Last news in Fakti

13 Ноември, 2017 23:00 2 960 13

Ще се сбият ли Саудитска Арабия и Иран?

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • йемен-
  • война-
  • сбият-
  • ракета-
  • хути

Напрежението между двете страни се засили до крайност

Ще се сбият ли Саудитска Арабия и Иран? - 1
Снимка: Shutterstock

Само преди няколко дни ръководството на Саудитска Арабия беше принудено да установи, че войната в съседен Йемен вече не се ограничава само до територията на тази държава. В края на миналата седмица йеменските бунтовници хути изстреляха ракета срещу саудитската столица Рияд. Тя беше прихваната във въздуха и унищожена, още преди да успее да нанесе някакви поражения. Самият Тръмп впоследствие изясни, че заслугата за това е била на американците. Той знаел и от кого е била изстреляна ракетата: „От иранците, според мен", заяви президентът.

Командващият иранската Революционна гвардия Мохамед Али Джафари незабавно му се противопостави: твърденията на Тръмп не били нищо друго освен обичайните му лъжи: „Тръмп е казвал доста безпочвени неща и доста лъжи, с които е обвинявал Иран за всевъзможни неща", заяви Джафари.

Задочен сблъсък между две регионални сили

Факт е, че Саудитска Арабия ръководи военна коалиция, предизвикала хуманитарна катастрофа в Йемен, както сочат данните на ООН. Ако на местното население не се окаже спешна помощ, там скоро ще настъпи една от най-големите досега гладни катастрофи в света. Два милиона души за застрашени от гладна смърт, обяви ООН. Атаките на военната коалиция са инициатива на младия престолонаследник и министър на отбраната Мохамед бин Салман. За наблюдателите е ясно, че в Йемен се води задочна война между две регионални сили с претенции за надмощие.

"Знаем, че външната политика на Мохамед бин Салман е значително по-рискована и предизвикателна от преди, което поражда опасения за нова нестабилност в региона", казва политологът Йохен Хиплер от Института по проблемите на развитието и мира (INEF) към университета Дуисбург-Есен.

Разширяване на географията на конфликта

Саудитска Арабия и Иран от години насам си противостоят и в Сирия. Саудитска Арабия подкрепяше сунитските ислямистки сили, докато населеният предимно от шиити Иран стоеше на страната на президента Асад. С помощта на другия си съюзник Русия режимът в Сирия успя да изтласка джихадистките групировки и най-вече т.нар. „Ислямска държава" /ИД/.

Очертаващата се военна победа на режима на Асад значително увеличи и влиянието на Иран. Допълнителен индикатор за нарастващото напрежение между Иран и Саудитска Арабия беше и оставката на ливанския премиер Саад Харири,който е близък до саудитския кралски двор. Харири, който от известно време се намира в Саудитска Арабия, обвини ливанските шиитски милиции на Хизбула, че създават безредици. Хизбула, на свой ред, обвини Саудитска Арабия, че е принудила Харири да подаде оставка и твърди, че го държи в страната против волята му. Нещо повече: лидерът на Хизбула Хасан Назрала обвини саудитското ръководство, че подстрекава Израел да атакува Ливан.

Американският външен министър Рекс Тилърсън обаче заяви, според уверенията на Саудитска Арабия, Харири сам е взел решението за оставката си. Според външния министър няма поводи да се смята, че Саудитска Арабия насила задържа Харири.

Ще се сбият ли и реално?

"Спиралата на напрежението се върти много бързо и вече достигна до нова кулминация", казва германският близкоизточен експерт Себастиян Зонс. „Всъщност и двете страни не би трябвало да имат интерес от подобна война. Особено Саудитска Арабия, която - въпреки че е добре въоръжена - не е в състояние да спечели такава война. Затова смятам, че няма да се стигне до истинско военно стълкновение", казва Зонс.

Такава е и надеждата на Запада, който се опитва да накара двете страни в конфликта да проявяват сдържаност. Засега поне, Саудитска Арабия и Иран се задоволяват само с прикрити изблици на враждебност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    15 6 Отговор
    Няма да се бият а Иран ще ги сцепи с помоща на Ливан
  • 2 onq s konq

    6 26 Отговор
    Ако Саудитска Арабия и Иран си обявят война,то ИЗРАЕЛ просто няма да даде възможност на СА да се прояви и ще поеме изцяло нещата в свои ръце.Ако обаче Русия реши да се "направи на мъж" и да се намеси,то тогава САЩ и ЦЯЛОТО НАТО ще удари със всичко което притежава ЧЕРВЕНАТА ХИДРА,защото както Израел,така и СА се водят "приятелски на САЩ държави" ПО ДОКУМЕНТИ.

    Коментиран от #4, #7

  • 3 пидирунгел

    4 26 Отговор
    Съгласен съм с едно уточнение Турция ще сцепи гъзарете на Иран:):)
  • 4 Бесен Язовец

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Мечти мечти РУСИЯ vs. НАТО = на разгром за НАТО С.К ще удари веднага Китай само и това чака и западния капитал на колене ще моли за прошкааааа
  • 5 Манафунгел

    9 1 Отговор
    До пидирунгел: Навярно с целувки!
  • 6 Скорпион29

    12 9 Отговор
    Къв Израел бе Иран е ядрена държава кой ще смее да им скочи карираните чалми ли? Ха-ха-ха това да не е Сирия впрочем аз съм сигурен че сирйците си пазат химическо уръжие още едно рамо за Иран а флота в Крим припалва мн.бързо ако се наложи 300 бойни кораба + 30 подводници иии нали се сещате
  • 7 99 стинки

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Направо уцели десятката с последните две думи - "ПО ДОКУМЕНТИ"

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "99 стинки":

    Явно упражняваш "непривлекателен труд"/хамалогия/ и си нямаш и хабер относно силата на документите/особено международни/ ЗА СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ между отделните държави.Ще посоча че точно с такива документи за двустранни и повече договори бу осъдена БГ от Русия относно АЕЦ в Белене,,с такива документи БГ е членка на НАТО и ЕС,на базата на съшо такива документи САЩ И МОРСКАТА ИМ АРМАДА СА ДИСЛОЦИРАНИ ДО СК И НЯМА ДА СЕ ПОКОЛЕБАЯТ НИТО ЗА МИГ ДА ЗАЩИТЯТ ТОЧНО ЮК И ЯПОНИЯ-ПОРАДИ ДОКУМЕНТИРАНИ ДОГОВОРИ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО И ВОЕННА ВЗАИМОПОМОЩ.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 някойситам

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Всели път, като искаш да кажеш нещо за "силата на договрите", спомни си за договор Молотов - Риббентроп и помисли си пак, дали действиетелно тези "договори" имат каква то и да била сила.
  • 10 Ченков

    5 11 Отговор
    Иран много скоро ще изяде шамарите . Не знам за СА , обаче в Израел никак не гледат с добро око на идеята им да правят база с Хизбула на 50 км. от израелската граница. Нито на тайните опити да придобие ядрено оръжие.
    Ама така ще ги бият ,че ще си на**рат и гащите в гардероба.

    Коментиран от #13

  • 11 99 стинки

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Не позна в нито едно от предположенията(твърденията)си. Но е съвсем ясно че смяташ всички ни за глупаци дето нищо не разбираме(от тая бройка изключваме сороските тролчета разбира се)
  • 12 Свинско

    2 0 Отговор
    Ай м....ли - юруууш, че да гледаме сеир.
  • 13 въх

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ченков":

    Е, защо му слагате минуси на момчето, като е абсолютно прав?