Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 14:10 4 233 11

Руската позиция за българските евреи е абсурдна, но и логична

  • израел-
  • евреи-
  • русия

Това е позицията на израелския историк Ефраим Цуроф

Руската позиция, че Червената армия е отговорна за спасяването на българските евреи, е абсурдна, но в нея има и известна логика, каза ръководителят на центъра "Симон Визентал" в Ерусалим, Ефраим Цуроф, цитиран от "Джерузалем пост", съобщи „Дневник“. Той има предвид твърдението на външното министерство в Москва, че настъплението на Червената армия вероятно е предотвратило масовото изтребление на хиляди евреи, включително в България.

Цуроф - историк, който издирва от години нацистки престъпници - коментира спора между София и Москва за българските евреи, започнал миналата седмица. Тогава в изявление по повод на антиционистки надпис върху Паметника на съветската армия в София (впоследствие изтрит) говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза: "В годините на Втората световна война благодарение на (съветските) воини е предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 000 души бяха спасени от неминуема гибел." Думите ѝ предизвикаха реакция от българския външен министър Екатерина Захариева и институцията ѝ, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, и президента Румен Радев, който допусна, че изявлението може да е "провокация".


В края на седмицата руското посолство в София изтъкна приноса на България за спасяване на евреите. Малко по-късно обаче председателят на Руското военноисторическо общество (РВИО) Михаил Мяхков защити позицията на външното министерство в Москва, според което руските воини са предотвратили депортацията на евреите от България. Мяхков посочва:"Главният аргумент за заемането на подобна позиция от българските власти е била променената обстановка на военните фронтове, победата на Червената армия край Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, дадени за освобождаването и на своята страна, и на страните от Европа."

Конкретно за българския случай Цуроф смята, че е абсурдно да се приписват заслуги на Червената армия. "Не така са били спасени евреите", казва той в отговор на коментара на Захарова. "Евреите са били спасени заради съпротивата на някои важни личности в България срещу депортациите. Позицията му за коментара на Мяхков, препубликуван и от руското посолство в София, е малко по-различна.

"Истина е, че много повече евреи щяха да загинат по време на холокоста без Червената армия, но това са два отделни въпроса... Няма съмнение, че приносът на Червената армия в разгрома на нацистка Германия, която в края на краищата прекъсва окончателното решение (на еврейския въпрос - бел. ред.), е от огромно значение," смята Цуроф. Затова според него аргументът на Мяхков, че нацистите биха могли в други обстоятелства да принудят българските власти да участват в Холокоста, има известна тежест, пише "Джерузалем пост".

Официалният израелски мемориал на Холокоста "Яд Вашем" е присъдил почетната титла "праведник от народите на света" на подпреседателя на Народното събрание Димитър Пешев, покойния софийски митрополит Стефан, пловдивския митрополит Кирил и още 17 българи. Тази титла се присъжда на хора, които не са евреи, но са рискували живота си, за да спасят евреите от депортация и попадане в лагерите на смъртта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имуноглобулин

    15 9 Отговор
    по-скоро е абсурдна от колкото логична тъй като тая логика работи само в България ! Тоест тя е Абсурдна!!!
  • 2 Истината винаги боли

    19 3 Отговор
    По пътя на логиката ще бъде абсурдно,вече Българи да си рискуват живота при подобно теоритично явление в бъдеще време неопределено при така разследваното благородно действие от наследниците на преди направеното реално извършено действие в минало време,свършено ??!!?
  • 3 Krasi

    23 8 Отговор
    Този е някакъв руски евреин. В Израел половината население са емигранти от Русия.
  • 4 Кака Гинка

    23 2 Отговор
    Гафът си е гаф! Теориите опитващи се да го оправдаят,само насочват вниманието към него и го правят още по-ясен и категоричен.А на говорителите,заемащи отговорни постове трябва да им е ясно,че могат да си говорят каквото им хрумне само в къщи...
  • 5 Диди

    21 6 Отговор
    България е спасила животът на евреите.ФАКТ И ТОЧКА ПО ВЪПРОСЪТ. А да се правят коментари като...АКО,АКО,АКО руската армия и пр.,ТОВА Е АБСУРД. Иначе бихме казали АКО нямаше ВСВ,нямаше да има геноцид на евреите.
  • 6 Марио

    14 4 Отговор
    Глупости на търкалета. До последния момент са карани евреи с влакове по лагерите на смъртта и са изтребвани.
    Единствената логика в тази мисъл на този евреин може да бъде следната: Крайната победа над хитлериска германия прекъсна изтребването на евреите. При положение, че Германия излезе победител във Втората Световна, тогава България нямаше как да не предаде еврейското си население. А в случая съветската армия не е тази, която е предотвратила избиването на българските евреи и заслугата е изцяло на българското правителство и българското население!!!
  • 7 синя трева

    8 1 Отговор
    Като не ви интересува истинската история, айде марш от България на всички, евреи, турци и тем подобни.
  • 8 тасс

    5 2 Отговор
    Ако, ако... Ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка!
  • 9 Темиме дарий

    7 5 Отговор
    Ако бях роден по рано щях със зъби и нокти да се включа в изтреблението на юдейте

    Коментиран от #10

  • 10 Расова хигиена

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Темиме дарий":

    +1 Живота си давам за изтреблението на тази прослойка!
  • 11 Грую

    1 1 Отговор
    Можело, а ма не е! Истината е такава, каквато е и тя е че църковният клир по онова време не е отстъпил от принципите на православната вяра и заедно с български политици е двигателят на този акт. Иначе важни съпътстващи събития в Земната история винаги е имало. Ако не се е блъснал 10 километров метеорит в полуостров Юкатан преди 65 милиона години и досега динозаврите щяха да си похапват бозайници на воля без да има дадат възможност да извършат еволюция до човешки същества.