Last news in Fakti

9 Ноември, 2017 20:39 5 309 104

Руското външно министерство разкритикува Румен Радев

  • мария захарова-
  • румен радев-
  • българия-
  • русия-
  • евреи-
  • критика-
  • паметници-
  • президент

Според Москва Радев е трябвало да отговори на оскверняването на руски паметници

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отправи критики към българския президент Румен Радев. Тя заяви, че не го е чула да казва нищо за оскверняването на руски паметници в страната ни, съобщи EurAsia Daily.

„Цялата дискусия показа, че има опит да се измести разговорът от фактите, от реална оценка на ситуацията с паметниците, към руслото на историята“, заяви говорителката на руското дипломатическо ведомство.

Между Москва и София се зароди полемика за това кой е спасил българските евреи по време на Втората световна война. От Кремъл посочиха, че Червената армия е отговорна за спасяването на животите на евреите. Не закъсня отговорът на България.

Държавният глава Румен Радев заяви, че става въпрос „или за дълбоко непознаване на историята, или за опит за провокация“.

„Историческата част нека си я коментират историците. Ние говорим, че е необходимо уважително отношение към паметниците на хората, отдали живота си не само да освободят, но и да защитят народите, живота на конкретни хора, от фашизма и нацизма“, заяви Мария Захарова.

„Президентът на България нищо не е казал за оскверняването на руски паметници“, добави Захарова, пише „Дневник“. Тя изтъкна също, че в България тези паметници все по-често са нападани и осквернявани от вандали, но не се вижда адекватна реакция, не се довежда докрай наказването на хора, които стават все по-агресивни. „Те действат извън историческия контекст, противоправно на резултатите от Нюрнбергския трибунал и без съответна реакция на държавно равнище“, каза Захарова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    33 20 Отговор
    Пак ли с тъз ни занимавате ?

    Коментиран от #2, #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да се вземе предвид

    40 15 Отговор
    Мисля че малко прекалява въпросната руска говорителка и тия дето са й навили пружината. Едва ли има нужда от такива приказки, особено към президента. Виж към Боко и компания може щото реалната власт е в тях.
  • 4 Жерко

    32 43 Отговор
    Радев няма пълномощията да възпре вандалите, финансирани от Отровено общество и Тъперика за България. Има го министър-председателя, но той е слуга на САЩ. Не че Радев не е, две военни училища в САЩ е завършил. Прави са руснаците, прав е и професор Христов, но не 80%, 100% са дебилите в България. А всеки народ заслужава управниците си. Прост народ слаба държава.
  • 5 Бесен Язовец

    31 20 Отговор
    Що се правите че неразбирате че бг.правителството работи за скъсване на вс.взимоотношеня с Русия за да се сложи на З.Е подписва някави доклади оная мижитурка Р.Плевела дрънка 4 г.простотии по адрес на Ру.администрация сега поущряват вандалдки прояви на антифашискя паметник символ на свбодата и правдата в световен мащаб.Аз ако отида и нашаркам безопашатия Лъв пред НДК веднага ще бъда арестуван а И.Минджев и компания седът и шаркат без никой да ходи и да ги арестува на паметника на Съветската армия

    Коментиран от #7, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трол

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "юрист":

    Мааалеееей! Отивам до аптеката, какво да ти взема?

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бесен Язовец

    24 21 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Достойния народ не се гаври с паметта на 50 мил.жертви и достойния народ си избира достойни водачи а аз такива не виждам.Нсрода беше достоен до 1989г.тогава З.Е и САЩ отнеха достойнството на БГ.народа като ни напрвиха първокласни мизерници!!!

    Коментиран от #13

  • 12 юрист

    25 21 Отговор
    До всички българи в сайта- предлагам да се пусне ИТ подписка, с която ще искаме от фъндъчката да постави въпроса пред СО за премахването на пса и на негово място да бъде издигнат паметник с композиция от скулпторна група на ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ ОТ ПЪРВАТА И ВТОРАТА БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВИ- като се почне от хан Аспарух и се стигне до цар Шишман. Ако тази идея ви се струва актуална и искате да я подкрепите, нека се организираме и да я реализираме БЕЗ НАМЕСАТА НА КОЯТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ! Нека това бъде нашата ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ по този въпрос.

    Коментиран от #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Doncho

    10 6 Отговор
    Едва ли на Захарова толкова и пука за нас, просто в руския пресцентър има един смахнат българин, който не работи за никоя бг медия и задава удобни въпроси по поръчка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бесен Язовец

    24 15 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Има партизани загинали в борбата с антифашзма в БГ. Паметника е символ на спасителите на цялото човечество ако смяташ че БГ.не е част от човечеството това е др.нещо и значи си права

    Коментиран от #19

  • 17 onq s konq

    9 15 Отговор
    Направо да си подава оставката Радев и нови президентски избори.

    Коментиран от #21

  • 18 Скорпион29

    23 18 Отговор
    Ако не беше Русия бг.щеше да е турска провинция овощната градина на Хитлер и компания така че по полека със псувните срещу спасителите
  • 19 юрист

    14 19 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    “...Публикувано във факти.бг: Паметника е символ на спасителите на цялото човечество...“ ЛЪЖА! ЗАЩО ТОГАВА СЕ КАЗВА “паметник на СЪВЕТСКАТА армия“, а? ЗАЩО РУСИЯ ТВЪРДИ, ЧЕ Е НЕЙН ? Никакви такива лъжи няма да минат пред мен! Руската държава счита паметника за свой и ЛЪЖАТА ЗА ЗАГИНАЛИТЕ СЪВЕТСКИ ВОЙНИЦИ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗОБЛИЧЕНА! ДОЛУ ПСА! ТОЙ Е ЛЪЖЛИВ ПАМЕТНИК НА ЕДНА ОКУПАЦИОННА ЗА БЪЛГАРИЯ ЧУЖДА АРМИЯ! ВЪН ВСИЧКИ РУСНАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #22, #39

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бесен Язовец

    13 8 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    И кой да сложиме Цацка ли ? Или тупана крадлив Боко милярдера?

