Last news in Fakti

4 Декември, 2017 18:00 909 1

ЕС и Великобритания близо до споразумение - Декември 2017

  • великобритания-
  • преговори-
  • ес

Такова е възможно до края на деня

Споразумение между ЕС и Великобритания може да бъде сключено още днес. Това заяви водещият европейския преговарящ Ги Верхофстад, цитиран от „Гардиън“.

Той обяви, че на този етап няма споразумение. Според него обаче има шанс 50:50 такова да бъде сключено до края на деня. Очаква се по-късно днес председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер да проведе среща с британския премиер Тереза Мей.

„Вече разговарях с г-н Юнкер и му заявих, че гражданите на ЕС във Великобритания не бива да преминават през дълга и скъпа процедура. Техните права трябва да бъдат гарантирани. Те са във Великобритания с добри намерения. За това и трябва да получат уважение“, заяви Верхофстад в Twitter.

От Великобритания вече обявиха желанието си за постигане на напредък, но там са се фокусирали върху срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември.

Министърът по Brexit Дейвид Дейвис заяви, че се надява на споразумение още днес. Очаква се възможност Северна Ирландия да постигне специален статут и да остане в единното търговско пространство на ЕС. Страната иска да остане в единния пазар и да запази регулациите на ЕС. Първият министър на Шотландия Никол Стърджън вече поиска такъв статут и за своята страна.

Според Тереза Мей е бил постигна добър напредък в преговорите. Според нея обаче все още има неща за уточняване. При споразумение Великобритания ще започне търговски преговори с ЕС. Това трябва да стане до срещата на върха в средата на месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    1 0 Отговор
    Ако наистина Северна Ирландия и Шотландия запазят различен статут към Европа, спокойно можете да махнете онова United (от UK) и да остане само Англия.
    Голям смях ще настане - митница между Шотландия и Англия. Сингъл малца с мито за англо-саксите, хахахахаха....
Новини по държави: