Last news in Fakti

7 Декември, 2017 07:29 4 453 14

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър (Видео) - Декември 2017

  • сащ-
  • япония-
  • война-
  • пърл харбър

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.

Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база при Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.

Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са мобилизирани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която до този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си в бойна готовност.

Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.

Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.

По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    5 21 Отговор
    След тая дата целия свят знае че със САЩ шега не бива.
  • 2 mediator37

    19 2 Отговор
    Гор Видал в сборника "Вечна война за вечен мир" пише следното: Рузвелт и еврейската му компания дълго умували под какъв претекст САЩ да дебаркират в Европа и да воюват срещу Райха, след като нямат нито граница, нито какво да делят с Германия и накрая измислят. Сещат се, че по силата на Тристранния пакт, ако предизвикат Япония и влязат във война с Япония, Райхът е длъжен да обяви война на САЩ - и хоп-питката опечена.
    За целта правят военноморска блокада на Япония, спират доставките на петрол и метали. Японската икономика е в колапс. НА всичко отгоре конфискуват безпричинно японските банкови сметки в американски банки. И ето така предизвикват Япония към военни действия.
    В краен резултат еврейската завера срещу райха успява и милиони американски младежи са хвърлени курбан срещу Вермахта в Европа.

    Коментиран от #7

  • 3 Kcaniba

    5 10 Отговор
    Аз пък си мислех че само червената армия се е била с Хитлер,а то и и САЩ!Така ни учеха навремето!

    Коментиран от #5

  • 4 mediator37

    7 2 Отговор
    Ще добавяш държави. Като в тестовете за американските студенти.
    - Кой победи във Втората световна война? А кой беше на второ място?
  • 5 Kcaniba

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    САЩ не са ччаствали във войната, Холивуд екшън филм, слава Россия.сорос пропаганда...сентс
  • 6 оцкацгабтамгамгачгамтачтъ

    4 5 Отговор
    МИСЛЯ ЧЕ НЕЩО ПОДОБНО СЕ КРОИ В МОМЕНТА ОТ USA. .....СРЕЩУ СЕВЕРНА КОРЕЯ. .....СТРАННО ЗАЩО. ....ВЧЕРА НА ПРАЗНИКА НА БУРГАС. ....ПО БТВ. ....БЕШЕ ПОКАЗАН ....ЗА ПЪРВИ ПЪТ ....ПОСЛАНИКА НА ЮЖНА КОРЕЯ. .......СЕВЕРНА КОРЕЯ ....ОБЩО ВЗЕТО ИМАТ СЪЩИТЕ ОБРАСЦИ ОРЪЖИЯ КАТО ......НАС. ....СТРАННО. ...
  • 7 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Това е съвсем вярно , и да добавя -Разстрелват с корабното оръдие нищо неподозираща японска подводница ,която не очаква агресия , и си плува на повърхността . Това става дни преди атаката. Както и дни преди това най-сериозните американски кораби напускат базата , и отплават в открито море. Това се обяснява със случайността. Случайно главнокомандващият базата , не нарежда никакви защитни действия , когато му съобщават за наближаващи самолети.

    Коментиран от #8

  • 8 грозната истина

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Цялата история е фейк, също като американското посещение на луната......САЩ са провокирали Япония по такъв начин че просто са направили войната неизбежна, освен това са знаели доста по-отрано за планираното нападение над Пърл Харбър. Такова нападение не може да се планира и подготви за два дена и САЩ са имали информацията че то предстои, нарочно не се вдига шум за да може то да бъде определено като подла и вероломна атака без да е обявена война между двете държави. Но както се казва всичко се връща и за САЩ сега е дошло време за разплата и то с половината свят, навсякъде където са грабили, просто е дошъл моментът да бъдат ликвидирани.

    Коментиран от #10

  • 9 ААА

    5 2 Отговор
    И японците не са били ангели небесни. Подлагат Китай на истински геноцид ,както и своите съседи. Влизат в китайски град с танковете и започва поголовна сеч на мирното население , останалите живи жени изнасилват. При тях Женевски Конвенции не са важели , екзекутират пленените войници с катани. Пробват да навлязат в руска територия , и руснаците с лекота ги разбиват. Японците са много далеч, и в страни от германците,като военни умения. Цялата им война е съставена от груби тактически грешки. Някои японски войници се крият в джунглите 10-тки години от страх , и да не им се потърси възмездие за престъпленията. Какво е основното? Няколко силни регионални държави , се опитват да изместят старите империи и колониални държави от заетите им от стотици години позиции. Старите колониални държави успяват така да си наредят пасианса , че да могат да воюват в такъв формат- три империи срещу две регионални сили, и да им ограничат суровините до минимум , след което и победителя е ясен , и не го съдят.
  • 10 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "грозната истина":

    ти си феик!!!кво би променило ако при нападението американците се бяха адекватно съпротивлявали?нямаше да има последващо американско нападение?аман от тролове!
  • 11 стоян георгиев

    4 9 Отговор
    всъщност ситуацията е ключува за ссср.япония се колебае кого да нападне ,дали ссср дали сащ.ако бе нападнала ссср руснаците щеше да имат огромни проблеми без да могат да изтеглят армиите си от далечния изток реално нямаше как да защитят москва,а и воината на два фронта биб била доста трудна за ссср ако не се намесеха сащ на тяхна страна.освен това нямаше да има и огромна американска помощ през зимата на 1941-42 за руснаците .доктор зорге ,съветския агент в япония успява да предугади японските колебания и информира сталин за което.този път сталин му се доверява за разлика от предишния когато зорге му обявява точния ден на германското нападение над ссср.

    Коментиран от #12

  • 12 цайко

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Браво Стояне-КИО КУ МИЦУ.
  • 13 аненербе

    0 1 Отговор
    Не е изненадваща атаката! Четете, вече имате интернет...
  • 14 USA 🇺🇸❤️

    0 0 Отговор
    Нека уважим Америка на този ден! Нашите съжаления за Пърл Харбър! Защо никой не пише такива коментари? Японците не си ли заслужиха атомните бомбардировки?