Last news in Fakti

16 Ноември, 2017 13:11 2 895 8

Мугабе: Аз съм законният лидер, няма да се оттегля (СНИМКИ)

  • робърт мугабе-
  • зимбабве-
  • преврат-
  • хараре

Президентът на Зимбабве отказва да напусне поста под натиска на военните

Мугабе: Аз съм законният лидер, няма да се оттегля (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе настоява, че е единственият законен лидер и отказва да подаде оставка, съобщи източник от разузнаването, цитиран от Reuters.

С Мугабе в момента се водят преговори чрез посредничеството на католическия свещеник Фиделис Мукорони да се откаже от поста си, за да бъде дадена възможност на 93-годишния някогашен участник в борбата за независимост да се оттегли с достойнство след военния преврат.

Мукорони се опитва да посредничи между Мугабе и генералите, които завзеха властта в сряда. Според високопоставен политически източник целта на преговорите е да се осигури гладък преход без проливане на кръв след оттеглянето на Мугабе, който управлява от независимостта на Зимбабве през 1980 г.

Мугабе все още е смятан от мнозина африканци за герой от освобождението, но на Запад го смятат за деспот, чието катастрофално управление на икономиката и готовност да използва сила, за да задържи властта, са съсипали една от най-обещаващите африкански страни.

Мугабе: Аз съм законният лидер, няма да се оттегля (СНИМКИ)

Доклади на разузнаването показват, че вицепрезидентът Емерсън Мнангагва, уволнен миналия месец, повече от година подготвя планове с помощта на военните и опозицията за управлението в Зимбабве след Мугабе. Спекулациите, че тези планове може би вече са в ход, бяха подхранени от завръщането вчера на опозиционния лидер Морган Тсвангираи, който се лекуваше от рак във Великобритания и Южна Африка.

Вчера стана известно, че военните са поставили под стража президента и семейството му, блокирали са пътищата към правителствените сгради, парламента и съда в Хараре и са завзели сградата на радио-телевизионната корпорация. Военните обаче твърдят, че не извършват държавен преврат, а действията им са насочени към "престъпници" от обкръжението на президента.

Мугабе: Аз съм законният лидер, няма да се оттегля (СНИМКИ)

Мугабе: Аз съм законният лидер, няма да се оттегля (СНИМКИ)

Въпреки сериозната политическа драма обстановката в Хараре остава спокойна. Хората вършат всекидневната си работа, макар и под наблюдението на военни, които патрулират по улиците с бронирани автомобили.

Повече от 100 граждански организации отправиха призив към Мугабе да се откаже мирно от властта, а военните да възстановят конституционния ред възможно най-скоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 2 Отговор
    Какво ли е да си президент с памперс?
  • 2 Тост

    12 7 Отговор
    Тая до него не е ли Нинова? Каква е загоряла!
  • 3 ха сега

    5 5 Отговор
    Хамериканците пак ли правят преврат ?
  • 4 миро

    2 2 Отговор
    най-после този диктатор да си отиде.........
  • 5 а дано

    5 5 Отговор
    Гледайте Мугабе и се сещайте за Путин.Ако гномът доживее до тези години все още ще е президент на Русия .
  • 6 Кака Гинка

    3 1 Отговор
    Като си отиде този,ще дойде друг диктатор - те си имат традиции в "демокрацията".Лошото е,че и ние ставаме като тях,май сме по-подходящи за членове на африкански съюз,а при тези климатични промени може и банани да ни порастат...
  • 7 Иван

    1 1 Отговор
    Къде ли ще иде сега другаря Менгисту,след като свалиха любезния му домакин? Май само Ким 3-ти,мже да го приеме,все още,ама и там все по-несигурно става
  • 8 ХАРАРЕ

    2 0 Отговор
    В Зимбабве по време на масовите безредици е бил похитен и изнасилен от група неизвестни военния аташе при Посолството на РФ в република Зимбабве полковник А.В.Григориев. В момента пострадалия е евакуиран и настанен във военна болница в гр. Таганрог.