълхарник":

    Заглавието не отговаря на съдържанието на статията. Не е за пръв път.
  • 4 Гостът

    9 9 Отговор
    Има и други лидери които защитават страната си.И те ли трябва да предприемат нападения,като болния Трън дето се е забил в планетата.
  • 5 Георгиев

    8 6 Отговор
    Тръмп може да нареди ядрен удар без разрешението на конгреса, но ако Путин му нареди само...
  • 6 mediator37

    2 3 Отговор
    Ще е прекалено.
    Каквито и да са севернокорейците, не виждам с какво заплашват когото и да било и защо трябва да се отваря втора ядрена война пак от САЩ.
    Правилното решение е да бъдат признати официално за ядрена сила, влизат в клуба и толкоз. Няма нито една причина да не ги признаят официално за ядрена сила. Тогава ще подлежат на инспекции и проверки от МАГАТЕ и всичко което вършат ще е на светло.

    Коментиран от #7

  • 7 Единствените

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Заплашват, заплашват. Колкото и Германия заплашваше световния мир искайки си Данциг от мръсните поляци, които по това време трепеха немци на поразия.
    Заплашват със желанието си за суверенна държава, независима от измислени световни супер сили.
  • 8 Д-р Хаус

    3 1 Отговор
    Тръмп е обещал на Си Дзинпин ,че няма да бъде използвано ядрено оръжие на Корейския п-в или най малкото ,ще бъде направено всичко възможно да не бъде използвано.