7 Декември, 2017 14:00 1 669 0

„Хамас“: Американците ни обявиха война

  • хамас-
  • война-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • исмаил хания-
  • палестина-
  • столица

„Хамас“ призова за интифада срещу израелците

„Хамас“: Американците ни обявиха война - 1
Снимка: БТА/ AP

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания заяви, че американското решение за признаване на Ерусалим за столица на Израел е „декларация за обявяването на война“ на палестинците, съобщи „Ал Джазира“.

Палестинската военна и политическа организация остро осъди думите на президента Доналд Тръмп и призова за интифада. Исмаил Хания посочи, че думите на Тръмп са „убили“ мирния процес между Палестина и Израел.

„Американското решение е агресия, декларация на война. Трябва да предприемем интифада пред лицето на ционисткия враг“, заяви лидерът на „Хамас“. Думите на Тръмп са коренна промяна от предишната позиция на Вашингтон по отношение на Ерусалим.

Турският президент Реджеп Ердоган също се изказа остро за думите на Тръмп, посочвайки, че те ще превърнат региона в „огнен пръстен“. Статутът на Ерусалим – свещено място за израелци и палестинци – е изключително деликатен. Израел винаги е смятал града за своя столица, докато палестинците гледат на Източен Ерусалим като столица на своята бъдеща палестинска държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА