Last news in Fakti

9 Ноември, 2017 07:27 4 200 9

9 ноември 1938 г. Погромът на Кристалната нощ

  • кристална нощ-
  • нацисти-
  • евреи

Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души

В нощта на 9-ти срещу 10 -ти ноември 1938 г. е погромът на Кристалната нощ. Той е първият сигнал за това, което очаква човечеството. За съжаление е доказателство и колко сляпа е била тогава Европа.

„Кристалната нощ” е грижливо премислена и планирана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота.

Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души. Слабата реакция на международната общност на погромите срещу евреите дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста. „Кристалната нощ” е краят на илюзиите на евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който тогава е заладял Централна и Източна Европа, обединена под лозунга на Хитлер „Европа без евреи!“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    47 4 Отговор
    Няма такова нещо, никакви убити и депортирани. Счупени са няколко джама и толкоз.
    Английският професор по история Дейвид Ървинг го каза преди години: "Холокостът и Кристалната нощ са измислици." След което го тикнаха в австрийски затвор с тригодишна присъда, защото в 11 държави на Запад, който оспори глупостите за ВСВ и холокоста се брои за криминално престъпление. Такива закони са си направили някои общности, разбираш ли.
  • 2 Свободен

    30 2 Отговор
    И днес същите тези ни учат как трябвало да бъдем толерантни и как трябвало да интегрираме ромите! В България никога никой не е бил гонен заради произход, религия или цвят на кожата.

    Коментиран от #7

  • 3 Шаран БГ

    17 0 Отговор
    Европа не е била сляпа, нито нейните граждани, още по-малко нейните политици!!!
    Всички са си траели и не са се обадили, тъй като са виждали и знаели, кой и защо въоръжава до зъби Германия!
    Точно в нея година са окупирани, след Мюнхенското споразумение,Моравия и Бохемия, а на следващата година цяла Чехия е окупирана. Чехословакия престава да съществува. Суверенна държава , "на пъпа " на Европа и "великите сили" си траят!!!???
    Каква е истината за много събития в Европа ? С годините истината излиза наяве - често пъти никому ненужна !!!!
  • 4 jullliann72

    11 2 Отговор
    Всекиму-своето
  • 5 jullliann72

    21 2 Отговор
    Никой ли от вас не се замисля,че тия паразити напълно си заслужават съдбата???Германия и германците не търпят търтеи,паразити,мошеници,спекуланти,борсови играчи,лихвари.Особено след 1918г.След поражението на Германия във Първата световна и настъпилата след него ХИПЕРИНФЛАЦИЯ.
  • 6 Разумен

    13 2 Отговор
    Хитлер е единственият държавник, който се е изправил срещу световната еврейска финансова система.Благодарение на това Германия от една разорена държава става първа индустриялна сила в света.Не Хитлер убевява война на евреите а целия еврейски финансов свят тръгва срещу Германия.Хитлер успява да докаже че,когато финансите на една държава не се източват от световните еврейски структури то тя може да се издигне финансово много бързо.Заради това е ВСВ.

    Коментиран от #9

  • 7 Грую

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Може и да си прав, но навремето само отвориха границите и пуснаха българските мохамедани със сменени имена, които това не ги устройва да отидат в Турция свободно. След това тези, които отидоха живееха по турския стандарт, докато ние получавахме по три долара месечни заплати. Икономическата миграция не е холокост, но държането на цели нации в мизерия посредством политика е геноцид, но с по-бавна скорост. Я погледни от 1989г. до сега с колко сме намаляли като население! Ако зависимостта е линейна някъде към края на този век ще се спомине и последния българин, родил се някога по тези земи. Лошото е че виждаме само това, което се случва внезапно и веднага, но не обръщаме внимание на тренда, а той или бавно те изцежда ако е отрицателен или бавно трупаш сили ако е добър, а нашият не е. Определено.

    Коментиран от #8

  • 8 Свободен

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Грую":

    Навремето турците отидоха много надъхани в Турция, но почти всички се върнаха, защото тогава в Турция се живееше по-мизерно и бедно отколкото в България.
  • 9 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Разумен":

    Имаш плюс и от мен. Все някой трябва да го каже.
Новини по държави: