13 Декември, 2017 21:09 1 192 0

Прокурор поиска преразглеждане на оправдателната присъда на Шешел

  • хага-
  • воислав шешел-
  • присъда-
  • матиас маркусен-
  • югославия

Матиас Маркусен заяви, че пускането на свобода на сърбина през 2016 година е дълбоко неправилно

Прокурор поиска преразглеждане на оправдателната присъда на Шешел - 1
Снимки: БТА/АР

Прокурор призова съдии от ООН да преразгледат оправдателната присъда на известен сръбски ултранационалист по обвинения в жестокости, като заяви, че ако това не се направи, ще бъдат нанесени трайни щети върху имиджа на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде Reuters.

Прокурор Матиас Маркусен заяви пред петчленния съдебен състав, че оправдаването през 2016 г. на Шешел по обвинения в девет военни престъпления и престъпления срещу човечеството е толкова дълбоко неправилно, че те трябва да го преразгледат или да се проведе нов процес.

Той добави, че по време на продължителния процес в Международния трибунал в Хага са били направени сериозни грешки при установяване на фактите и при съдебната процедура и не са били адекватно оценени всички доказателства.

Прокурорите бяха поискали 28 години затвор за Шешел по обвинения в преследване, убийства и изтезания по време на кръвопролитните военни конфликти в началото на 1990-те години в бивша Югославия.

Прокурор поиска преразглеждане на оправдателната присъда на Шешел

Той лежа в затвора на трибунала почти 12 години, от февруари 2003 г., когато се предаде и доброволно отиде в Хага, до ноември 2014 г., когато бе пуснат да се защитава на свобода заради влошеното му здравословно състояние.

През март 2016 г. Международният трибунал го освободи от отговорност по обвиненията за военни престъпления, а през май прокуратурата на трибунала обжалва присъдата пред международния остатъчен механизъм.

В момента Шешел е лидер на Сръбската радикална партия и е депутат в сръбския парламент. Той заяви днес, че няма да присъства на заседанието на съда в Хага, на което се разглежда жалбата срещу оправдателната му присъда по обвинения за военни престъпления.

Прокурор поиска преразглеждане на оправдателната присъда на Шешел

"Трибуналът в Хага вече не ме интересува. Никога няма да отида там доброволно. Ако ме искат, властите трябва да решат дали да ме предадат или не. Могат да ме предадат само вързан и в клетка", каза Шешел за сръбската телевизия "Пинк".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: