18 Ноември, 2017 22:30 3 221 24

В Турция: Аллах вместо Дарвин

  • турция-
  • учебници-
  • дарвин-
  • аллах-
  • ердоган-
  • учебна програма

Чарлз Дарвин е губещият в този задочен спор

В Турция: Аллах вместо Дарвин - 1
Снимка: Shutterstock

Новата учебна година в Турция вече започна - първата по новата учебна програма, оформена съответствие с вижданията на управляващата „Партия на справедливостта и развитието" (ПСР) на президента Ердоган. В нея няма място за Дарвиновото учение, затова пък децата ще бъдат възпитавани в традициите на джихада. След изумлението, което това съобщение предизвика в турските светски среди, образователният министър Исмет Йълмаз побърза да уточни, че под „джихад" не трябвало да се разбира някаква религиозна война, а "любов към родината", съобщава „Зюддойче Цайтунг".

И докато ресорният министър се опитва да омаловажи промените в учебния план, критиците смятат, че в случая става въпрос за нещо много повече от реформа на образователната политика - те предупреждават, че целта е да се промени ориентацията на държавата. Въпросът опира до това в какво ще бъдат възпитавани следващите поколения, коментира германското издание - в духа на светската турска държава, основана от Мустафа Кемал Ататюрк, или в този на сегашния турски президент Реджеп Ердоган, който иска да възпитава "благочестиво поколение".

Арена на ожесточени сблъсъци

Образователната политика винаги е била арена на тежки културни сблъсъци - включително и преди ПСР да поеме властта в Турция. Така например след преврата от 1980 г. турските военни родиха концепцията за "турско-ислямската синтеза", разбирай: подривната сила на религията трябвало да бъде „обуздана" с помощта на националистически елементи. Часовете по религия тогава стават задължителни за всички, дори и за малцинството на алевитите, независимо че сунитският ислям им е много далечен. В същото време ислямисткото движение, от което по-късно произлезе и „Партията на справедливостта и развитието", се намираше в подем.

Откакто обаче тя е на власт, битката за образованието се ожесточи, коментира „Зюддойче Цайтунг" и дава за пример дългогодишния спор за носене на забрадки в университетите и държавните училища. Промените в съдържанието на турските учебници започват от 2012 година, е установило проучване на Impact-se - израелска организация, която изследва учебни съдържания и учебни планове. "Целта е турците да бъдат възпитавани като защитници на исляма", посочват авторите на студията.

Именно през 2012 година правителството на ПСР въведе системата, според която учениците могат да избират още след четвърти клас (а не както беше преди - след осми) дали да продължат образованието си в т.нар. имам-хатип-училища. Това са религиозни училища, които подготвят бъдещи имами.

Провалилият се опит за преврат от миналото лято, както и последвалият референдум за промяна на конституцията на практика ускориха реформата на образователната система. След неуспешния преврат бяха уволнени хиляди турски преподаватели, а министерството на образованието представи новите учебни планове за първи, пети и девети класове. В тях учениците ще изучават много малко природни науки и предмети на изкуството, докато в същото време повече тежест получава религиозното обучение - за сметка на природните науки и кемализма. Децата ще бъдат възпитавани например в любов към Пророка, а един от новите предмети се нарича "Война и джихад".

Възпитание в респект и послушание

Новите учебници отделят също така много внимание на някои по-нови исторически събития - например опита за преврат от лятото на 2016 година, представен като героична победа на народа над заговорниците от движението на Гюлен, или протестите в парка Гези през 2013 година, които са представени като заговор на вътрешни и чужди сили.

Друг проблем критиците виждат в това, че новите учебници представят жената в една много консервативна светлина: на много илюстрации могат да се видят жени, които се грижат за децата и домакинството, а текстове под тях внушават, че послушанието е религиозна добродетел. "Учебниците по "Религиозна култура" представят мъжа като глава на семейството, комуто жената дължи подобаващ респект и послушание", казва синдикалистката Айфер Коджак. По този начин момчетата се възпитават погрешно – внушава им се, че имат право да властват над жените, а момичетата се възпитават в дух на покорство и послушание, коментира „Зюддойче Цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    19 32 Отговор
    И къде е проблема че турците искат да си съхранят религията ли? Какво ги бърка германците това събрали са 1 милион измети от цял свят а седнали да се оглеждат в Турция.Запада почва да се бърка където не му е работата и затова тези хора започват най- логично да се озлобяват

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост с име

    35 10 Отговор
    Кукуригото ерсдухан ще върне турция от 20 в 19 век. Цял свят върви напред тоя назад. Едва ли ще го докара до нещо добро.
  • 4 Хасан

    13 39 Отговор
    Е и..?мюсюлмани са и си учат религията...имат ценности...немците искат да бъдат като тях гейове и наркомани

    Коментиран от #8, #24

  • 5 Бесен Язовец

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "Qwerty":

    Ще се оплача в Екоравновесие ако продължаваш да ме обиждаш, ще те приберът да знаеш.
  • 6 Равин

    27 4 Отговор
    Нека промиването на мозъци започне сега!:):):)
  • 7 Gost

    18 4 Отговор
    Всеки ако си гледа в неговата паница нещата ще станат по добре !
  • 8 Шопа

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Пак бъркаш две основни неща:
    - религия с нещо което до голяма степен се е случило и продължава да се случва
    " еволюция".
    Ама турците май няма да участват в нея /еволюцията/ благодарение на водачи като Ердоган.

    Коментиран от #11

  • 9 Хохи

    8 2 Отговор
    ДАРВИН, голема простия теория за ТЪПУНГЕРИ.
    РЕЛИГИЯ-КНТРОЛ ВЪРХУ СЪЗНАНИЕТО, И ЗОМБИРАНЕ.
    ЕДНОТО Е СМЕШНО А ДРУГОТО ОПАСНО!!!
  • 10 Свободен

    9 3 Отговор
    Ако не беше Ататюрк, днес нямаше да има Турция, ама тия идиоти се отрекоха от него и искат пак да имат султан.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Свободен":

    Ако нямаше руския цар и България нямаше да я има.....или българите имаха някакъв лидер ,за който не знаем?????

    Коментиран от #14, #23

  • 13 Диди

    10 2 Отговор
    Знаем,мюсюлманските държави са строго религиозни,болни фанатици.Ердоган иска радикален фанатиски ислям.Турция ще загуби от такъв преход..Религиите са водели до най големите раздори и войни досега.Турция сама се изолирва от света.Сега турският народ трябва да покаже какъв живот искат да живеят.Ислямът е враг на цивилизацията.

    Коментиран от #15

  • 14 Свободен

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Разбира се, че ще ни освободи руския цар... все пак руския народ пише с български букви и говори близък до българския език, а турците напоследък много намразиха Запада, но пишат на латиница! Ха-ха-ха :D
    Ако ти покажа османски текст от онова време нищо няма да разбереш...ще го гледаш като индианец - пишеща машина. Докато аз чета български книги от края на 19 век без проблем.

    Коментиран от #16

  • 15 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Диди":

    Ами май Хитлер беше християнин..и Мусолини.и Сталин....и Буш...все християни които измислиха войни и оръжия за масово поразяване..

    Коментиран от #17

  • 16 Хасан

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "Свободен":

    Е и ..??? Какво от това???....Мислиш ли че кирилицата ще оцелее в Европа????...мислиш ли че на концерна БМВ много му е изгодно да пише инструкции и програми на език на който говорят само 5 милиона хора????
  • 17 Свободен

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Сталин и Хитлер са атеисти...комунистите и нацистите не вярват в Бог.
    Буш смаза диктаторчето Садам Хюсеин, какво лошо има?
    На кирилица пише 1/4 от света, другите 3/4 пишат на латиница, арабски или с йероглифи...османците са писали с арабски букви, турците с латински, ама като гледам как се сближават с Русия, утре може да минат на кирилица :D
    БМВ се сглобява в Русия и това е един от най-големите им пазари.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Свободен":

    Буш смаза диктатора Саддам но над милион цивилни хора бяха убити и Европа се наводни от иракчани и кюрди...същото и за Сирия ..

    Коментиран от #19

  • 19 Свободен

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Какво за сирия? Кой финансираше ислямска държава, кой изпращаше джихадисти там? Кой свали руски самолет и кой отряза главата на пилота? Кой купуваше петрола на даеш?

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Свободен":

    1/4 от 7 милиарда са почти 2 милиарда...не се сещам за такива хора..подскажи ми..светът ще мине на латиница и това е ..Ататюрк го видя още преди сто години
  • 21 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Свободен":

    Гледай кадрите на BBC и ще видиш кой е създал ИД,кой ги въоръжил,кой ги ръководи и ги пази...Влез в нета и потърси Бин Ладин кой го е създал в Афганистан...
  • 22

    6 2 Отговор
    Ами Хасане живееш в свободна държава и нищо като гледам не ти харесва тук. Така че вместо да ни обясняваш колко е демократичен Ердоган и тази отвратителна идеология наречена по неясни причини религия ислям просто върви да им се любуваш на място. А аз се надявам да стана свидетел на разпада на тази държава от кюрдите.
  • 23 наблюдател

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Не знам за руския цар но ако английската кралица не беше се застъпила за турците Турция днес нямаше да я има.Ако Ленин не беше помогнал на Ататюрк пак същото.Така че недей много да приказваш кой на кого е помагал.
    Ако Беликите сили не пазеха проекта Турция още през 1878 ма щяха да приключат нещата.Тази изкуствена държава днес създава проблеми но както е тръгнало ще дадат на кюрдите пполовината територия пък нека Ердоган да се учи на джихад.
  • 24 джими

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Хасане интелигентен мъж си - проблема на исляма, както и на всяка религия е, че единствената й цел е да може да се управлява населението по-лесно. На кой управник му трябват интелигентни разсъждаващи хора? Така се прави - от деца набивай им в главата някакви неща и после я кръстоносен поход, я джихад, я харакири, я боготворене на личността (тук примери колкото искаш през историята). Същото но в различни аспекти се наблюдава навсякъде по света - виж хамериканците - там религията не е такъв фактор, но от малки им се набива, че са най-великите и че помагат на останалия свят раздавайки демокрация и унищожавайки цели държаваи и мога да ти кажа от собствени наблюдения, че 80% от населението слушка и одобрява. Тук хората настръхват не срещу исляма - всеки е свободен да вярва в каквото си иска и ако ще да се кръсти, ако иска и да си бие главата в земята по пет пъти на ден или да носи масури и смешни шапки, против сме в зомбирането на хората и ограничаването им до достъпа до знания и информация.
Новини по държави: