17 Ноември, 2017 14:19 6 314 1

Италия най-накрая си има... химн

  • италия-
  • химн-
  • официално-
  • мамели-
  • закон-
  • песен

По-добре късно, отколкото никога

Италия най-накрая си има... химн - 1
Снимка: БТА/ AP

От над 70 години италианците пеят с ръка на сърцето химн, който се оказа, че не им е химн, съобщиха медиите на Апенините. И този проблем обаче беше решен. Следвоенното правителство на Италия през 1946 година определя за свой химн „Химнът на Мамели“ , но така и не го узаконява. Седем десетилетия по-късно законодателната власт одобри разпоредба, с която веднъж и завинаги го прави свой официален химн.

Текстът е написан през есента на 1847 година от двадесетгодишния студент и патриот Гофредо Мамели, а музиката е на Микеле Новаро. Химнът изразява патриотичните настроения, предшестващи войната с Австрия, и е една от най-обичаните песни в периода на италианските борби за независимост.

Песента е особено популярна в периода на италианското обединение, но при създаването на Кралство Италия през 1861 година е пренебрегната за сметка на друга. Фашистите и партизаните продължават да пеят „Химна на Мамели“, а песента е изявен фаворит и след края на Втората световна война.

От 2012 година насам химнът се преподава и в училищата в страната. Химнът се пее по военни паради, както и преди футболни мачове. Футболът е голямата страст на италианците, които обаче няма да имат възможност да изпеят химна си в Русия, защото не се класираха за Световното първенство. А на следващия голям форум, на който ще участва „скуадрата“, италианците с ръка на сърцето ще могат да изпеят химна... вече и официално!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гатанка

    6 0 Отговор
    А КОЙ си има химн без държава?
Новини по държави: