Last news in Fakti

3 Декември, 2017 07:30 3 762 8

3 декември 1989 г. Горбачов и Буш слагат край на Студената война - Декември 2017

  • горбачов-
  • михаил горбачов-
  • ссср-
  • сащ-
  • малта

Съдбата на Прибалтика също е решена, “за 15 минути”, с тайно устно споразумение

3 декември 1989 г. Горбачов и Буш слагат край на Студената война - Декември 2017 - 1
Снимка: БТА/АП

На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов и колегата му от САЩ Джордж Буш – слагат край на Студената война. Двамата държавни глави се срещат на туристическия лайнер „Максим Горки“ край бреговете на Малта.

Някои действия на Михаил Горбачов, особено през 1989 г., са показателни. Природните стихии непосредствено преди срещата – също; в нощта на 1 срещу 2 декември край Малта се надига страховита морска буря, вълните достигат до 2,5 м във височина, припомня сайтът Русофили. Поради лошото време преговорите не могат да се проведат нито на американски, нито на съветски военен кораб, приема се да станат на туристическия кораб “Максим Горки”, закътан в залива на малтийската столица Валета.

Срещата край Малта всъщност се състои от две къси срещи насаме между Михаил Горбачов и Джордж Буш и два по-дълги общи разговора, от по 4-5 часа.

Още на първата кратка среща, в 10 ч. на 2 декември, Горбачов заявява, че Съветският съюз няма да се меси в развитието на събитието в източноевропейските държави. Тази съветска позиция не е особено нова, нея Горбачов съобщава още на 23-25 октомври, когато е заявен отказ от използване на сила при развитието на събитията в Източна Европа.

Съкращаването на въоръженията в Европа и на стратегическото настъпателно оръжие е втората важна тема на срещата. Без да е възможно тук по-разгърнато разглеждане, ще обобщим само, че на практика Михаил Горбачов, приема едностранно разоръжаване на Съветския съюз, наистина само в рамките на 20 % от стратегическите нападателни оръжия, не съвсем напълно значи.

Третата тема на срещата става вътрешното положение в СССР и политиката на “перестройка”. Отличителна черта тук е пълната откровеност на Михаил Горбачов, на Буш са съобщени дори данни за вътрешното положение в страната, които се знаят единствено от членовете на Политбюро.

На 3 декември основна тема е положението в прибалтийските републики, като Буш съвсем направо заявява, че САЩ никога не са признавали тези републики в състава на СССР. На този прозрачен намек за целостта на Съветския съюз Горбачов отговаря с мъгляви общи приказки “за спецификата на обстановката на Съветския съюз”. Съдбата на Прибалтика също е решена, “за 15 минути”, с тайно устно споразумение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    28 13 Отговор
    Един предател съсипа Изтока.
  • 2 Ттттттттттт

    23 15 Отговор
    Тия двамата от снимката вечно ще горят в ада.
  • 3 Бесен Язовец

    24 16 Отговор
    Белязаният предател!
  • 4 само истината

    11 15 Отговор
    Глупости . СССР на практика беше фалирал.

    Ето спомени на Борис Елцин за тоя период.

    https://voinaimir.info/2016/11/съветският-лидер-борис-елцин-пазарув/

    Коментиран от #7

  • 5 no name no face no number

    12 6 Отговор
    Истината на един алкохолик, който управлява доста неадекватно след белязаният предател.След тези двамата Русия изпадна в колапс. Сега не е все още на ниво твърде зависима е от нефта, но има шанс в бъдеще при добри политици.
  • 6 Барчо

    11 5 Отговор
    Истината е, че горби заличи една идея, която на практика се осъществяваше, а елци се опита да унищожи Русия като на практика "подари" основни отрасли на краварите. А това че СССР била фалирала са чисти глупости. Ако има някой да вярва на това, значи е голям балък. Фалит все пак има и той бе извършен от горби и елци. Те подариха всичко постигнато с кръв и пот от руските хора, както и от соц. държавите и ада ще и е малко. А това че някой ще каже специално за нашата тежка, лека и т.н. промишленост като пример дали преди и след 1989 г е рентабилна или не, тема е на съвсем друг разговор.
  • 7 Барчо

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "само истината":

    Спомените му е до първата чаша. След това няма спомени. Непрекъснато пиян и сигурно дрогиран може да има само пиянски спомени и това как е яздил летящи розови слонове. Неговото ръководене беше извращение и нищо повече. Единственото за което съжалявам и не само аз е, че се гътна твърде късно.
  • 8 незнайко

    7 0 Отговор
    След тази дата БЪЛГАРИЯ постоянно потъва и няма кой да и подаде ръка !!! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ !!!