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Бесен Язовец

    15 14 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Еми щото Съветската Армия е освободила човечеството и се очква да имаш елементарни знания по история за да не се налга да се оточнява човечеството все пак не са освободили дивите котки от Зоо градината!

    Коментиран от #48

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 onq s konq

    7 13 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Не ние тука,а народът ЩЕ ИЗБЕРЕ с вота си достоен Президент на страната,който няма да ни разделя с бездействието си изкуствено с братска Русия!Затова ОСТАВКА ЗА РАДЕВ и колкото по-бързо,толкова по-добре.
  • 27 юрист

    10 13 Отговор
    http://simeon235.blogspot.bg/2011/07/valentina-marinova-2-1993.html
    вторник, 12 юли 2011 г.
    решение 2 на СОС от 1993 за ПСА
    Столичен общински съвет

    Протокол № 24
    от 18.03.1993 г

    Решение № 2

    2.Възлага на кмета на Столична голяма община в срок до
    01.05.1993 г.да проведе необходимите процедури за демонти-
    рането на скулптурните фигури и барилефи на паметника на
    съветската армия.
    ПАК ПИТАМ- КАКЪВ “паметник“ Е ПСА!

    Коментиран от #28

  • 28 Бесен Язовец

    13 5 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    Лани баба пръднала сега се размирисала бг.поговорка
  • 29 Kcanisanaiba

    14 12 Отговор
    Русорастите са в шах! Любимата им държава критикува любимият им президент!!! Чакат да им спуснат опорките от мацква. Ах, колко жалко е да си русораст!!!

    Коментиран от #33

  • 30 Май

    19 7 Отговор
    Наистина Иво Христов е прав за 80 -те процента дебилог.зници в тая обречена държавица и изобщо не трябваше да се извинява.
  • 31 юрист

    7 17 Отговор
    Граждани питат правосъдния министър за венец, положен пред паметник на окупатор - Съветската армия От сдружението напомнят, че ТОВА НЕ Е ВОЕНЕН ПАМЕТНИК и недоумяват причините за показната акция Активисти от “Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия” изпратиха отворено писмо до служебния министър на правосъдието Мария Павлова. Причината с поставен венец на институцията пред монумента на Съветската армия, на 23-ти февруари. Според гражданското сдружение НЯМА НИТО ЗАКОНОВО, НИТО МОРАЛНО ОСНОВАНИЕ ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ ДА ПОЧИТА ЧУЖДА АРМИЯ- ОКУПАТОР. Те напомнят, че въз основа на § 10. (1) от ПЗР на Закона за общинската собственост, приет през 1996 г., и Акт за държавна собственост № 3418 от 18.09.1947 г., паметникът на съветската армия представлява общинска собственост. С решение № 19 на Столичния общински съвет по протокол № 6 от 25. 02. 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., органът на местно самоуправление в София е изявил ясно желанието си за демонтиране на паметника на съветската армия в Княжеската градина в София. Според становище на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата № 4800-55/16.05.2012 г.,ПАМЕТНИКЪТ НЯМА СТАТУТ НА ЕДИНИЧНА КУЛТУРНА НЕДВИЖИМА ЦЕННОСТ по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство. Също така цитират позиция на Чрез писмо № 14-00-151 / 15.07.2015 г. Министерството на отбраната от № 14-00-151 / 15.07.2015
  • 32 юрист

    10 12 Отговор
    Също така цитират позиция на Чрез писмо № 14-00-151 / 15.07.2015 г. Министерството на отбраната от № 14-00-151 / 15.07.2015 със становище, че Паметникът на съветската армия не влиза в обхвата на Закона за военните паметници и не е регистриран като военен паметник по смисъла на закона. Въз основа на тези факти те отправят три въпроса към министъра: Какъв е конкретният повод да бъде поднесен подобен венец? Каква е причината да бъде избран точно Паметника на съветската армия, в Княжеската градина, за поднасяне на венеца? По чие разпореждане е бил поднесен венецът? Бихте ли била любезна да ни предоставите копия, съгласно Закона за достъп до обществена информация, на всички вътрешноведомствени документи свързани с решението за поднасяне на споменатия венец? Те завършват със заключението, че историческото познание и документи ни позволяват със сигурност да знаем, че Съветска Русия обявява война на България на 5 септември 1944 и че съветските войски установяват режим на окупация в страната ни в периода септември 1944 – юли 1947. В Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, гласуван от Народното събрание през 2000 г., чл. 1, ал.1 гласи: „Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция”.
    http://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/ulitsata/grazhdani-pitat-pravosa

    Коментиран от #36

  • 33 Скорпион29

    12 10 Отговор

    До коментар #29 от "Kcanisanaiba":

    Никой не е в шах бе, човека изпадна в неловка ситуация щото знае каква е истината ама му се налага да защити лъжата това го прави отличе дипломат тука не става въпрос за патриотизъм.А в тая ситуация го постави столична община МВР и смешното правителство със своето бездействи щото не защитава паметниците на свободата на народите.
  • 34 Ранат

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Красавицата така яко се е захецнала по спасяването на бижи евреите, че направо не може сън да спи, май? И какво общо има Президента с някакви вандали, нацапотили паметниците? Да дойде Захарова на село, та да види как някои лингури и циганета са окъкали полените с ПВЦ бутилки, найлони, парчета от стари дамаджани, стотици боклуци и направо ти иде да трепеш да трепеш такива човеци, дето са им поставили кошове и даже им плашаш данък смет, а те оцапотват поляните и горите! Ала Захарова се захванала да се яде с нашите, като че ли това е най-важното? Кой бил спасил евреите ли? Истината е доста сложна и ако се разкрие изцяло, ще пригорчи на Захарова... Истината тук е, че българи - Дънов, БПЦ, Денев и хиляди, хиляди протестиращи хорица се застъпиха и това накара царя и местните депутати да откажат депортацията на евреите. Ала има и още много подистини, които няма да се харесат и на Захарова. Не всички евреи са преследвани. редица високопоставени Гестаповци, СД, СС са си ЕВРЕИ. Само, че и сред евреите има касти. Така, както евреи са предали Ерусалим на погром и сеч на Тит Веспасиан и римските легиони, а висши евреи аристократи са предали града и хората на смъртта.... Всякакви евреи има. А Захарова, какво се е зачесала с тия евреи? че Хайдрих, един от организаторите на концлагерите е евреин. Ото Скорцени палача хитрец и той. Хиляди висши Райх функционери са били евреи, но от аристокрацията им. А хиляди евреи са изгорени и убити също. Например, нека погледнем кои от б
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ХАСАН

    8 17 Отговор
    Русия пак ще влезе в България и пак ще бъде посрещана с хляб и сол ,бутилка вино и девойка

    Коментиран от #60

  • 38 а сега де

    9 4 Отговор
    Нали Радев бе Руска подлога бе господа 80% начело с Юрист
  • 39 Кондофрей Гълъбов

    12 10 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Разбрах - горко съжаляваш ,че не бяхме окупирани от Турция , а вместо нея ни окупира Русия , макар и дълги години без нито един войник . Още не можеш да им простиш , а Реджеп?
  • 40 юрист

    8 10 Отговор
    Ахааа- ЕТО ТУК ГИ СТЯГАЛ ЧЕПИКЪТ РУСНАЦИТЕ:D Публикувано във факти.бг: Русия се ядоса заради „БКП са терористи“
    Руското посолство изпрати нота до българското външно ведомство 6 Юли, 2017 https://fakti.bg/world/247025-rusia-se-adosa-zaradi-bkp-sa-teroristi Хахахахаха:):):)
  • 41 Ранат

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Да попитаме Захарова - колцина от обкръжението на Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин не са били евреи? Трима, но са били женени за еврейки. Ленин евреин. Сталин грузински еврейски корев. Абе, Захарова, я кажи диамчантите петрола газта в Россия, кое не го държат евреи бе?!!! Я кажи на хората, кои от тия олигарси там не е евреин?! май всичките са? Какво ви бъркат в душите тия минали събития, че се ядете с нашите политици? То не, че нямат трески за дялане, но не и заради тия минали събития. Какво може да предотврати Президента, че някой оцапотил паметника? Ами това е криминално престъпление- тоя е боядисал общественн асортимент, освен това не е редно да се цапоти паметник, понеже е поставен като символ! това са криминални деяния. Най-глупавото нещо е да цапотиш паметник, какъвто и да я - това е все едно да се мъчиш да върнеш миналото - невъзможно е. Я кажи, Захарова, защо си се заяла с Президента ни - не прилича човека да пляска на оцапотените паметници, но какво може да стори, като не е криминален следовател, армията ли да прати да дири вандалите? Я кажи, какво да направи Радев, че да ти се услади закуската!?
  • 42 Вай, вай

    14 5 Отговор
    Положението с юристката взе да става хардкор.
  • 43 Хохи

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Още много ще те занимават с "ТЪЗ"
    СЕЛСКИ ЧАЛГАР
  • 44 Gelerod

    8 3 Отговор
    Харесва ми - бих я любил цяла нощ. А България от отдавна има голям проблем с вандализма не само по паметници.

    Коментиран от #64

  • 45 юрист

    8 15 Отговор
    Руската мръхла да се кротне- още утре ще изрисувам “паметника“ с думите “ путлер и русия са терористи“, “кпсс и единная россия са терористи„ и “ българският народ спаси българите евреи“:):):) Малиии- газ яе пропикаят всички ушанки не само в София и в другите градове на България, ами чак на захарова ще й се приака:D:D:D

    Коментиран от #54

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ранат

    8 7 Отговор

    До коментар #35 от "юрист":

    Така си мислиш? Само да те видя да пръскаш паметник, ако ще и паметника на чичо Скручи да е, ще не напръскам със спрея по мутрата и ще напише "Пипни ме тук и там и не питай защо?!" на тазобедренната ти става със спрея. Ала аз да не съм Олд Шетърхенд, да дебна пръскащите паметници? Мисля, че тия пръсканици се организират целенасочено от някоя НПО организацийка, която цели провокацийки и рев и виене на подобни видни персони като Захариева? явно НЯКОЙ периодично поръча тия цапотеници и цели да докара Захариева до фалцет? И очевидно успява...вече цяла седмица, Мария гледа строго родните политици и бълва огън и жупел по тях. Захарова, поръмчай на ФСБ да разбере, кой кара тия да цапотят паметниците?! Ако го открият ще разберем и ЗАЩО и КОЙ ги е поръчал? Радев няма правомощията да разследва като следовател, но може да постави въпроса пред Боце - абе кво става, че рисуват паметниците? А, Боце, да задействува криминалистите да поразузнаят художниците... Все пак не са невидими все някъде ще са купили подобни спрейове - не са твърдсе много магазините за позобни играчки... Захарова, не го отдавай на нещо друго, а НЯКОЙ провокира тия неща! Възможно е и от някой ваш човек да е поръчано, за да се вдигне врява? Какво ли няма по света? Кажи как да открием кои са художниците?

    Коментиран от #99

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 юрист

    7 10 Отговор
    “....ноември 27, 2010

    Като автор на многобройни статии по темата и като член на Инициативния комитет за демонтиране паметника на съветската армия в София ( позволете едно шеговито съкращение на термина “Демонтиране Паметника на Съветската Армия” – ДПС…а?), публикувам юридическа основа за размисъл. До момента в глобалната мрежа отсъстваше документална следа за наличието на договора на български език. С частичното оповестяване на неговите клаузи, които имат отношение към въпроса, се надявам поне частично да компенсирам тази информационна дискриминация.

    Договор за приятелски отношения и сътрудничество между република България и Руската федерация

    ( ратифициран със закон на Народното събрание от 03.11.1993 г., публикуван в “Държавен вестник” бр. 102 от 1992 г. Обнародван в “Държавен вестник” бр. 42 от 1993 г. В сила от 1.04.1993 г.)

    Република България и руската федерация ( наричани по-нататък “договарящи се страни”),
    основавайки се на традициите на приятелските отношения между народите на двете държави и на положителния опит на тяхното сътрудничество,
    отчитайки дълбоките политически и икономически промени в двете държави, в Европа и в света,
    ръководейки се от общоприетите принципи и норми на международното право, преди всичко от устава на Организацията на обединените нации,
    потвърждавайки своята привързаност към задълженията, поети от тях в рамките на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в съвета на Европа ( ОСССЕ),
    признавайки необходимос
  • 50 юрист

    6 7 Отговор
    Член 1

    Република България и Руската федерация ще развиват своите отношения в дух на приятелство, доверие и взаимно уважение.
    Договарящите се страни ще се ръководят последователно от принципите на суверенното равенство, неупотреба на сила или заплаха със сила, нерушимост на границите, териториалната цялост, ненамеса във вътрешните работи, зачитане правата на човека и основните свободи, равноправие и правото на народите да се разпореждат със своята съдба, добросъвестно изпълнение на задълженията, добросъседство, партньорство и сътрудничество.
    Договарящите се страни ще съблюдават принципа на свободен избор от всички държави на пътя на своето политическо, икономическо и културно развитие в съответствие с волята на техните народи, изразена в резултат на свободни и справедливи избори.

    член 14

    Договарящите се страни се задължават да полагат нужните грижи и да предприемат необходимите мерки за запазване на намиращите се на територията на руската федерация ценности, свързани с историята и културата на България, както и за намиращите се на територията на Република България, ценности, свързани с историята и културата на Русия, а също така и за военните гробища.
    До гробовете на руските граждани на територията на България и до гробовете на българските граждани в Русия ще бъде осигурен свободен достъп.
    Договарящите се страни ще се консултират за мерките, които те считат за целесъобразно да предприемат относно обектите, упоменати в настоящия член.
  • 51 стоян георгиев

    10 9 Отговор
    паметника на съветската армия не е руски тва едно!съветската армия е освободила от нацизма ,но след това е окупирала и донесла комунизма ,доктрина в пъти по-безчовечна и жестока от нацизма тва второ и трето в демократичните страни шаренето на паметници е обичанина практика,особено на противоречиви като този ,та говорителката трябва да го знае.като са го нашарили ще се изчисти и готово,а дори и да бъдат установени тия дето са го нашарили едва ли ще им се случи нещо по-различно от тва да платят глоба.генерала обаче го опънаха като каиш ,кукловодите му и публично му дърпат ушите смяххх!сега ще има да заеква .

    Коментиран от #56

  • 52 юрист

    7 10 Отговор
    лен 17

    Настоящият договор подлежи на ратификация и влиза в сила от деня на размяната на ратификационните документи.
    Настоящият договор се сключва за срок от 10 години.
    Неговото действие се продължава автоматично за всеки следващ петгодишен период, ако никоя от договарящите се страни не заяви в писмена форма своето намерение да го денонсира най-късно една година преди изтичането на съответния срок на действие.

    Съставен в София на 4 август 1992 г. в два екземпляра, всеки на български и на руски език, като и двата текста имат еднаква сила.

    За Република България За Руската федерация

    Желю Желев Борис Елцин

    Президент на руската федерация
    Президент на Република България

    И така, ето го! Ето го нещото, с което ни плашеха през годините – нямали сме право да “посягаме” на паметника, защото той бил защитен от международна спогодба! Твърде много български патриоти, възмутени от очевидната лъжовност на съветската символика, която няма нищо общо с гибелта на червеноармейци в България ( каквито няма) се хванаха на тази лъжа, примираха се и се обезкуражиха, което и е била целта на манипулацията. Тя пожертва петолъчката над Партийния дом, но успя да се пребори да оцелее многократно по-крещящият комунистически символ от цимент и чугун в гигантски размери спрямо всичко подобно наоколо, за да ни напомня нашата безпомощност пред (уж) бившите ни господари. С една основна цел: продължаващо подчинение и унижение на българския народ.
  • 53 юрист

    5 10 Отговор
    Не е нужно човек да е юрист, за да забележи, че по силата на този договор България е в пълното си право да променя “мерките, които те считат за целесъобразно да предприемат относно обектите”, упоменати в член 14 и според който България дължи на Русия само консултации по въпроса. Русия пък, ако не е съгласна, няма право да заплашва със сила по никакъв повод – поела е такъв ангажимент в договора.

    На българско намерение за демонтиране на паметника със сигурност ще бъде възразено с твърдение, че той попада в категорията “ценност, свързана с историята и културата на Русия” ( на Русия, а не на СССР?!). В такъв случай от Русия и от говорителите на нейните интереси в България, ако тя продължава да припознава като такива защитниците на сталинизма и неговата символика, ще трябва да бъде поискано да обяснят как един паметник на несъществуващи жертви има право на съществуване при очевидния факт, че той увековечава единствено пожертваната пред комунистическата диктатура българска свобода. Защото иначе няма как да бранят правото на болшевишкия знак да вирее в центъра на българската столица като “военно гробище” . За такова, с цялата условност на легитимността на погребението (заради факта, че отново не става дума за загинали в България хора), може да претендира някоя костница, но не и въпросният монумент в сърцето на българската столица.

    До костници и до военни гробища едва ли някой ще претендира да бъде ограничаван достъпът- още по-малко пък до руски костници и г
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 юрист

    5 10 Отговор
    От договора е видно, че България и Русия отчитат “дълбоките политически и икономически промени в двете държави, в Европа и в света”. Нима тъкмо провалът на комунизма, илюстриран от забраната на КПСС от президента Елцин буквално месеци преди подписването на този документ, не е именно онази промяна, която трябва да се отчете в отношението към монументалната лъжа с паметника? И не следва ли от този факт, че двете страни наистина трябва да “признаят необходимостта от развитие и усъвършенстване на правната основа на двустранните междудържавни отношения”, като погледнат на съветското натрапничество по нов, включително в правно отношение, начин?

    А след като двете страни са “убедени, че развитието на равноправни отношения на сътрудничество между тях отговаря на интересите на техните народи” и са “водени от желанието да придадат на тези отношения съвременни измерения и да ги развиват на нова основа”, не би ли трябвало да бъде милостиво позволено на българския народ да се отърве от една голяма лъжа, особено арогантна в нейните “съвременни измерения”.

    Тук дори не става дума за денонсиране на договора, макар и това да е предвидено като възможност при съответното уведомяване. Тъкмо обратното: той трябва да бъде спазен в частта, която говори за суверенното право на народа да решава съдбата си и която по никакъв начин не накърнява права на друга държава – в случая несъществуващата СССР.

    Така че, хайде да спазим договора си с Русия и да демонтираме своя СССР на б
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 юрист

    5 10 Отговор
    Така че, хайде да спазим договора си с Русия и да демонтираме своя СССР на българската територия така, както те го демонтираха на тяхна!”

    За да няма още „недоразумения”, във връзка с въпроса дали съветският тотем в центъра на столицата не е все пак „ културна ценност” Софийската община беше попитана с писмо от Инициативния комитет за становище и получи също така официален писмен отговор от земестник-кмета Тодор Чобанов, че паметникът не е културно-историческа ценннос.

    Ето че сега е спускан и балона с прехвърлянето на отговорността между властти по отношение на горещия съветски картоф.

    Паметникът на съветската армия е общинска собственост
    http://ivo.bg/2014/04/19/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F/
  • 58 Прометей

    8 4 Отговор
    Мария ПРЕКРАСНАЯ е снова права.....
    Пак е подпалила “умните и красиви“ хем....ди
  • 59 Прометей

    7 5 Отговор
    Забравих да кажа, че не мога да отделя очи от прекрасното лице на снимката......браво за избора на снимка......

    Коментиран от #63

  • 60 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "ХАСАН":

    Асане,ти и тук ли изпълзя? Какво стана,не пишат нещо за мустакатия последно време и ти доскуча?
    Ще ги посрещнат друг път. Това да не ти е Ердоган да ходи да целува ръка(възможно е и други части) на Путин.
  • 61 юрист

    4 8 Отговор
    “...В писмо-отговор на областната управа до нашата инициатива това също се признава – че ПСА е на Столична община. Областният управител няма вещни права върху тази „ценност“. 2. За ПСА не е съставен акт за публична държавна собственост (признава се директно в писмото от областната администрация) – това, че има АДС от 1947 г. (когато паметник не е имало) не го прави държавна собственост, както се намеква в писмото. Напротив, именно в АДС от 1947 г. е отбелязано, че имотът е предоставен на Столична община и следователно, считано от 1996 г. той е общинска собственост (вж. т.1 по-горе)....“ http://ivo.bg/2014/04/19/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F/
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Скорпион29

    7 4 Отговор

    До коментар #59 от "Прометей":

    Жена с име Мария грозна няма
  • 64 Казанова

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "Gelerod":

    Ти си от нашта зодия... Сигурно, ако и кажеш на ушенце "Паметника на Съветската армия" би възбудило особата и би я превърнало в романтична фурия? Съдейки по ефекта на паметниците, върху нежната аристократична, изкуствоведска ценяща изкуството душа на тази дама, то само споменаването на тази реплика би я довело до екстаз. Аз изпитвам мъжки оргазъм, като прочета подобни статии - толкова сексуален заряд има в тия политимески стрелби, че буквално либидото ми крещи от неописуемо удоволствие - те просто са изпълнени със сексуална наслада да се карат....
  • 65 стоян георгиев

    7 12 Отговор

    До коментар #56 от "Скорпион29":

    абсолютно ненужен като паметник ,но необходим за да помни бъдещото поколение за съветските окупатори избили цвета на българския народ и превърнали ни в оскотели бедняци ,които не си познават ни историята ни интереса си.в българия червената армия направи наи-големия погром от цяла източна европа с наи-тежките последици!

