17 Ноември, 2017 07:14 2 439 17

Русия забрани разследването на химически атаки в Сирия

  • оон-
  • русия-
  • сирия-
  • химически оръжия-
  • башар асад-
  • вето-
  • сащ-
  • разследване

Русия блокира разследване на атаки, за които е заподозрян Башар Асад

Русия забрани разследването на химически атаки в Сирия - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

В Съвета за сигурност на ООН Русия наложи вето на американски проект на резолюция за удължаване с една година на мандата на международните експерти, разследващи използването на химически оръжия в Сирия.

Освен Русия, против проекта на американска резолюция се обяви и Боливия, а Китай се въздържа. Мандатът на международните експерти изтече, съобщи руската агенция ТАСС.

В края на октомври бе представен седмият доклад от експертната мисия, в който отговорността за атаката с използване на зарин в сирийския град Хан Шейхун на 4 април 2017 година бе приписана на сирийските власти, а атаката с иприт на 16 септември 2016 год. - на терористичната групировка „Ислямска държава“, припомня изданието.

Това е десето руско вето в Съвета за сигурност на резолюция за Сирия от началото на войната там през 2011 година. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че Русия е измислила причини да не подкрепя съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия за разследване на химически атаки в Сирия, защото не е харесала неговите научни заключения.

„Русия мисли, че съвместният механизъм върши страхотна работа, когато установява, че Ислямска държава е виновна за атаките с химически оръжия, но когато извършител е някои от нейните приятели, тогава механизмът изведнъж се превръща в проблем", каза Хейли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    46 28 Отговор
    Преди да започне тролското плюване да обясня--ако се приеме тази резолюция-автоматично излиза че в Сирия само и единствено Ассад е използвал хим.оръжие.Което е целта на САЩ за да имат повод да искат отстраняването на Ассад.Русия предложи резолюция в която да се реши на независими меж.експерти да разследват-но САЩ и Великобритания я блокираха.....Изводите си правете сами...

    Коментиран от #2, #3, #14, #15

  • 2 Kcaniba

    30 32 Отговор

    До коментар #1 от "Справедлив":

    Рано си се натаралянкал!Да защитаваш Империята на злото,за извършените престъпления......Не те слуша главата!
  • 3 Пеньо

    22 18 Отговор

    До коментар #1 от "Справедлив":

    Троле, това за "автоматичното" е пълна глупост ! Аз например не съм убеден, че само Асад е употребил химическо оръжие. Но съм убеден, че той го е ползвал най-много пъти! Какво означава "независими експерти" според малкото ти мозъче?
  • 4 знайко

    22 15 Отговор
    Империята на лъжата и злото

    Сякаш не се знае , че 30 мин. преди да започне хим. атака над Хан Шейхун е летял руски разузнавателен дрон.
  • 5 Да го кажем направо

    18 16 Отговор
    Русия я е страх от евентуалните разкрития. За това не искат атаките да се разследват. Те много добре знаят, че силите на тяхната марионетка Асад са извършили химическите атаки.
  • 6 Справедлив

    17 14 Отговор
    Досега не видях нито един смислен отговор-подплатен с доказателства и доводи--само толкова ли можете г-да спамаджии??? Я се поинтересувайте и прочетете нещо повече --четенето не боли...
  • 7 Реално

    15 9 Отговор
    Русия обяви вето и на решението за международно и независимо разследване на катастрофата с малайският боинг... Въпросите остават, въпреки че всички знаем отговорите.

    Коментиран от #8

  • 8 Да го кажем направо

    14 8 Отговор

    До коментар #7 от "Реално":

    А САЩ и Украйна са единствентие,които не приеха резолюцията на ООН за НЕразпостраняването на фашизма.Въпросите не остават-всичко е ясно...

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 9 знайко

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Да го кажем направо":

    Кога това ?

    Първо изтрезней , пък тогава сядай зад компютъра, че гледай какви глупости пишеш

    Коментиран от #10

  • 10 Да го кажем направо

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "знайко":

    На 70-ата сесия на Генералната асамблея и на 70-годишнината от края на Втората световна война документът е получил подкрепата на 133 държави. Против са гласували само САЩ, Канада, Украйна и Палау

    Прочети още : https://www.actualno.com/europe/oon-prie-ruski-proekt-sreshtu-rasizma-i-geroiziraneto-na-nacizma-news_514129.html
    © Actualno.com......................Да ти дам ли още инфо троле соросоиден??????????????????????????????????????????
  • 11 към справедливия

    5 7 Отговор
    на Руското вето в СС на ООН се дължи войната в Сирия, и сега се страхуват, че едно по-ообстойно разследване може да стигне и до тях...та за това е всичко...
  • 12 госст

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Да го кажем направо":

    то в противен случай най-съвременната фашистка държава Русия трябва да се закрие
  • 13 стоян георгиев

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Да го кажем направо":

    и збарави да споменеш че бият негрите!!!!сега убавците ненагледните ще докажат как тва е изключително достоен ход на руснаците.само чакат да им пратят инструкциите ,щото трудно могат да го измислят сами :))))!нали асад не е обгазявал бе убавци,що руснаците са против да се разбере истината?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Барчо

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Справедлив":

    Точно така. Явно тук краварските тролове пишат без да четат. Първото нещо е, (дупката) направена от взрива при анализ показва че не е от ракета идваща по въздуха - в случая сирийски самолет, а е от взрив тип мина гръмнала от място. Второто нещо е, че дори да игнорира първото и се допусне че ракетата е дошла по въздух, няма документиран сирийски самолет, който да е излетял от в последствие бомбандираното летище и да е направил бомбандировката. В краварското разследване се казва, че ракетата е изстреляна от незнаен самолет, незнайно откъде е дошъл, но със сигурност няма начин да не е на Асад. Въпреки непрекъснатото наблюдение на териториите от космоса и дронове, няма документиран сирийския самолет да е направил тая простотия. Още повече, че комисиите на ООН излезнаха с краен доклад, че сирийската армия на Асад не разполага с химическо оръжие.

    Коментиран от #16

  • 16 Барчо

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Барчо":

    И в края на краищата нека се замислим какъв е интереса на Асад от няколко десетки убити мирни граждани, когато печели войната. И оставете олигофренските си мнения, че може да е изперкал. Кой има интерес от дискриминирането на Асад? Ясно кой! Този който не го иска във властта!!! Значи какъв е извода?

    Коментиран от #17

  • 17 Барчо

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Барчо":

    Имах в предвид дескридитиране, но речника е пуснал друго.
    А има още доста несъответствия неотбелязани от въпросните разследващи, но няма да се спирам на тях. Достатъчно е и това кой има интерес.