Last news in Fakti

17 Декември, 2017 06:30 9 577 24

Къде избягаха джихадистите от Сирия и Ирак?

  • ислямска държава-
  • джихадисти-
  • терорист-
  • европа

След като Дамаск и Техеран обявиха победа над ИД, много от бойците на групировката избягаха в чужбина

Къде избягаха джихадистите от Сирия и Ирак? - 1
Снимки: БТА/АР

След като Сирия и Ирак обявиха победа над ИД, много от бойците на терористичната организация избягаха в чужбина. Само че никой не знае къде точно се намират те. В Европа се опасяват от завръщане на джихадистите.

"Няма значение къде се намират в момента. Британските джихадисти никога не бива да се завръщат в родината си. И ние трябва да сторим всичко възможно, за да предотвратим завръщането им", каза преди няколко дни британският министър на отбраната Гевин Уилямсън. Ние продължаваме да ги преследваме в Сирия, Ирак и региона наоколо, защото само мъртвите терористи не могат да навредят на Великобритания, заяви още той.

Не само Великобритания се опасява от евентуалното завръщане на джихадистите. От няколко седмици насам подобни страхове изпитват и други европейски държави. В началото на ноември от сирийското министерство на отбраната заявиха: "Освобождаването на Деир ез Зор бележи окончателното елиминиране на терористичната организация ИД. Тя вече не е в състояние да направлява нападенията на своите отделни групи, които са разпръснати в околностите на града." От иракското министерство на отбраната пък бе заявено, че оцелелите бойци имат само две възможности: или да загинат, или да се предадат на иракските войски. И така, след като Сирия и Ирак заговориха за края на т.нар. "Ислямска държава", в Европа се питат накъде се отправят оцелелите джихадисти.

Тайна договорка между САЩ и ИД?

Засега обаче изобщо не е ясно колко бойци на ИД са успели да се измъкнат от Сирия и Ирак. Не е ясно и накъде са се отправили. Едно изявление на бившия командир на опозиционните "Сирийски демократични сили" Талал Зило от миналата седмица обаче разбуни духовете. Той заяви пред агенция Ройтерс, че след завладяването на град Рака през ноември хиляди бойци на ИД са напуснали града. И не само това. Талал Зило твърди, че САЩ изрично са одобрили тяхното изтегляне в тайно споразумение. Американците отхвърлят всички обвинения. Твърденията на Зило били "неверни и измислени". "САЩ не сключват сделки с терористи", се казва от кръгове на американската армия.

Междувременно британската телевизия БиБиСи излъчи материал, в който е цитиран един шофьор от редиците на т.нар. "Ислямска държава". Той говори за конвой от 50 камиона, 13 автобуса и 100 автомобила на ИД с бойци и боеприпаси.

Няма как да бъде установено точно колко джихадисти са избягали, нито пък къде точно се намират те сега. Турското правителство се опасява, че много от тях са пристигнали в Турция. Възможно е обаче и някои от тях да са се отправили към Афганистан. Според Кийл Ортън от британския мозъчен тръст Henry Jackson Society, е напълно възможно британски джихадисти от редиците на ИД в Сирия и Ирак да са се отправили към Афганистан. Афганистански източници пък твърдят, че в страната са пристигнали и френски джихадисти.

"Драматична опасност"

Понастоящем европейските сили за сигурност се подготвят за евентуалното завръщане на джихадисти от Сирия и Ирак в Европа. Директорът на британското вътрешно разузнаване МИ5 Андрю Паркър заяви в средата на октомври, че опасността е "нараснала драматично". "Заплахата е многостранна. Тя се надига бързо в непознати за нас досега мащаби", заяви той. От МИ5 са сериозно загрижени от растящата опасност и от обстоятелството, че тя може трудно да бъде предвидена. "Опасността е много по-многостранна, отколкото досега. Някои планове за нападения се разработват в Обединеното кралство, а други - в чужбина. Някои атаки се планират дългосрочно, а други - спонтанно. При тях става дума за екстремисти от всички възрасти от двата пола и от всички социални сфери. Обединява ги единствено отровната идеология на насилствената победа", казва Андрю Паркър.

Германските сили за сигурност също са загрижени от евентуалното завръщане на джихадисти. Те следят особено внимателно непълнолетните, които навремето са заминали с родителите си в райони на бойни действия. "Съществува опасността ислямистки социализирани и съотвено индоктринирани деца на джихадисти да се завърнат в Германия. По този начин и тук може да израстне едно ново джихадистко поколение", предупреди в средата на ноември президентът на Службата за защита на Конституцията Ханс-Георг Маасен. По данни на тайните служби, за Сирия и Ирак са заминали над 950 ислямисти от Германия, като една пета от тях са жени, а пет процента са непълнолетни. Една трета от ислямистите вече са се завърнали в Германия. Близо 1870 ислямисти в Германия са склонни към насилие, твърдят от тайните служби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шалом

    42 18 Отговор
    Естествено ,че избягаха при създателите си в Израел.

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Зигмунд

    68 15 Отговор
    Всичките от ИД са за висши държавни длъжности в американския сенат и правителството. И едните, и другите са любители на войната. Терористи от еднаква висота.

    Коментиран от #14

  • 3 Kcaniba

    13 54 Отговор
    Как къде, върнаха се в Чечня при бащицата!

    Коментиран от #5

  • 4 OMG WTF

    7 27 Отговор
    От три коментара само един е верен. :)
  • 5 Трол

    51 7 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Ми не, америте си ги събират в лагери за обучение, ще им дадат ново име. Доста от полевите им командири след падането на Рака преминаха в СДС, явно обещаха на бащицата си да колят и убиват умерено и демократично. И татко им ще им даде още един шанс...да свалят тиранина Асад.

    Коментиран от #6, #17

  • 6 Kcaniba

    8 50 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    За америте незнам ама Путя изтъргува вече Асадчо и си прати ДАЕШ в Судан! Наздаровя!Бля...
  • 7 Мутрата

    51 3 Отговор
    Къде избягаха джихадистите
    Джихадистите са тука ,при нас в България , 240 -на брой
  • 8 1234

    30 2 Отговор
    Дайте им няколко седмици и много ясно ще ги видите къде са.
  • 9 Бесен Язовец

    11 31 Отговор
    Голяма част от джихадистите се прибраха по родните си места, в Кавказ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истаната

    29 3 Отговор
    Руските джехадисти няма за нищо на света да се върнат в Русия да не са улави , ха ха ха .
  • 13 koj

    31 1 Отговор
    Не САЩ, а ЦРУ са тези, които дърпат конците в Сирия и Ирак. Така че - да. Държавата ИМ не се пазари с джихадистите. Има си ЦРУ за това. Иначе - основната цел е Асад и правителството на Сирия, И войната ще продължава, за да се обезкървяват все повече и Сирия и Русия. Какво ще стане накрая? Трудно е да се каже. Исраел дърпа в една посока Сирия, СА в друга, Турция в трета, и като капак на врящата в тенджерата манджа - Асад е виновен. Аферим ефенди, машалла!
  • 14 некойси

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зигмунд":

    Да не пропуснем че най-великата държава в света се управлява пряко от един етнос с големи носове и джуки, които са пословични в създаването на малки и глобални конфликти.
  • 15 факт

    23 3 Отговор
    в американските бази
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 стоян георгиев

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    талал сало е бивш ръководител на сирииския демократичен съюз.въпросния избяга в турция и неговите изявления към момента не са актуални.иначе конвоя с избягалите от рака бе стоварен в сирииската пустиня и няма много големи изгледи да се е изнесъл от там.в него пътуваха основно семеиствата на джихадистите заедно с около 400 боици.полеви командири на идил не са преминавали в сдс ,напротив кюрдите и християните и язитите дето основно образуват сдс са основните екзекутори на идил.убииства на идилци в освободените региони се извършват ежедневно.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 идил миндил

    19 3 Отговор
    Джихадисти -дрън-дрън,трябва да се разглежда всеки пристигнал от ислямски държави имигрант като терорист.Факти показват че родени в Европа мюслимани с лека ръка се радикализират и газят европейци с камиони..всички са опасни.Това е целта да се всее страх и терор и после ще дойде Чичкото от Америка и ще спаси Европа,ама ще има ли там други ,освен алахакбаровци ,които на соц.помощи.
  • 20 Трол

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг: кюрдите и християните и язитите...
    Деско-йезиди, езиди или язиди, но не и язиТи! Това е племенна група от кюрдски произход, наричат се така заради религията им! В Турция има и други леменни групи от кюрдски произход, например Заза, живеят по черноморското крайбрежие на Турция. Не се опитвай на мен да ми обясняваш сведеното ти от Козяк! Нито си ми на образованието, нито на красотата ми! Към мен ще се обръщаш на Вие, тихо и кротко със смиреност, както подобава на домакиня!

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    не искм да ти обяснявам на теб щото няма смисъл,но държа да не разпространяваш лъжи.затова ти набивам шушоните след всяка подобна.пишеш глупости получаваш шутове.просто и ясно,а колко си красив ич ми не е.дали езитите са кюрди е много спорно.тва по темата има го във викито може да го прочетеш лъжко!що се отнася до моята принадлежност към американските служби.приканвам те да наречеш путин боклук ,както аз наричам тръмп във всеки мои пост.тва показва обаче нещо друго ,а именно крадеца вика дръжте крадеца.не аз съм с козяк,а ти си с масква и то за дребни трохички другарю!
  • 22 ASD

    9 2 Отговор
    Русия извършва по1600-1200 бомбардировки месечно! Логично е голяма част от джихадистите да са открили особеностите на задгробния живот.
    Оцелелите в момента се събират от САЩ, Израел и СА в лагери по границата където се обучават за нова офанзива на пролет в Сирия.

    Очаква се "новата сирииска демократическа" армия да приключи по-бързо и безславно от ИГИЛ в Сирия, тъй като Сирия, Иран и Турция постигнаха разбирателство за воденето на военните действия.
  • 23 Денис

    2 0 Отговор
    Повечето от джихадисти те са в Германия със сигурност тук е пълно с арабци
  • 24 Дан

    1 0 Отговор
    Повечето са тук по покана на Меркел......