    Коментиран от #67

  • 66 МММ

    14 5 Отговор
    ЮРИСТ се е взел на сериозно. Весели ме искрено.

    Коментиран от #69

  • 67 Скорпион29

    10 10 Отговор

    До коментар #65 от "стоян георгиев":

    Толкова ,,зле" беше по времето на дружбата ни със СССР и затова казваха за БГ. че била малката Швейцария

    Коментиран от #68

  • 68 стоян георгиев

    8 10 Отговор

    До коментар #67 от "Скорпион29":

    кои са го казвали?тия дето никога не са били в швеицария сигурно.

    Коментиран от #70

  • 69 юрист

    7 9 Отговор

    До коментар #66 от "МММ":

    Не се занимавай с мен. Има една разлика между мен и теб и нея не можеш да я изтриеш с руската партийна гумичка. Тъй като на територията на СО имам недвижими имоти, плащам им редовно данъците, имам правото да кажа като данъкоплатец да се премахне пса. А сега- бегом в полите на майка ти, която все още ти купува слиповете, тоалетната хартия и с чиито парички си купуваш даже презервативите- не се меси в разговорите на възрастните, защото си още много малък...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Мууууу хахахаха

    4 1 Отговор
    Явно отношение от господар Кам слуга
  • 73 стоян георгиев

    7 8 Отговор

    До коментар #70 от "Бесен Язовец":

    ти обаче гледам с трите си ника си изкарал някоя и друга копеика :))!нали виждаш ква е разликата между мен и теб.аз съм конкретен ,а ти си лъжец на дребно и спамаджия.като се стигне до дискусия ти ритам мутрата като футболна топка :)))!

    Коментиран от #75

  • 74 3395

    5 7 Отговор
    Явно на тоя паметник му е дошло времето да се махне от центъра на София. Ще изпищи пак Захарова, ама вече никой няма да драска по него.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 юрист

    5 5 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    Ааа- НЕ , аз живея и ще продължа да живея, да си нося новите дрехи, да ям и да пия, а ти ще скърцаш от злоба и яд отстрани, защото изобщо не ме касаят твоите щения и не можеш да контролираш по никакъв начин животът ми:D Споко- няма да те каня на публичната защита на съпруга ми- не си купувай нов кат дрехи:D
  • 77 я оди да се шибаш

    8 7 Отговор
    Що бе,да не би ботоксовото джудже от Кремъл да се е изходило за осквернения паментик на СССР.Значи единия президентин си мълчи ,а българския президентин трябва да се обеснява.Руски паметници в България не са били никога обект на посегателства.Само тези на совецкия окупатор,то не че руснаците са били други де.А Русия не е СССР,че да цвили като незадоволена пияна женщина.А тая разпоретина с конска физиономия Захарова направи си плаче за хей.
  • 78 стоян георгиев

    5 4 Отговор

    До коментар #75 от "Бесен Язовец":

    не съди за другите по себе си.мен гласуването не ме интерасува.нали прочете!!!!аз съм конкретен в тва дето пиша ,а тва как ти ще гласуваш ми дреме на.....аз не заработвам копеики бе убавец за да ми плащат на всеки лаик и да си ги пиша сам както правиш ти.имам както виждаш и определен стил на писане както като словоред ,така и като пунктоация ,та няма как да ме объркаш.освен това си пиша с името та да се знае кое е от мен.ти нямаш никва конкретика ,освен обиди и спам.сега ми обясняваш как гласували за тоя и оня!!!!кво значение има като ти пишеш само глупости?

    Коментиран от #79

  • 79 Бесен Язовец

    6 6 Отговор

    До коментар #78 от "стоян георгиев":

    Вече ще ти казвам Стоенчо честното соросче хахаха нееее Андрешко лъжеш кат дърта муравела за центове се бориш тука

    Коментиран от #80

  • 80 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #79 от "Бесен Язовец":

    еи нали си гледаш постовете?андрешко ,соросче...преди кво беше там третополов...тва е единствентото дето може да напишеш!и да мучиш!!!!гледам че не забравяш и да си сложиш лаикче на уникалния пост веднага след като си го написал.жалка работа си ,както съм го писал многократно!чудя се що за човек може да прави тези неща?ти си нищожество.в живота си си няква напълно утрепана гнида ,която избива комплексите си тук.

    Коментиран от #81

  • 81 юрист

    7 7 Отговор

    До коментар #80 от "стоян георгиев":

    Имате грешка- този е РУСКА ГНИДА, излюпила се в България- в това му е проблемът. Газ пикае, че не се е родил в русия, и е решил да навакса липсата на това обстоятелство е платен тролинг в полза на русия. Такива като него са доста голям процент от децата на смесените българоруски бракове, при които българин- дървосекач, се залюбва с рускиня от коми, но странно защо, рускинята ВИНАГИ е съгласна да дойде да живее в България, и НИКОГА не е поискала младото смесено семейство да остане да живее в коми, например. И сега техните деца горко съжаляват, че нямат руско гражданство, защото майка им- рускинята, отдаааавна е приела българско гражданство....

    Коментиран от #83

  • 82 Ghost1

    5 6 Отговор
    Закон за декомунизация и бърз демонтаж на всички комунистически паметници и символи в цялата страна. Онзи ден се сетил кмета на Елин Пелин да не допуска честване на Хелоуин. На кого ще забраняваш бе другарю. . Ти къде живееш, че да нарушаваш правото на свободата на Европейска България Както могат да забележат всички будни българи и всички граждани на света ( не само българи) , които отдавна са излезли да работят и живеят в ЕС ценностите на Европа и САЩ са несравними и уникални и могат само да обединяват, а не да разделят. Къде отиват вс.да работят и къде е разделението скъпи сънародници?

    Коментиран от #85

  • 83 Бесен Язовец

    4 5 Отговор

    До коментар #81 от "юрист":

    Точно паметника на Червента Армия е отговора на въпроса ти защо рускинята идва в бг.следва мъжът си, щото телата на руските мъже останаха по фронта за да живеш ти и бг.евреите и в Русия мъжете намаляха след ВСВ. А страхливците тука не посмяха да се опълчат на фашистите с изключение на смелите партизани.И тоя паметник е в памет на саможертвата на руските мъже ама на тебЕ думата саможертва не ти е позната нали центаджиьо?

    Коментиран от #86, #87

  • 84 Т.Живков

    2 4 Отговор
    Не мисля че Другарката е задала този въпрос.Но ако наистина е казала това ,то оскверняването на паметника си е тяхна работа да видят какъв ще е отзвука ,от тей нареченият наш братски православен народ.
  • 85 Скорпион29

    6 4 Отговор

    До коментар #82 от "Ghost1":

    Ти къв гражданин си на ЕС със заплатка от 200€ ти си гражданин по скоро на Бангладеш но в никакъв случай на ЕС свали розовите цаки и ела в реалността.Роб си на алчните капиталисти безгласна буква в отдавна изгубила се азбука
  • 86 юрист

    6 4 Отговор

    До коментар #83 от "Бесен Язовец":

    “...Публикувано във факти.бг: щото телата на руските мъже останаха по фронта за да живеш ти...“ Глупости- телата на руските мъже останаха при ПОЛЯКИНИТЕ при окупацията на Полша от ссср през 1939г.! Твоите червеноармейци НИКОГА не са защитавали МОИТЕ деди и БЪЛГАРИЯ, обаче МОИТЕ ДЕДИ са ранявани по 5-6 пъти в битки за свободата и независимосттта на България, били са награждавани с ордени и медали за обсадата на Одрин през 1912-1913 г., за разлика от ТВОИТЕ деди, които дойдоха неканени ДА ОКУПИРАТ българска Добруджа през 1916г.! НИКОГА РУСНАК- ЧЕРВЕНОАРМЕЕЦ НЕ СЕ Е БИЛ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ И ЗА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!
  • 87 стоян георгиев

    7 4 Отговор

    До коментар #83 от "Бесен Язовец":

    тва е другата лъжа .мъжете в русия намаляли заради втората световна!!!ха,ха,ха...хо,хо намалели са до набор 1927 заради воината ,другите дето са се родили след това са били в същото количество колкото и жените ,но там намалят щото поркат .и днес положението е такова .другото дето си писал е със същата степен на вярност.умрели само руските мъже.всъщност украинците дават много повече жертви от руснаците през втората световна и както казах в преден пост червената армия не освобождава никого ,само заменя една окупация с друга много по-жестока и тежка.българия при хитлер е била много по-добре отколкото при сталин и много по-свободна тва е исторически факт.храбрите партизани са се опълчили заради съветската заповед ,а не щото са били много смели и морални.докато хитлер и сталин са съюзници няма храбри партизани,а тва е горе долу половината воина.тва ти обаче си го пропуснал!
  • 88 Бесен Язовец

    2 4 Отговор
    Мн.бок...к има за чистене явнооо ще се наложи отново метлата да играе то е ясноооо то се видялоооо цървулииии има многоооо по-зле си от дебилллл е ясноооо

    Коментиран от #89

  • 89 юрист

    5 4 Отговор

    До коментар #88 от "Бесен Язовец":

    И до сега руснаците високомерно наричате нас, българите, “цървули“, а живеете в НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ градове, в държавата България, ЛИЦЕМЕРНО контактувате с нас, ЛИЦЕМЕРНО ни се усмихвате, ЛИЦЕМЕРНО твърдите, че бягате от путлер и за това си купувате имот в България, а зад гърба ни ЯВНО ни копаете гроба! Мръсни хора сте и това е! Какво лошо видяхте от нас, българите? Това, че приехме белогвардейците ви за бежанци, че им дадохме право на собственост върху БЪЛГАРСКА земеделска земя, че лекувахте, хранихме и дадохме шанс за живот на семействата им? За това ли ни плюете в очите? Обаче тоягата има два края и е време да обърнем другият й край към вас! Хайде сега- ВСЕКИ В ДЪРЖАВАТА СИ! ИЗМИТАЙТЕ СЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И ПАПЕРКА ДА НЕ ОСТАНЕ ОТ ВАС ТУК! Много мърсите тази земя, като се гаврите с народа й с и без повод, но за това сте и наказани- все повече българи се отвращават от вас и не желаят никакъв контакт с вас в офлайн живота....

    Коментиран от #100

  • 90 ЦРУ

    2 5 Отговор
    Руснаците играят театър,че Радев не е техен човек!В момента всички партии в Парламента са създадени от Путин и играят за Русия!Доган,Първанов,Нинова,Борисов,Сидеров,Симеонов,Каракачанов и Марешки са Троянски коне на Русия!Радев е маша на Първанов,на който не му е ясно е Дебил!Бойко и патриотите играят двойна игра със Запада,но генезиса им е в Русия!Новия Здравен министър е от ДС,та какво остава за другите!:):):)Комунизмът във България в момента е Бетониран в Парламента,Президентството,Министерски съве и Съда и който не го вижда е Дебил!:):)
  • 91 ЦРУ

    3 3 Отговор
    Медии,Енергетика и Банки са изцяло в ръцете на Олигарси подвластни на Путин!Целия бизнес е в Монополи и дрения бизнес е унищожен!Та комунизмът в момента е по-страшен от птедишния,защото е скрит зад маската на фалшива демокрация!Реално никой не е свободен и няма права!Каквото каже Олигархията,това става-смучат яко!
  • 92 Гост

    5 3 Отговор
    Махнете паметника и тази руса прости.тутка да се успокои..
  • 93 юрист

    2 2 Отговор
    И така- ето ги фактите:
    1. пса е собственост на СО и е общинска собственост, а не е собственост на руската държава
    2. Съгласно българското законодателство, пса НЯМА статут на военен паметник, НЯМА статут на единична недвижима ценност, НЯМА СТАТУТ на каквато и да е било архитектурна ценност
    3. Има решение на СОС/ Столичен общински съвет/ за демонтирането на скулптурите по него
    4. Има решение на СОС за премахването на целия квазипаметник
    5. русия няма НИКАКВО ЮРИДИЧЕСКО ПРАВО противоправно и незаконно да приписва на това нещо статута на паметник
    6. русия няма право да се бърка във вътрешните работи на Р. България, особено по въпроса да се премахне ли една постройка, която прославя ОКУПАТОРСКА ЗА БЪЛГАРИЯ ЧУЖДА АРМИЯ.
  • 94 Патриот

    1 1 Отговор
    Тая юристка няма ли кой да я блокира. Като видя 30% от коментарите нейни под една публикация ми се повръща. Аз и без това чета само коментари и като видя това явление...
    Никой няма време да драска по 100 пъти в една стаия, само тя. Явно си е на заплатка тук.
    Я кажи юристке как се нарича присъствие на чужда армия в страна, която по никакъв начин не е поискала помощ(или каквато и да е форма на военно сътруднчество) от нея?
    И каква е тая "окупация" като правен термин?

    Коментиран от #98

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Куровед

    3 0 Отговор
    Наглата руска политика се стовари и върху Радев, който час по час мечеше срещу санкциите на Пълен резил.
    Каква полемика бе серсеми-според руснаците червената армия е спасила българските евреи-но не е спасила евреите от нито една друга държава,!?
    Е видно е че Русия лъже и за пореден път грубо се намесва в нашата политика
  • 97 Джентълменът русофил

    0 2 Отговор
    Това не е негативна, а по-скоро конструктивна критика, Иначе казано Мария подсеща Румен да вземе някакво отношение. Медиит еотново се опитват да правят и триги, но нещо не им се получава.
  • 98 юрист

    1 1 Отговор

    До коментар #94 от "Патриот":

    “...Публикувано във факти.бг: Тая юристка няма ли кой да я блокира...“ НЯМА- защото този форум е български форум, пиша точно по темата, доказвам с факти дали изобщо пса е паметник съгласно БЪЛГАРСКОТО законодателство, и давам точните юридически факти, с които се доказва- дори и в съда, че русия ПРОТИВОПРАВНО, в разрез с правният статут на постройката, наречена пса, придава юридически статут на паметник на една българска общинска собственост и грубо се намесва във вътрешните работи на България, като ни клевети и прогласява лъжи за България. Този форум не е руски, че да се оплачеш на фсб и те да блокират ника ми...
  • 99 юрист

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ранат":

    “...Публикувано във факти.бг: Само да те видя да пръскаш паметник...“
    1. пса НЯМА юридическият статут на паметник
    2. пса НЕ Е паметник съгласно бг. законодателство- за това и съдът нищо не направи на последните двамина, които нашариха постройката и ПРЕКРАТИ делото на основание, че действията им НЕ СЪСТАВЛЯВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
  • 100 ПКК

    1 1 Отговор

    До коментар #89 от "юрист":

    ПОЗНАВАМ МНОГО РУСНАЦИ, ХОДИЛ СЪМ В РУСИЯ И НИКОЙ ДО СЕГА НЕ МЕ Е НАРИЧАЛ ЦЪРВУЛ. КУПУВАТ СИ ИМОТИ, НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ИМАТ $.НЕ СЕ НАПЪВАЙ ТОЛКОВА ДА НЕ ПОЛУЧИШ ГРЪДНА ЖАБА

    Коментиран от #101

  • 101 юрист

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "ПКК":

    НЯМАТ ДОЛАРИ, А ИМАТ ВТБ, КОЯТО ИМ ДАВА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ КРЕДИТИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ИМОТИ ТОЧНО В БЪЛГАРИЯ. По-леко с квалификациите за “богатите“ руснаци, щото не са точно богати, а са военни слуги на путлер- техния главнокомандващ и президент...Точно той е наредил да се раздават такива преференциални ипотечни кредити от втб ѝа закупуване на ваканционни имоти точно в България, но на точно определен контингент руски граждани.

    Коментиран от #102

  • 102 ПКК

    0 3 Отговор

    До коментар #101 от "юрист":

    НАМАЛИ, МАЛКО ТЕЛЕВИЗИЯТА И СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА.
  • 103 реалист

    6 0 Отговор
    Ами аз Радев не го харесвам ,но душата не мога да си изкривя . Тук беше много точен и правдив ,за което го поздравявам . Той единствен заяви истината в прав текст. А на Кремъл истината никога не им е харесвала .
  • 104 Бай Благой

    2 0 Отговор
    От къде да знаем, че руснаците не организират тези надписи за да се нагнети напрежение?
    Руснаците отдавна ги правят тези номера!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания