20 Ноември, 2017 18:10 2 300 28

Анкара: Ще преразгледаме отношенията с НАТО

  • нато-
  • турция-
  • анкара-
  • реджеп ердоган-
  • йенс столтенберг

Напрежението между Турция и алианса се повиши отново

Анкара: Ще преразгледаме отношенията с НАТО - 1
Снимка: БТА/АР

Анкара трябва да преразгледа отношенията си с НАТО, каза главният съветник на турския президент Ердоган - Ялчън Топчу, цитиран от НТВ.

"Зад всички сътресения и зависимости на нашия сектор на отбраната стои НАТО. Дойде време да преразгледаме отношенията си с алианса. Тази организация, която се отнася враждебно към един от членовете си, не е единственият вариант за нас", каза той. Топчу добави, че "парламентът трябва спешно да разгледа този въпрос".

Напрежението в отношенията между Анкара и НАТО се повиши отново на 18 ноември, когато на табло на НАТО, изложено на учения в Норвегия, сред враговете на алианса в единия ъгъл е било изписано името на Ататюрк, а на другия ъгъл името на Ердоган.

В резултат турският президент съобщи, че Анкара прекратява участието на турските военни в ученията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поднесе в петък извиненията си заради причинената обида, последва извинение и от страна на Норвегия. Ердоган обаче заяви, че подобен инцидент не може да приключи с обикновено извинение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо

    42 17 Отговор
    Опааааа ,втората по сила армия на Алианса показва нагледно колко е "единно " НАТО и как е "важен" устава на Алианса за членовете му. Все повече се вижда,че НАТО е просто приказка за слепи балъци...

    Коментиран от #7

  • 2 Нафарфорий

    30 21 Отговор
    Ердоган ми напомня на онези Холивудски актриси дето, 20-30 години са ги "уважавали" и ся се правят на жертви на сексуален тормоз, за да изкарат някой друг долар!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Бесен язовец

    20 23 Отговор

    До коментар #2 от "Нафарфорий":

    НАТО е отживелица

    Коментиран от #5, #9

  • 4 юрист

    24 42 Отговор
    НАЙ- НАКРАЯ! ВЪН ТУРЦИЯ ОТ НАТО! “ДА“ НА НОВИ 3 НАТОВСКИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ! Нали сте “обидени“- хайде сега- ВЪН ОТ НАТО И БЕГОМ ПРИ ВАШИЯ ИСЛЯМСКИ ПРИЯТЕЛ ПУТЛЕР! Мястото ви е в одкб, обаче- РУСИЯ ЩЕ ВИ СЛОЖИ ВОЕНЕН ХОМОТ И ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО СТЕ СМЕШНИ, НО ЩЕ БЪДЕ КЪСНОООО! Русия ще ви разбие военната мощ и от най- голямата по численост армия в НАТО ще сте .... НАЙ- МНОГОБРОЙНИТЕ ВОЕННИ РОБИ НА РУСИЯ-хахахааха:) Ама така е то- ислямистите се сдружават с ислямистите!
  • 5 юрист

    21 24 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен язовец":

    Ще ти се- одкб е отживелица, дори и да приемете пуйката като седми член на вашия руски военен съюз , създаден в отговор на съществуването на НАТО:) В него имате САМО ЕДНА ядрена сила- русия, а в НАТО има ТРИ ядрени сили- ю.к., Франция и САЩ. Неслучайно одкб не иска да се пробва да води нападателна война срещу държава- член на НАТО- точно поради описаното в предното изречение...Що не се отваряте на ю.к. и на Франция, която не ви продаде мистрала, а? :)
  • 6 Да ама не

    34 5 Отговор
    Познайте какво я чака България когато поробителят и освободителят водят приятелски разговори.

    Коментиран от #10, #24

  • 7 Свободен

    21 15 Отговор

    До коментар #1 от "Да го кажем направо":

    Турция е 4 или 5 армия в НАТО...Франция и Англия имат ядрени оръжия. Турция няма.

    Коментиран от #12

  • 8 Граф Николаевич

    31 15 Отговор
    Предполагам е продиктувано това решение когато беше свален руски самолет и НАТО не реагира никак остро срещу Русия, но все пак изпрати няколко кораба в бреговете на Турция. Турските ръководители мислят, че като купуват от Русия ракетни ситеми цe 400 ще се предпазят и от руските крилати ракети, които са навсякъде около Турция, но това е абсолютно невъзможно и нека да не си мислят, че купувайки ракети си купуват и свобода и независимост особено от Русия...!!!
  • 9 Нафарфорий

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен язовец":

    Прав си ама не е ли така?
  • 10 Свободен

    17 18 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    няма поробител, нито освободител...2017 година сме, а не 1876.
  • 11 факти

    23 18 Отговор
    Както е тръгнало скоро ще има Кюрдистан.Великите сили създадоха образуванието Турция някога и сега те ще я унищожат.

    Коментиран от #23

  • 12 Гост

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Свободен":

    По численост е 2рата не по ефективност

    Коментиран от #13

  • 13 Свободен

    11 12 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Така е, но онзи каза, че е втора "по сила", което не е вярно.
  • 14 Столтенберг

    13 22 Отговор
    НАТО може без Турция, Турция не може без НАТО.
  • 15 Член N

    21 6 Отговор
    Не знам НАТО кого колко могат да защитят като Кипър все още е разделен, а "Пейтриът" си ги прибират когато си искат собствениците /уж щяха да пазят Турция от Иран/. Германия /и Япония/ базите на САЩ от кого я пазят, а базата на САЩ в Босна /най-голямата в Европа/ кого от кого пази/бази на САЩ не на НАТО/?Това си е окупация!Ако излезе от НАТО-първия инцидент ще е с Гърция-за границата в Егейско море.Дано ние да не сме между шамарите, а кой ли е готов да умира на инат от НАТО-"овци"?Защо НАТО/САЩ се меси в Украйна, какво общо има с тази държава? По кой "член" има наши офицери там?Всички май са безгласни, маши и пуделчета...Къде са юристите?
  • 16 Член N

    24 3 Отговор
    "Солидарност!?"-Как нито веднъж не бяха солидарни и не защитиха Гърция, когато непрекъснато се нарушава въздушното и пространство или никой не възрази когато Гърция закупиха преди години С300. Как така всяка година САЩ дават безвъзмездно 6-7 млрд.долара, а и по-вече на Израел, а на верния пудел България-нищо или почти нищо! Изтърбушването на Либия от държави, членки на НАТО по кой "член" стана?Първо Франция започна да бомби сама-сега защо не е солидарна с Италия и не вземе имигрантите?
  • 17 Член N

    23 5 Отговор
    Солидарни бяхме, когато се организира агресията срещу Сирия-всеки НАТО-вски член пращаше оръжия, и когато се разрушиха къщите на хората и бяха прогонени от родината си-всички "солидарни" в един глас "кой сра в гащите ми?".Как "солидарните" САЩ и Великобритания не взеха малко сирийци от Лесбос или малко от 2-3 млн. от Турция или малко от Йордания? Нали имаше и християни в Сирия.А САрабия ще купува оръжие за над 300 млрд.дол. от САЩ но имигранти не!Очаквам юридически отговори-не извратени и йезуитски!

    Коментиран от #19

  • 18 Член N

    15 7 Отговор
    А типично по балкански се дразним от смели и не прекланящи "робски" глава - в случая е Ердоган. Как може да се прави на велик, да се ежи, да се прави на важен, кой е тоя, дивак, ислямист и т.н. Често срещам мнения:"ако им спрат заводите западняците, какво ще правят?-може би ние мързеливите, 10-пъти по-малко хора ще ги заместим или западняците са готови да плащат за същото 5 пъти по-вече ако си го произведат... Ние кои сме и какво можем? Да е жив и здрав Гришо!
  • 19 юрист

    5 13 Отговор

    До коментар #17 от "Член N":

    "...Публикувано във факти.бг: Очаквам юридически отговори..." Ами формулирайте юридическа теза или юридическо твърдение, за да Ви се даде юридически отговор:) В целия Ви коментар не присъства юридическа теза, а само изброяване на ТВЪРДЕНИЯ, при това- НЕДОКАЗАНИ ОТ ВАС ТВЪРДЕНИЯ.Докажете с официални писмени документи, че Р. Бългатия ДИРЕКТНО снабдява НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО с оръжия сирия! В коментарът Ви не се вижда цитиран НИТО ЕДИН ЕС регламент, който дава правната рамка на тръговията с оръжие на ЕС държави с трети страни...Та- какво казахте?

    Коментиран от #25, #28

  • 20 няма изход

    2 5 Отговор
    За да излезеш първо трябва да платиш.... В противен случай, най-лесно е да пукне пролет. При тях малко се забави точно поради тази причина, но режеп не спира да се запролетява....
  • 21 СТАР ДЕБИЛ

    4 2 Отговор
    ХИБРИДНА ЛЪЖА ЗА ДЕБИЛИ.
  • 22 Барчо

    11 3 Отговор
    Както предвидих преди доста време Турците подготвят краварите да не се изненадат като прекратят участието си в НАТО. Евразията ще стане още по-голяма сила с нейно участие и краварите ще си свият перките до неузнаваемост. Няма да могат да организират където си искат локални войнички и да правят простотиите си. Ще се ограничат в производството и продажба на оръжие само в държавите членки на алианса.
  • 23 мето

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "факти":

    а бе стига с това великите сили създали турция великите сили създали не знам си какво я прочетете историята на съвремена Турция непросветени и......
  • 24 Гост 900

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    Ще стане е.ън в БГ дано да не стане да има мир и да живеем дълго и щасливо
  • 25 Гост 900

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Юрист ли си къв си , човека си казва мнението и е прав а ти си тръгнал с коказателства и незнам още кво има много недоказани случаи и бяха заровени
  • 26 редник

    4 0 Отговор
    Ако нашите днешни съюзници утре сложат портрета на Левски за мишена.....няма ли да напърдим гърнето?
  • 27 Иво

    2 2 Отговор
    Турците не само са нецивилизована и необразована близкоизточна паплач, а и не могат да се бият. Кого са тръгнали да заплашват? За какви се имат? Армията им трябва да бъде по-добре оборудвана и 5 пъти по-голяма от противниковата, че да имат някакъв шанс. Тръгнал Педердоган да ми се святка на ЕС и НАТО и си въобразява, че Путин му пази гърба. Самозабравил се рязан глупак. Скоро ще удари и неговия час.
  • 28 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "юрист":

    Юрист(ке), а ти какви доказателства даваш за глупостите си?
    Изискаш документи, а не представяш нито един.
Новини по държави: