24 Ноември, 2017 22:01 3 054 3

Истината за сина на израелския посланик

  • израел-
  • посланик-
  • истина-
  • син-
  • германия-
  • дийн исахаров-
  • съд-
  • палестинец

Обвиняем твърди, че е виновен, но прокуратурата иска да докаже неговата невинност

Истината за сина на израелския посланик - 1
Снимка: Shutterstock

Един обвиняем упорито твърди, че е виновен, само че разследващата прокуратура държи на всяка цена да докаже неговата невинност. Звучи като гротеска, но в Израел това е самата реалност. Дийн Исахаров признава, че като войник е пребил и арестувал един палестинец, който не е бил въоръжен. Той дори потвърждава вината си публично - като публикува видео по темата. Прокуратурата обаче отхвърля неговите показания като неверни и ревностно привежда доказателства.

Този случай разбуни израелската общественост. Защото в крайна сметка става дума за нещо съвсем друго: за израелската правозащитна организация "Breaking the Silence" ("Да нарушим мълчанието"). От 2004 година насам тя предлага платформа, в която критикува израелската окупационна политика и публикува информации за нечовешко отношение към палестинците: бивши войници информират за насилие и злодеяния, които са преживели, или дори сами са извършили. Именно в рамките на тази платформа, Дийн Исахаров, който междувременно е активист в "Breaking the Silence", публично признава, че през 2014 година е употребил насилие срещу невъоръжен палестинец при акция в Хеброн.

Кой лъже и кой казва истината?

Малко след признанието му се случва нещо необичайно. Израелското правосъдие се включва и започва разследване срещу Исахаров. "Ние сме публикували стотици свидетелски показания на бивши войници. Но точно това е сравнително леко провинение", казва Йехуда Шаул, който е съосновател на "Breaking the Silence". В разговор с Дойче веле той разказва, че има много по-тежки случаи - като разстрели на палестинци и други зверства, които биват систематично игнорирани от правосъдието. "Това е политически мотивирано разследване", казва той. Шаул смята, че делото срещу Исахаров трябвало да послужи за сплашване на други войници, за да престанат да публикуват своите преживявания.

Изеднъж обаче ситуацията се променя коренно. Вместо Исахаров да бъде осъден за извършеното от него насилие, властите прекратяват разследването.

Съответният съд решава, че Дийн Исахаров лъже и е измислил цялата история. Съдиите се позовават на показанията на посочения палестинец, който оспорва употребата на насилие от страна на Исахаров. Съдът подкрепя решението си и с показанията и на един генерал, който е присъствал на въпросната акция. И така делото е прекратено.

След това обаче избухва истинската буря: заместник-министърката на външните работи Ципи Хотовели окачестви сътрудниците на "Breaking the Silence" като "предатели", след което израелското външно министерство призова израелските посланици в Европа да разгласят съдебното решение и да обявят Дийн Исахаров за лъжец. В Германия всичко това предизвика особено силна буря. Защото новоназначеният израелски посланик в Берлин Джеръми Исахаров е не кой да е, а бащата на Дийн Исахаров. На запитване на Дойче веле от израелското посолство в Берлин съобщиха, че посланикът ще вземе отношение по случая по-късно. Той обаче сподели в Туитър публикация на своята съпруга, която призовава кампанията срещу "Breaking the Silence" да бъде прекратена.

Кой ще увреди имиджа си?

Правозащитната организация също излезе със свое съобщение. Активистите държат на показанията на Дийн Исахаров. Те твърдят, че съдът е разпитал неправилния палестинец, а вторият свидетел изобщо не е присъствал на военната операция в Хеброн. Правозащитната организация предоставя видеоматериал и се позовава на показанията на бивш колега на Исахаров, които могат да бъдат чути във видео, публикувано в Ютюб.

Израелската прокуратура обаче отхвърля новите доказателства. Говорител на външното министерство заяви пред Дойче веле, че правителството не възнамерява първоначално да прави изявления във връзка със случая Исахаров. Израелското министерство на правосъдието също не отговори на многократните запитвания на Дойче веле.

Ако Исахаров бъде възприет от обществеността като лъжец, правозащитната организация "Breaking the Silence" би отчела огромна загуба на доверие сред гражданското общество. От друга страна обаче и израелското правосъдие би уронило имиджа си, ако се докаже, че използва фалшиви доказателства срещу "Breaking the Silence".

Впрочем, още през април тази година ясно си пролича колко остър е конфликтът между израелското правителство и правозащитната организация. Когато германският външен министър Зигмар Габриел пожела да се срещне с активисти на "Breaking the Silence", израелският премиер Нетаняху отказа срещата си с него. "Ние имаме най-дясното правителство в историята на Израел. И то ни мрази", казва активистът Йехуда Шаул в разговор с ДВ. Той обаче не губи надежда. Според Шаул, с действията си израелското правосъдие само е развенчало мита за своята независимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кой не скача не е толераст

    13 7 Отговор
    DW или "Меркел пропаганден машинен" не спира да ни залива с помия от леберастия и толерастия ! Само не разбирам факти, защо им ги публикуват,ама явно бабичката яко плаща за промиване на мозъци ?

    Коментиран от #2

  • 2 987

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "кой не скача не е толераст":

    Накрая ще се окаже и че бабичката е Еврейка и задачата и е да срине Германия
  • 3 The TRAPPER

    2 0 Отговор
    Съответният съд решава че той лъже , - доколкото знам за неверни данни в съда има присъда-5години. И второ , - прокурорите сигурно са били Българи.