Last news in Fakti

22 Ноември, 2017 08:07 1 393 6

Фотограф съди Кристо

  • фотограф-
  • авторски права-
  • съд-
  • снимки-
  • кристо-
  • христо явашев-
  • джанфранко горгони

Фотографът иска обезщетение

Фотограф съди Кристо - 1
Снимка: Shutterstock

Фотографът Джанфранко Горгони заведе дело за авторски права срещу Христо Явашев – Кристо и „Смитсониън“ – фондацията, която управлява Националните музеи на САЩ. Той ги обвинява, че са откраднали правата върху негови снимки на една от най-известните творби на Кристо – „Бягащата ограда“ от 1976 година, съобщи Би Ти Ви.

Горгони твърди, че не е давал разрешение снимките му да бъдат използвани в издадена през 2010 година книга „Спомен за Бягащата ограда“ и за съответния филм, използвани при изложба в една от галериите на „Смитсониън“.

Първоначално фотографиите са били включени и издадена през 1978 г. книга, озаглавена „Кристо: Бягащата ограда“, в която той надлежно е посочен като носител на авторските права. Според иска му обаче през 2007 г. Кристо продал снимките на „Смитсониън“, като той и (покойната му) съпруга Жан-Клод излъгали фондацията, че притежават правата върху фотосите.

Горгони, който пази негативите от снимките си, каза също, че по-късно неуспешно се опитал да договори лицензионно споразумение с подсъдимите. Адвокатът на Кристо – Крис ЛаРоко, отказа коментар. От „Смитсониън“ също засега не са отговорили на исканията за коментар.

75-годишният Горгони претендира в съда за декларация, че той е носителят на авторските права на снимките и настоява за обезщетение, чийто размер не се посочва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Тони

    11 1 Отговор
    Аз така и ве виждам никакъв смисъл нито артистична трепка в изкуството на Кристо, истинският артист рисува, пее или прави скулптори, нещо в което виждаш топлина, радост или доброта, ама това на Кристо са огромни изгъзици на човек който ни е артист ни е човек, тоест дори не се е развил доколкоз че да съзре собствената си тъпотия, оттук нататък освен нецензурни епитети не остава друго коет да помогне на Кристо да порасте душевно

    Коментиран от #2

  • 2 Име

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дон Тони":

    Това важи за всичко което днес се нарича изкуство. Виж театъра, музиката, киното и т.н. Най голямото извращение е джаз "музиката". Голяма трагедия обаче е атеизма, а Христо Явашев е такъв.

    Коментиран от #6

  • 3 гост

    7 0 Отговор
    Безродник ...
  • 4 Кака Гинка

    5 0 Отговор
    Изкуство се прави не само с талант,но и с дългогодишен всеотдаен труд и откакто се превърна в "шоу бизнес" всичко тръгна надолу.Мотото е :"Бърза печалба на всяка цена";естествено за сметка на качеството.Критериите падат,населението (не само у нас) изпростява все повече и търси все по-елементарни забавления.За примитивният индивид истинското изкуство е не само неразбираемо,но и дразнещо,той иска нещо по неговата мярка.И за това "творци" като въпросният Явашев навсякъде взеха да минават за корифеи...
  • 5 Driving pleasure

    4 0 Отговор
    Може аз да не разбирам... но това "изкуство" го смятам за абсолютна щуротия... кое му е изкуството в нареждането на 5 понтона или кичоренето на съществуваща сграда с кенефна хартия... но явно аз съмпростак и не ги фатам тия чалъми...
  • 6 Дон Тони

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    В джаз музиката има много топлина и чувства, може би прекалено развинтени и неподредени, затова и аз я смятам за изг.зица, финна и културна изг.зица