14 Ноември, 2017 11:56 2 377 10

Джихадистка вълна е излязла от Ракка

  • сирия-
  • джихадисти-
  • ракка

Евакуацията е била направена с подкрепата на западните сили

Тайно споразумение е гарантирало евакуацията на стотици джихадисти и техните семейства от Ракка, съобщи Би Би Си.

Градът беше превзет през миналия месец. Той се считаше за седалището на „Ислямска държава“ в Сирия. Смята се, че сделка, уредена от САЩ и Великобритания чрез бунтовническите Сирийски демократически сили, е гарантирала евакуацията на около 4000 души свързани с джихадистите.

Конвой от камиони и автомобили е извел от града около 4000 джихадисти, жени и деца. Конвоят е бил с дължина 6-7 километра и е включвал почти 50 камиона, 13 автобуса и повече от 100 автомобила на ДАЕШ. Евакуацията е станала в средата на октомври.

Смята се, че около 10 камиона са били натоварени само с оръжие, въпреки, че според споразумението изтеглящите се е трябвало да вземат само лично оръжие. На чужденците не е било позволено да напуснат града. Има сведения, според които в конвоя е имало хора от няколко националности. В момента се отправят въпроси, дали това изтегляне крие опасност за европейски или азиатски държави.

Представители на оглавяваната от САЩ коалиция са признали, че имат роля в изтеглянето. От там твърдят обаче, че западни представители не са взимали активна роля в преговорите.

Изтеглянето е донесло сериозни постъпления на трафикантите зад граница. В същото време споразумението е било сключено, за да се запазят добрите отношения между кюрдите и арабската общност. Кюрдски представители все още не са коментирали твърденията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    31 2 Отговор
    Значи САЩ, Великобритания, т.нар. демократична опозиция помагат на главорезите да избягат, защо ли?!
    За да ги използват отново другаде, което ще рече, че САЩ са в основата на всичко. То това не е тайно от много време, но е още едно доказателство кой финансира, обучава и поддържа джихадистите.

    Коментиран от #3

  • 2 стоян георгиев

    1 15 Отговор
    за съжаление и аз греша.мислех че запада се е преборил да не се пропускат джихадисти,но за съжаление 250 са пропуснати в този конвои.запада в лицето на нато коалицията се е съобразил с кюрдите ,което си мислех че не се е случило предвид изявленията тогава.пропуснати са 250 джихадиста както и 3500 членове на семеиства на джихадисти.установен е маршрута им .американците са били против ,но са се съобразили с кюрдите ,които реално дават загубите в града и искат да приключват с превземането,взема се предвид и тва че се работи с местния арабски съвет с които кюрдите искат по-добри отношения,а и основната част от конвоя са жени и деца,което не оправдава ситуацията разбира се.наистина неприятна ситуация.
  • 3 стоян георгиев

    0 22 Отговор

    До коментар #1 от "Танас":

    танасе руснаците и асад са го направили тоя номер с пропускането поне 4 ри пъти в обеми 100 пъти по-големи от този.само в алепо пропуснаха 10000 джихадиста ,отделно цивилните над 100хиляди.

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 4 Танас

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Стояне, жив свидетел ли си за Алепо или базираш инфото си на сирийската обсерватория базирана в Англия?

    p.s. http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret

    Коментиран от #6

  • 5 на деса шушито

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Хахаха а, милиони Десоооо даже милиарди! Да ти имам акъла!

    Коментиран от #7

  • 6 стоян георгиев

    1 15 Отговор

    До коментар #4 от "Танас":

    не базирам се на изказванията на путин.както и на официалните споразумения между джихадистие и асад.както и на огромното количество видеоматериали по самото извозване на джихадистите и цивилното население.
    тва за рака го четох преди ден,но благодаря .затова писах в пост номер две.
  • 7 стоян георгиев

    0 14 Отговор

    До коментар #5 от "на деса шушито":

    само в началото на евакуацията в алепо става въпрос за окол 30 пъти.ето и инфо на руския представител в оон при започване извеждането на цивилните.110 хиляди цивилни в алепо според чуркин са пропуснати ,дхзихадистите са около 10000 хиляди.пропуснатите от рака са около 3500 цивилни и 250 джихадиста.освен в алепо руснаци и асад пропуснаха джихадисти поне от още три котела макар и в по-малки количества!
    https://www.youtube.com/watch?v=vAnEgJjXzRA
  • 8 ЛГЩ

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    това в Алепо не бяха ли СДС ( Сирийски Демократични Сили ) или в зависимост от това как ти отърва така ги водиш !

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #8 от "ЛГЩ":

    сирииски демократични сили са кюрдите .тях ги има в алепо,но те и сега са си там и те не се биха с асад.в битката за алепо се биха сирииската свободна армия и ал каида,като асад приоритетно разгроми сирииската свободна армия съставена от умерени ислямисти и сирииски националисти,а пропусна представителите на ал каида да се изтеглят поживо по здраво и да се наместят в идлиб,където реално са и сега сега .
  • 10 Наблюдател

    2 5 Отговор
    Сега пък путиноидите обявиха ВВС за извора на истината! Другари, вие сте абсолютно принципни в безпринципността си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания