Last news in Fakti

2 Ноември, 2017 10:16 2 014 7

Тръмп притиска Китай за Северна Корея

  • сащ-
  • китай-
  • северна корея-
  • доналд тръмп-
  • си дзинпин

Вашингтон иска от Пекин по-строги мерки срещу Пхенян

Тръмп притиска Китай за Северна Корея - 1

Американският президент Доналд Тръмп ще окаже натиск върху китайския си колега Си Дзинпин на срещата им следващата седмица. Целта е Пекин да предприеме по-строги мерки срещу Северна Корея, предаде Reuters.

Според високопоставени представители на правителството на САЩ Тръмп ще се опита да убеди Си Китай да ограничи износа на петрол, вноса на въглища и трансакциите със Северна Корея.

Далеч не е ясно обаче дали току-що преизбраният китайски лидер, който укрепи властта си на конгреса на управляващата комунистическа партия миналия месец, ще се съгласи. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея и се смята, че може да изиграе ключова роля за обуздаване на ядрените и ракетните програми на затворената комунистическа страна.

В отговор на поздравително послание на лидера Ким Чен-ун по случай преизбирането му китайският политик изрази надежда за устойчиво и стабилно развитие на двустранните отношения, предаде още Reuters, като се позова на севернокорейската официална информационна агенция КЦТА.

Тръмп притиска Китай за Северна Корея

Си Дзинпин отправя пожелание Китай и Северна Корея да имат "положителен принос за защитата на регионалния мир и стабилност и на общия просперитет".

Размяната на приятелски послания между Ким и Си дойде в момент, когато Китай е призоваван от международната общност да положи повече усилия за спиране на ядрените и ракетните опити от страна на Северна Корея, които повишиха напрежението в глобален план.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    19 6 Отговор
    Поредната говежда пръдня.
    Пак се цитира "международна общност", а се имат предвид десетина бивши робовладелски и колониални държавици.

    Коментиран от #3

  • 2 реалист

    13 2 Отговор
    Ами моето напрежение в глобален план не се е вдигнало изобщо. Това ,че Китай и северна Корея са достатъчно силни във военно отношение, наистина може само да допринесе за регионалния мир. Ако бяха достатъчно слаби ,като Ирак например, САЩ отдавна да са подпалили война под мотото "тук сме заради демокрацията" . Интересно обаче ще е да видим как се оказва "натиск" на Китай.

    Коментиран от #4, #7

  • 3 правист

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Оригинала ще изпростей ако ти прочете постовете!
  • 4 Дони

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "реалист":

    Като се заговори за увеличение на митата на стоки "made in china".

    Коментиран от #5

  • 5 Квак

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дони":

    Нека ги увеличат митата щото всичко се прави в китай и като скочи митото и хаи фончетата и всичко ше поскъпне за дебелаците от макдоналдската раса
  • 6 Трапер

    4 1 Отговор
    Китай е съюзник на СК , а Русия неин покровител. В момента 20000
    СК работници са по строителните обекти на Русия и заработват валута.
    За сравнение в Китай работят 19000 корейци .
  • 7 шефа

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "реалист":

    На Китай се оказва натиск по следния начин: Сваляш си бельото и натискаш предната китайска част със своята краварска задна част. И натискаш и отпускаш и натискаш и отпускаш докато .... стане нещо.