Last news in Fakti

22 Декември, 2017 14:09 1 604 7

Москва и Лондон разтопяват ледовете (СНИМКИ)

  • борис джонсън-
  • сергей лавров-
  • русия-
  • великобритания-
  • александър литвиненко

Сергей Лавров и Борис Джонсън търсят разбирателство по севернокорейското досие, по иранската ядрена програма и по сирийската криза

Москва и Лондон разтопяват ледовете (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Британският министър на външните работи Борис Джонсън се опита в Москва заедно с руския си колега Сергей Лавров да преодолее годините на двустранно напрежение и да постигне разбирателство по севернокорейското досие, по иранската ядрена програма и по сирийската криза, предаде ВВС.

Визитата на Джонсън е първата на британски външен министър в Русия за повече от пет години.

Отношенията между двете страни бяха подкопани от смъртта на бившия руски агент Александър Литвиненко през 2006 г., а в последно време и от сирийския конфликт и от украинската криза.

"Не е тайна за никого, че нашите отношения са на крехко ниво", заяви Лавров в началото на срещата. Руският министър каза още, че иска да работи за конкретни мерки за "залепване на парчетата" на разбитите двустранни отношения.

Москва и Лондон разтопяват ледовете (СНИМКИ)

Джонсън призна в началото на срещата, че нещата с Русия не са прости и каза също, че иска открит разговор за Украйна и за случващото се в кибепространството, където Русия е обвинявана в хакерски атаки и в намеса.

"Мисля, че можем да постигнем положително сътрудничество по проблеми от съществени общи интереси, като Иран, необходимостта да попречим на Северна Корея да разработи ядрено оръжие и бъдещето на Сирия", каза той.

"Нещата са трудни, но ние искаме да работим с вас по определени проблеми", каза британският дипломат. Като трудни въпроси, по които Лондон иска да говори с Москва, Джонсън определи руската анексия на Крим и руската дестабилизиращ роля в Западните Балкани.

По въпроса за кибердейностите на Русия Джонсън предупреди, че Великобритания си има своите киберспособности и е готова да защитава интересите си.

Позициите на Москва и Лондон се сблъскват по-специално по въпроса за Украйна, като Лондон обвинява Москва, че подкрепя проруските сепаратисти в източната част на страната. Двете страни имат и различия по въпроса за Сирия, като Лондон упреква Москва, че подкрепя безусловно режима в Дамаск.

Москва и Лондон разтопяват ледовете (СНИМКИ)

Москва и Лондон разтопяват ледовете (СНИМКИ)

Джонсън трябваше да посети Русия през април, но визитата му бе анулирана в последната минута заради продължаващата защита от страна на Русия на режима на Башар Асад в Сирия след химическата атака в Хан Шейхун, извършена от Дамаск според западните страни.

През ноември британският премиер Тереза Мей разкритикува враждебните, по думите й, действия на Русия, цитирайки украинската криза, кампанията за кибершпионаж и намесата в изборните процеси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    11 2 Отговор
    Тия на острова нямат ли фризьори? ако нямат да му пратя на тоя Борис мойта фризьорка взима 6 лв. можели да се снимаш на такова дип.ниво с прическа на все едно току що слезнал от скутера!
  • 2 антиседераст

    13 2 Отговор
    Англия е бита карта....
  • 3 кафе с каймак

    6 0 Отговор
    сър ДЖОНСЪН да си беше свалил феса час преди срещата и да му бяха оправили руното.
  • 4 Glog

    8 2 Отговор
    Позицията на Англия: Готови сме да станем приятели, ако Русия признае, че за всичко лошо навсякъде по света е виновна само тя и ако признае безапелационно, че ние винаги сме прави.
  • 5 ААА

    5 0 Отговор
    На снимка №2 - Бени Хил.
  • 6 незнайко

    1 0 Отговор
    Да, англичаните почнаха де се осъзнават ! Отначало напускане на ЕС, сега "целувки" с Русия !
  • 7 Джентълменът русофил

    0 0 Отговор
    А какво да кажем за това, че Великобритания е държава в която понятия, като расизъм и дискриминация са на почит сред английското общество. Иначе как да си обясним факта, че по полетата в UK, както и в сферата на миенето на коли и клозети, подмиването в старческите домове и още много други нископлатени сфери, работят само българи и румънци(с малки изключения)? Защо британското обществото изградено от Брекзитчии-расисти, не допуска българските имигранти до високоплатените длъжности? И тръгнал тоя калпак да ми проповядва демокрация на Москва.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания