30 Ноември, 2017 12:20 6 846 58

От Германия: България е задникът на Европа

  • българия-
  • германия-
  • европа

Скандален анализ на журналистката Барбара Йортел

Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС, пише за Тагесцайтунг германската журналистка Барбара Йортел. Дойче веле публикува материала с известни съкращения.

"Неотдавна Иван Кръстев представи в София новата си книга "След Европа". Залата беше пълна, а въпросите и коментарите на публиката бяха поне толкова интересни, колкото и самата книга. Един от присъстващите отсече: "България винаги е била задникът на Европа". И е прав, за съжаление", пише в началото на кореспонденцията си от България Барбара Йортел.

По-нататък авторката припомня колко големи бяха очакванията на българите в навечерието на присъединяването на страната им към ЕС през 2007 година. "Тогавашният министър-председател Сергей Станишев беше заявил в едно интервю за ТАЦ следното: Никой не бива да се заблуждава, че на 1 януари 2007 ще се събуди в друга страна. И въпреки това очакванията бяха наистина огромни", пише Йортел.

10 години по-късно

"Днес, 10 години по-късно, равносметката е по-скоро отрезвяваща. Със своя годишен БВП на глава от населението, който възлиза на едва 6 500 евро (Германия: 40 000 евро), България е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС", посочва германската журналистка и цитира едно проучване на американската организация "Global Financial Integrity", според което заради корупцията България губи годишно между 6 и 10 милиарда евро. България отбелязва негативен рекорд и по отношение на сенчестата икономика, заради която държавата губи годишно по около 1 милиард евро, пише още Йортел.

По-нататък авторката се спира на ниските заплати и пенсии в България. "При средна заплата от 500 евро на месец и разходи за живот, които се доближават до западноевропейските, много българи едва свързват двата края. А повечето пенсионери са зависими от подкрепата на близките си", посочва Йортел.

Германската журналистка се спира и на този проблем: изтичането на мозъци. "Емиграцията обезкървява България. Според данни на БАН през следващите пет до десет години на 7-милионната страна ще ѝ липсват около 400 000 квалифицирани кадри", посочва Йортел и преминава към инфраструктурните проблеми.

"През следващата година София ще получи 800 милиона евро от бюджета на ЕС за доизграждане на инфраструктурната мрежа на страната, по която има още много, много работа. Улиците в София например, с изключение на основните пътни артерии, са в ужасяващо състояние", пише германската журналистка.

От разочарованието на българите ползи извличат най-вече дяснопопулистките формации, посочва по-нататък Барбара Йортел. "Любима мишена на "Обединените патриоти", които от изборите през март управляват заедно с ГЕРБ, са мигрантите и бежанците. (...) Нищо, че броят на търсещите закрила в България е спаднал драстично през 2017, а бежанските лагери са запълнени едва на 20 процента", пише Йортел и цитира проучване, според което 84% от запитаните са на мнение, че на бежанците от Близкия изток трябва да бъде забранено да влизат в България.

По-нататък Йортел посочва, че десните популисти не си мерят думите и по адрес на турското малцинство в страната. В тази връзка журналистката припомня следното изказване на депутата Валентин Касабов: "Тези депесарски хлебарки да внимават, защото можем да ги смачкаме".

Далеч от реалността

"На този фон човек неизменно се пита как ли ще протече първата половина на 2018 година, когато България ще поеме председателството на ЕС", пише Йортел и добавя: "Доста странно звучат думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, изречени на 8 ноември по време на среща с българския премиер Бойко Борисов. Тогава Юнкер каза, че Европа била част от ДНК-то на България. Още от първия си ден в ЕС България се държала като един от основателите на Съюза".

"Подобна оценка е не само далеч от реалността, но е и контрапродуктивна, що се отнася до търсенето на решения за посочените проблеми на България. А това е крайно належащо, както се вижда и от доклада, изготвен от службата на Юнкер. В последния мониторингов доклад на ЕК за пореден път се изтъква, че напредъкът на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е крайно недостатъчен", пише Барбара Йортел в кореспонденцията си от България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 синя трева

    76 13 Отговор
    И за чеп за зеле не ставаме!
  • 2 ЧЕСТНО

    58 35 Отговор
    ГАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПАСЯХА ТРЕВА И ЖИВЕЕХА В ДУПКИ И ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ СЕ Е КОВАЛО НАЙ СТАРОТО ЗЛАТО В СВЕТА.

    Коментиран от #5, #7, #11, #40, #54

  • 3 ха-ха-хаааа....

    71 16 Отговор
    Истната боли.
  • 4 Бесен Язовец

    92 20 Отговор
    Е това е, сега я обявете за русофилка ако искате жената ви го казва както си е и последните 10г. ГЕРБ вкара държавата в такава тиня от която няма мърдане честито на 80% от българите живи и здрави,но докога?

    Коментиран от #16

  • 5 хАнк Рум

    64 18 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕСТНО":

    Ходи върни се в миналото живей си там и си кови желязо.Погледни настоящето,миналото не се яде и не се пие а даже и не топли.

    Коментиран от #33

  • 6 бесният язовец на оня с коня

    33 2 Отговор
    Ама-ха, тази ще ни обижда! Марешки веднага да напуска пленарната зала, хахаха!!!
  • 7 Гост

    44 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕСТНО":

    Прав/а си, но стига сме лежали на стари лаври! Дай да видим настоящето и бъдещето, а те далеч не са розови! Хората ни го казват в очите /не че ние не си го знаем/, а ние ги плюем! По-добре да се вземем в ръце и да потърсим сметка от тази пасмина в Народното събрание и да им дадем краен срок за съдебна, здравна, образователна реформа! Ама истински, не за пред Брюксел!
  • 8 А стига бе...

    47 12 Отговор
    Ето ви отношението на европейците към България..А вие сте готова г.за да им лижете.. Мислехте си,че като влезем в Е.С. ще ни приемат като равни...мислехте си че ще живеете като немците...Кой ще ви позволи да живеете добре бе балъци-ние сме им нужни само да работим за стотинки там и да си продават боклуците тук. Още ми говорете за евро-ценности..деби..и смотани. Щом и немците са съгласни със някой си смотаняк--значи отношението им е такова към нас..............

    Коментиран от #12, #26

  • 9 ЗЕВС

    43 2 Отговор
    Парламентарното управление за последните 27 г.се доказа като вредно за държавата, генератор на корупция и безнаказаност!
    Сбирщина от корумпирани и меркантилни субекти, за който единствената цел е далаверата и собственото уцеляване! Смяна на политическата система. Свикване на Велико народно събрание, смяна на парламентарното с президентско управление, двукамарен парламент!
  • 10 стоян георгиев

    25 9 Отговор
    ние тва дето го казва жената го знаем много добре,но трябва да се промени и всеки от нас ако поне малко има някаква гордост като българин трябва да направи усилие в правилната посока ,а не да реве като карпатска мечка за връщането на партизаните!докато тенденциите не се променят в тази посока няма да имаме европеиско бъдеще и настояще,а ще се лутаме в безвремието на посткомунизма!

    Коментиран от #48

  • 11 Бесен Язовец

    22 14 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕСТНО":

    Ква България по-времето на траките те гони тебе бе? Живели в пещери! хората са имали ренесанс и са си ковали държавата култура търгувия а тука е имало миризливи потури камшики галоши през това време

    Коментиран от #32, #49

  • 12 гост

    34 4 Отговор

    До коментар #8 от "А стига бе...":

    Те ни приеха като равни, но българските управляващи вместо да копират добрите практики правят всичко възможно да си остане старото и мътното. Защо нямаме специализирани машини за асфалтиране, за снегопочистване, защо данъчните закони са пълна противоположност на европейските, защо шефовете продължават да са изкопаеми, а работниците да са по-интелигентни от тях? Това са добри практики, погледнете Румъния какво става когато са били по-зле от нас, а сега са много по-добре и там дали е допустимо кмет на село да си купи С класа, без да има улици в селото. Докато у нас манталитета е такъв нищо няма да се промени. Аз се бях обзаложил, че няма да влезем в ЕС понеже бях в Германия и знам каква е Европа и каква е България.
  • 13 Заднк

    3 6 Отговор
    Това е добре. Кое най святото нещо за една жена? Значи Европа ще продължи да се грижи добре за нас
  • 14 Истината винаги боли

    34 2 Отговор
    Матреяла е лош.Остана само чалгата,циганите и надупените,другото вече напусна крадливият катун...
  • 15 другаря с ладата

    13 8 Отговор
    а аз като отида в германия съм х.я на България
  • 16 Руски тролак

    11 37 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Това се отнася и за Русия(каквато майката такова и детето)..... и до кога ли!... ами докато има русофили ще е така.
  • 17 onq s konq

    24 9 Отговор
    Ас па не виждам да сме зле чак па толко!Накъде погледнеш беенвета и мерцедеси а кога доиде празник - сичко живо у гърця!Верно е че некои хора немат пари ама тои и примиера го каза наскоро - МРЪЗИ ГИ ДА РАБОТАТ И ЗАТВА Е ТЕКА !

    Коментиран от #43

  • 18 Хасан

    23 2 Отговор
    И да не се делим на българи и турци,християни и мюсюлмани ,защото всички сме ма един и същ кораб...и кораба ще се нарича или Титаник или пароход,или луксозен лайнер
  • 19 240 магаре в парламента

    17 0 Отговор
    Анализа е точен ама на някой пука ли му!
  • 20 Зорлем

    15 2 Отговор
    Ами то главата, т.е. Германия и Франция, като прави глупости много често гъза страда, така че госпожата да не бърза да хвърля камъни в чуждите градини, а да си подреждат своята кочинка, защото наближават пак коледни базари и карнавали.
  • 21 Бок

    11 3 Отговор
    Единственото хубаво е, че в такъв случай Турция е продукта на задника..
  • 22 Хахаха

    8 1 Отговор
    Хахаха
    След като 25г ни комсндват нещата , които натурашно излизат от г 3а…
    ЩЕ ЗАПРИЛИЧАМЕ НА ТАЗИ ЧАСТ
    Хахаха
  • 23 me be re

    18 2 Отговор
    Тъжната истина .... пък Б.Б. ни обяснява всеки ден колко сме добре.
    Докато има корупция и сива икономика все ще сме така.
  • 24 10 години

    18 4 Отговор
    Нали стабилната ГРОБ ни управлява последните 1о години . Напълно е права жената за състоянието ни в момента макар че според Тиквата ние сме отличниците в европейския съюз ...Този болен човек най накрая няма ли да му поставена усмирителната риза и България да започне да се измъква от тинята в която той ни натресе....
  • 25 кенефланд

    10 1 Отговор
    Това означава, че всяка година "управниците" крадат 10 милиарда евро!
    Толкова е загубата, смятайте за какво става на въпрос.
  • 26 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "А стига бе...":

    Дали си чул/а поговорката: "На каквото си постелеш, на това ще седнеш"?! Та и нашата такава! Възприемат ни такива, каквито сме се показали! Та така, за отношението... В нашите ръце е да го променим това отношение! От само себе си няма да стане!
  • 27 The TRAPPER

    19 6 Отговор
    Тя е права , България е задникът на Европа , А Германия е х..ят , защото тя не е била 500 год. под турско робство. И добре че беше Хитлер да обере парите на евреите и на цяла Европа.Преди 5 години ако не греша откриха влакът на Хитлер в Полша . Познайте вагоните с какво бяха пълни ????? И сега още ни експлоатират - моя позната Българка работи там в немски ресторант по 15 часа на ден за 1000 евро на месец. Аз също бях там и се върнах- не си заслужава.И понеже нашите политици ги слушат. Я да излезе един луд , с топки като автомобилни гуми да ги сиктирдоса всичките и да си стегне страната-като Путин, и тогава ще видим кой-какво е .

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "The TRAPPER":

    Между другото влакът още го търсят, заедно с кехлибарената стая. А заграбеното злато нали знаеш къде е? Не е в Германия! Там са само базите, на тези които уж им го пазят.

    Политиката, българите да са принудени да работят извън България за 1000€ също не е германска или европейска, а на същите хора, с базите. Просто някои страни все пак извличат полза за сметка на други.

    Коментиран от #31

  • 29 Джентълменът русофил

    24 4 Отговор
    Аз пък смя да твърдя, че живота в България е по-истински в сравнение с този в Европейският Съюз. Тук децата са щастливи и играят и растат на воля, а хората сме по-красиви, по-човечни, и отделяме много повече време за себе си, понеже го имаме в изобилие. Какъв е смисъла да сме като в Германия и Англия? Хората там работят, като идиоти, изглеждат като идиоти и са безчувствени като роботи. Приятелството и човещината там са несъществуващи понятия. На тази Йортел някой трябва да и обясни, че не всичко в живота е пари. В крайна сметка, какъв е крайният продукт на Европейският Съюз? Та в лидълите из Европа е пълно с мюсюлмани и африканци и тук там някой заблуден бял.

    Коментиран от #30, #34

  • 30 а ма че приказки

    9 11 Отговор

    До коментар #29 от "Джентълменът русофил":

    Продукта в европейския съюз че там хората живеят 20 год. повече от нас ...по са здрави по щасливи и всичко по в добрия смисъл на думата
  • 31 А защо ли сме на тоя хал !?

    19 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Както е казал един мъдър човек със силно аналитичен ум
    (с него бих могъл да сравня само проф. Иво Христов,
    и то не заради изказването му за ония 80%...) :

    "Микромоделът : - Зад всеки богат стоят 1000 бедни !
    Макромоделът : - Зад всяка богата страна стоят 10 бедни !"

    Е, капитализъм, господа и другари !
    За съжаление ние сме от тия страни, дето са отзад...
    Предполагам това е имала предвид германката ХХХ !?
    Обаче грозно е да се наричат тия, дето са отзад задници !
    Какво да се прави, орисия... А с тия "политици" - съвсем !
    Не ме разбирайте криво, аз не съм примирен !
  • 32 БОЖЕЕЕ ТИ СИ 7509 ГОДИНИ НАЗАД

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    ЗНАЙШ ЛИ ГА Е БИЛ РЕНЕСАНСА БЕ ПОТУРКО . ЗАПУШВАЙ СИ УСТАТА С НЯКОЙ ДЮНЕР ЧЕ АЗ АКО ТИ Я ЗАТВОРЯ ША ТА ДАВАТ ПО БИТИВИТО.
  • 33 ЯВНО НЕ ЗНАЙШ ПОГОВОРКАТА

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "хАнк Рум":

    КОЙТО НЕ СЕ УЧИ ОТ ИСТОРИЯТА СЪЩАТА МУ ГО ВРЪЩА ТЪПКАНО.
  • 34 гост

    11 6 Отговор

    До коментар #29 от "Джентълменът русофил":

    Това от опит и наблюдения ли е или просто така си мислиш?

    "Тук децата са щастливи и играят и растат на воля"

    Отдавна децата тук не са деца. Израстват супер меркантилни, изискващи, злобни, нечовечни. Обществото е ни е толкова изкривено, че няма как детето ти в 3-ти клас да няма смартфон, а стаята му да не е пълна с куп безсмислени играчки, доставящи му удоволствие максимум седмица. Имам много братовчеди и съученици в чужбина и всяка година са с децата си тук. Мога да ти кажа, че в белите страни момчета и момичетата са такива до пълнолетие - деца! Със радостите, които тукашните деца отдавна са забравили. Това е една от основните причини, които ме карат да си мисля за чужбина. Искам децата ми да се радват на детството си. Да бъдат деца, а не зомбирани от чалга, технологии и изкривени нравствени критерии същества. Бил съм със детски групи от еднакви на възраст тийнейджъри от няколко нации. Срам ме беше от нашите и жал. Дори забавите са ни престорени, трудни, злобни. Много далеч от тези на другите младежи.

    Хората? Не са по-човечни! Животът им не е човечен, не е добър! Злобни, завистливи, неудовлетворени сме, уви! Както към непознати, така и често към "приятели". Нравствеността и добротата са ни в много ограничени количества. Ние и децата ни сме огледало на света, в който живеем. Няма как да сме различни тук и сега. Различни са българите успели да уредят живота си другаде и поколението им израсло извън това, в което се е превърнала България.

    Кофти м

    Коментиран от #36, #50

  • 35 Джентълменът русофил

    17 1 Отговор
    Моля не се изказвайте неподготвени, ако не сте живели поне 5 години на Запад. Аз съм живял 6 и съм се убедил, че това е една система, която смила човешкото у хората до хомогенна смес, която не може да мисли, и не може да чувства, защото от това точно има ни да системата. Да хората на Запад наистина са равни...еднакво тъпи, еднакво безчувствени и еднакво роботизирани. Къде децата са свободни на Запад? Деца по улиците да тичат и да играят на воля там просто няма, защото това е опасно. Англичаните си заключват прозорчетата на баните и на втория, че дори на третия етаж, понеже е "демокрация" и е много "безопасно". Наскоро четох за една девойка в Лондон, която била изнасилена няколко пъти забележете, при това от различни типове, докато се прибирала от дискотеката до дома си.

    Коментиран от #44, #51

  • 36 Ееех, защо си толкова прав...

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Прав си, за съжаление...
  • 37 Ще мине по мед и масло

    4 3 Отговор
    След 01.01.2018 се очаква Бойко да опраска Меркел, ако дойде. Ще се дуе като пуяк от Каспичан. То от неговото бунище, нашето не се вижда.
  • 38 ha ha ha

    7 4 Отговор
    Ключът на бараката е в БОКО - подпалете я барабар с него :D
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Американеца

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕСТНО":

    Едва ли е така,но важно е да живеем в настоящето а то не е никак добро за даржавата ни елементарни неща и също така от изключителна важност като ток заплата / покупатела способност ,качество на храни горива е мега зле / по скъпо или с равна себестойност.Не е нужно да подчертавам,че това не е добре.
  • 41 Американеца

    5 1 Отговор
    И се говори за средна заплата от 500 евро/1000лв,но не се споменава какъв просент от хората са на такава и какъв на минимална или нещо над минималната с 50/100лв.
  • 42 Люси

    6 1 Отговор
    Това сега да го прочетат и разяснят на бащицата :) Че той едни други работи ни обяснява
  • 43 Али Раза

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Да и теб те мързи да мислиш пък какво остава да работиш като гледам висиш по цел ден пред компютара и ръсиш мозък и партийна пропаганда можеш да се гордееш с себе си.
  • 44 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Джентълменът русофил":

    Не се изказвам неподготвен, но не съм и с розови очила и дори да сте прав за състоянието там, много добре мога да направя сравнение с това тук. Мога да подкрепя това което казах с много реални примери и ситуации, както от живота на нормалните деца, така и от този на богаташките. Примери които вероятно ще ви втрещят, но не виждам смисъл да го правя.
  • 45 doktor

    5 0 Отговор
    Нека първо да си оправи собствената физиономия тази "красавица".
    Ако имах такъв сурат - не бих си отворил устата да критикувам. А това, че БГ е пълен кенеф като материал - това друг въпрос.
  • 46 Гостенин

    3 0 Отговор
    Да де ,ама като слушам "началниците"ние сме тигрите на Европа
  • 47 Чифликчия

    3 0 Отговор
    Да не забравяме че: Всеки мисли за «меките си части отзад» рано или кьсно ще настьпи вьзмездие, но тряба да имаме тьрпение! Вьзмездието ще дойде! Дерзаем до пьрвия дристос на Европа! Но трябва да сме умни, тьрпеливи, подготаени.
  • 48 Патриот

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    След 27 години години какъв постокомунизъм търсиш, бе човек!
    Целият този хал на държавата е плод именно та тази европейска политика спрямо страната.
    Какво направипме за 27 години демокрация и три мандата на ГЕРБ? Именно те ни докараха до това състояние и Европа и ГЕРБ.
  • 49 Антон 1

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Язовец , за първи път ти давам + , да знаеш !:)
  • 50 Антон 1

    11 2 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Обикалям Европа от няколко години . Имам възможност да посещавам приятели и познати , включително с деца от всякакви възрасти о соц.положение . Имало е случай , когато ни запознават с познати , сиседи , приятели германци ,австрийци , холамдци , даже и в Ирландия бяхме !
    Нямате си представа колко дружелюбни бяха , уважават чуждото пространство , ме са така суетни .като нас . Приемат хората каквото са и предимно се интересуват и оценяват хората по техните способности !
    Боли ги каква кола караш или с какъв телефон си!
    Лекари , чиновници , на колелета !
    В Ирландия видях по-малко скъпи коли за две седмици и 5000 км с рента Кар , отколкото на паркинга на летището в София !
    Децата до четвърти клас учат под формата на игра ! Учат се на екипност , отговорност за поставните задачи и им оставят възможност за инициатива и творческо мислене !
    Няма стрес , няма ненужно съревнование /бележкарство / , няма ти знаеш ли кой в баща ми !

    На едно кръстовище на междуселскимпът се нях объркал и спрял . След около 10 Мин спря кола , попитаха хората , има ли проблем и се отбиха от своя път / после разбрах 20 км/ , за да ни заведат , там накъдето бяхме тръгнали .
    Ние също бихме го направили , ама не ги плюйте толкова хората ! В края на краищата и здравната и социалната и пенсионната им система са по-добро от нашите ! Смешно е , след като фактите и резултата е видим !
  • 51 Антон 1

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Джентълменът русофил":

    Лондон не е цяла Европа !
    Какви уникални места има в Германия на юг към Австрия или в самат Австрия , в Южна Франция и т.н ‘
    Просто не трянва да си общ работник и трябва да знаеш език !
    Те отиват от тука нез образование , занаят и без да знаят език , после не ги приемали и т.н!
    Ама каро общ работник в БГ по-добре ли ще са , не !
    Големите градове са гадост , ама я питайте един лекар специалист или даже Джи Пи , в малък Евеопейски град , спокоен и не емигранти , как е ?
  • 52 Чеп

    1 0 Отговор
    На тази и трябва здрав български чеп.
  • 53 Чурулик чурулик

    1 0 Отговор
    Къде па видеха 6500 евро на човек бвп?може би има предвид че толкова краде и печели тиквуняка от овца хаххахаха и къде виде 7млн българи?тука я има 3 4 млн я не другите са извънземни с бг паспорт
  • 54 asdf

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕСТНО":

    И кво като?
  • 55 MT Гонтан

    0 0 Отговор
    Няква дебелог.за лелка напраила оценка и веднага ние сме такива ние сме онакива. Ако ние сме корумпирани , в Германия корупцията е на много високо ниво. Целия свят е корумпиран. Но е някак по лесно да се ровиш и гледаш в двора на по бедния ти съсед.Великия човек помага на слабите и ги води , слабия и объркания им се подиграва.През по голямото време Германия се държи с всички държави като шеф , и се разпорежда. Тоест ако положенито е такова каквото описва тя , то ЕС също имат някакво участие , и сделки под масата кое парче от баницата за кого. Ясно ни е че ние суперсила скоро няма да станем , но мястото ни на картата винаги ще ни носи ползи.Който владее евразия той владее света. Колкото и да са велики всички - ресурсите са най важното нещо , защото германия може да има машиностроене и автомобилостроене , но какво е всичко това ако нямаш ресурс ???Всеки си има своите 5 мин слава , имали сме я и ние , истината е че само заедно ще сме по силни , но докато ни делите на изток и запад , на корумпирани и некорумпирани няма да сме семейство.
  • 56 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    затова германците идват в задника и викат ШОЙ
    ГУТ АЛЕС ПАЛЕТИ
    ВУНДАБА
    ЩОТО СМЕ ЗАДНИК
    ТУКА Е РАЯ А ГЕРМАНИЯ СТАНА ЗАДНИК И ТО ЧЕРЕН ЗАДНИК
    С ТЕЗИ МИРИЗЛИВИ МИГРАНТИ
  • 57 СЛУЧАЙНО МИНАВАЩ

    1 0 Отговор
    Искам да кажа на тази журналистка, че задникът е най-важният орган за едно тяло. Ако той / сиреч ние / се запече яко и откаже да пропуска това, което са изяли на запад, да им е яко дупе на западняците 😅 . Ще им се поиска никога да не са имали уста да се тъпчат. Така, че тази дойчланд фройлайн трябва да смени тона и да препоръча на останалато част от организма да се отнася с по-голямо уважение към задника.
  • 58 Val Mar

    0 0 Отговор
    Ти може и да си случайно минаващ, ама си и правилно говорещ.
Новини по държави: