19 Декември, 2017 12:10 3 361 33

Financial Times: Русия отново е велика сила

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

За 18 години Владимир Путин постигна целта си за възраждане на Кремъл, който става все по-незаобиколим фактор, пише медията

Financial Times: Русия отново е велика сила - 1
Снимки: БТА/АР

Владимир Путин постигна напредък във връщането на статута на Русия на велика сила. САЩ вече не могат да игнорират Кремъл, както се опитваха да направят в последните години, пише в свой анализ авторитетното издание Financial Times: Русия отново е велика сила.

За 18 години на власт Путин постигна значителен напредък в опит да върне на страната си статута на велика сила и да гарантира, че нито един глобален проблем не би могъл да бъде разрешен без Москва, отбелязва британската медия.

Един от най-красноречивите примери за това са категоричната намеса в Сирия на Путин през 2015 г., която е „спасила президента Башар Асад от почти сигурно поражение и му е помогнала да възвърне контрола си върху по-голямата част от страната“.

Москва влага много дипломатически усилия, за да се уреди конфликтът, а от друга страна САЩ едва участват в него. Русия може би няма да е способна да договори мир в Сирия сама, но вече не може да бъде договорена сделка без нейното участие, се посочва в статията.

Financial Times: Русия отново е велика сила

Като пример за постигнатия напредък се припомня фактът, че страната е установила работни отношения с всички главни страни в региона - Египет, Иран, Израел, Саудитска Арабия и Турция. Москва е в добра позиция да играе водеща, ако не решаваща роля в оформянето на ново регионално равновесие, се казва в статията.

В Европа Кремъл демонстрира сила чрез нахлуването си в Украйна и чрез това показва, че е има действително вето над разширяването на НАТО и на ЕС . Тези организации вече не могат да се развиват или да внедряват политики към източните си съседи, без да съобразяват с интересите на Москва, което е в рязък контраст със ситуацията през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на 21-ви век.

Financial Times: Русия отново е велика сила

В Североизточна Азия Москва може и да не е главен играч по севернокорейския въпрос, но нейните връзки с Пхенян гарантират, че тя ще бъде част от всякакво уреждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоу©т

    16 3 Отговор
    Това нас в БГ трябва да ни радва или не?

    Коментиран от #25

  • 2 юрист

    19 65 Отговор
    Ако русия не беше купила повечето български депутати в нашите НС, нямаше да има нужда да се публикува такава статия в български новинарски сайт. Русия никога не може да бъде “велика сила“, защото хората - интелектуалният потенциал- на една държава, я правят “велика сила“. Какъв интелектуален потенциал има държава, която използва две свои природни богатства за агресивен натиск над другите държави, постоянно прави военни агресии в съседните й държави и се опитва с агресия, цинизъм и изкривяване на историческите факти, да се домогне отчаяно до сфера на влияние в Източна Европа? Абе хората не я искат в селото, тя пита за къщата на попа- образно казано....

    Коментиран от #5, #8, #17, #31

  • 3 Kcaniba

    15 44 Отговор
    Империята на злото!

    Коментиран от #33

  • 4 юрист

    16 39 Отговор
    Що се отнася до “действителното вето“ на русия- колко да е действително, след като и сърбия, и македония искат да станат членове на ЕС, а не на еас?:D Защо сърбия иска членство в ЕС, а не иска членство в евразийския икономически съюз , а?:) При това- никой не я притиска да избере която и да е от 2те възможности:) В ЕС има отдаване на държавен суверенитет, в евразийския съюз няма такова, и пак сърбия не иска да стане член на евразийския икономически/ митнически/ търговски съюз- защо така?:D
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Kcaniba

    16 50 Отговор
    Велика е Русия в правенето на какво....? Само и единствено на ЗЛИНИ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Велика русия

    44 14 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Слава на Русия.слава на Владимир.русия ке бъде пак голяма сила .Помнете Русия ке се оправи и пак ще бъде най велика .Цитирам ванга

    Коментиран от #10

  • 9 СССРБАРЕТА

    39 8 Отговор
    А бе Сърбия не искала в ЕВРАЗИЙСКИЯТ СЪЮЗ, а да припомним, че Великобритания НЕ ИСКА В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ!!! Хахахахахахаа!!!
    Ха сега деееее!
  • 10 юрист

    11 26 Отговор

    До коментар #8 от "Велика русия":

    ААааа- добре- Ванга е голям авторитет- разбира се, за онези, които вярват в нея:) Хубаво- всеки има право на свое мнение:) А моето мнение пък е, че русия никога не е била световна сила и няма и да бъде за в бъдеще такава- най- малкото, защото изкоренява с действията си емпатията към себе си в държави, в които тя съществува- справка- руските лъжи за това от къде идва кирилицата, руските лъжи за спасяването на българските евреи и руското цинично отношение на руските депутати от управляващата руска партия единная русия, към България- твърдението на петр толстой, че ще изкупят цяла България, защото вече са купили половината... Та- ако човек е българин, защо ще търпи руските гаври, вместо да каже “Стига!“ на руските лъжи и гаври с достойнството, историята и честта на българския народ?
  • 11 киро

    27 9 Отговор
    Путин прекратява всички неизгодни договори с американци и канадци , а ние сме СМОТЛЬОВЦИ . Такива като продажния Иван Костов трябва да бъдат убити с камъни на мегдана !

    Коментиран от #12, #28

  • 12 юрист

    9 19 Отговор

    До коментар #11 от "киро":

    Публикувано във факти.бг: Успешна 2017 година отчете „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ 19 Декември, 2017 и моят коментар под тази статия- Публикувано във факти.бг: юрист (гост) Неутрално 1 10:34
    19.12.17 А така....Като е такова положението- хайде лукойл да плаща данък печалба в държавния фиск на Р. България! Щото над 12 години лукът не е плащал и 1 лев данък печалба на България, а приходите му за всяка от тези 12 години е над 2 милиарда лева- като минимум- съгласно неговите официални годишни отчети!
    Какво ще кажеш за съдържанието на моят коментар или не ти харесва?;)

    Коментиран от #20

  • 13 Много добре

    26 14 Отговор
    Русичя енай великата страна .Има ли Русия ще има живот .

    Коментиран от #14

  • 14 юрист

    9 30 Отговор

    До коментар #13 от "Много добре":

    Да - ясно е, че русия за някои е по-велика от България- само се обозначете кои сте, за да знаем, че не сте български граждани, а сте руски граждани:) Само руски гражданин може да слага русия над България- така, както сте написал Вие , а именно:“...Публикувано във факти.бг: Русичя енай великата страна“.:) Ще ми е интересно дали ще доживея да напишете “ България е най- великата страна, защото съм българин и е моята Родина“, а? Хахахаха:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 О шипка

    29 12 Отговор
    взеха лека полека западняците да усещат накъде отиват нещата .Много неща ще разбират за велика Русия .Русия си възвърна моща която имаше.пак е номер едно във оръжие ната мощ.слава на Владимир
  • 17 Миро

    30 7 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Публикувано във факти.бг: Financial Times: Русия отново е велика сила........ Голямо международно издателство го признава ама някаква смешна юристка от Люлин знае по-добре от тях как стоят нещата в Русия и по света. Ако беше поне малко умна щеше да работиш а не да пишеш тут глупости срещу Русия. Като воидиш други статии даже не ги четеш , ама пише ли Русия или Путин си първа да наливаш акъл. Евала на такива безхаберници като теб !!!
  • 18 Факт

    22 7 Отговор
    Когато фактите говорят и боговете мълчат.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Левски

    36 9 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    А американските ТЕЦ марица изток "Контур Глобул" които ни продават най-скъпият ток и са с договор за задължително изкупуване за много години напред от Държавата!!! Погледни и техните приходи че май са над 2 милиарда на година гарантирани! А корупционната схема е проста! Американците правят дарение на фондацията на жената на Костов за милиони долари и костов им подписва договор за милиарди!!! Това не е КОРУПЦИЯ А просто дарение :) или както казват Ромите: Ние не крадем тухли просто си берем!!! Хахахахаха
    Русия винаги е била, в момента е и ще бъде ВЕЛИКА СИЛА ако не и най-ВЕЛИКАТА независимо дали харесва на някой или не!!!

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Левски":

    пълни глупости си написал.нали прочете.пълни глупости!!!!не се ли срамуваш да пишеш такива глупости с такава увереност?

    Коментиран от #26

  • 22 Дърводелец

    6 2 Отговор
    Само да напомня на юристката, или по-точно да кажа, че май не знае (и не само на нея), собственика на Лукойл не е руснак, а е азербайджански евреин от много високо масонско ниво! Нека всеки направи извод за себе си, в зависимост от собственият си капацитет!
  • 23 Русчуклия

    6 2 Отговор
    Казани истини с полувин уста! А някои неща, са напълно изопачени! Например : "Москва влага много дипломатически усилия, за да се уреди конфликтът, а от друга страна САЩ едва участват в него. " Напротив, краварите участват и то много активно с подкрепата си към тези, с които се сражават руснаците! Т.е. тези на които са обещали власт, само да се махне този, който не ги слуша!
  • 24 факт

    8 0 Отговор
    КРАЙ НА ОПИТА ЗА ЕДНОПОЛЮСЕН СВЯТ
  • 25 Насо

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гоу©т":

    Да,на запад отдавна народите го знаят и уважават Русия,но поради цензурата,там така открито не се пишеше добро за Русия (като изключим италиянската преса,която е може би една от най-свободните в Европа). Английската преса не е свободна и аз сега се учудвам откъде толкова смелост у Файнаншъл таймс за тази статия! Русия напоследък има и изключително силна дипломация! Показателно е,че наското самият крал на Саудитска Арабия посети Москва,като си носеше килимчето,и водеше със себе си делегация от 1000 (хиляда) човека. само това,за тези,които поне малко разбират от международни отношения,говори много.При все,че Русия удря създадените от кралството терористи,и при все,че Путин е не само в добри дипломатически,ами и в приятелски отношения с бениамин Нетаняху !!! А също и с другият враг на сунитското кралство е региона -Иран! Всички ръководители се изредиха на срещи с руснаците,а египетския президент -два пъти! Иначе,за нас това е изключително хубаво,защото е безспорно,че ако няма Русия,няма да има и България! Нас евентуално няма кой друг да ни защити,без Русия,България би се превърнала като сираче,което всеки го използва с презрение...! Или със слаба Русия -също -ние бихме били като сираче,с което се гаврят пред очите на завързаната му майка,която не може да му помогне...-:( Така че -СЛАВА НА РУСИЯ !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 незнайко

    4 1 Отговор
    Браво така трябва да бъде ! Русия е близо до тези страни а краварите са пришълци от друг континент.
  • 28 истината

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "киро":

    Ех Киро,Киро.Затова сигтурно едни от най-високите доходи на населението са в Старозагорска област.
  • 29 факт

    3 0 Отговор
    СВЕТА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЕНОПОЛЮСЕН -КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ,ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ, ИДЕ ТРЕТА
  • 30 Fen

    5 0 Отговор
    Долу фашистката организация НАТО
  • 31 Боклук

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Гюбре ! Ти пак се разровичка и вуниш по-ужасно, дори от екарисаж. Смрад! Унемей !
  • 32 Привет гов НОТО вци !

    0 1 Отговор
    Къде сте ръгнали, на бадема за орехи? Първо свършете със сухите тренировки на Корейският П-в. От Юни месец загрявате и няма нишан че работа ще вършите. Мекушави в крачола и лабави в седал
    ката. Два пъти СЕВЕРНЯКА ви отлетя с ракета а вие въобще не можахте за парите ! Имате .ефлекс на ум.ял кон. Живо МУНТИ без АСАК сте ! Добре че Черна гора и Македония влизат в състава на гов НАТО вската организация, че да ви умият лицето.
  • 33 123

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Фащ ли имаш в предвид
Новини по държави: