27 Декември, 2017 01:28 9 343 18

Учени откриха източник на безсмъртие

  • растение-
  • безсмъртие-
  • лек
Учени откриха източник на безсмъртие - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от научно-изследователския център "Джон Инес" в Норич, Англия, откриха механизъм, който позволява зародишни клетки в цветни растения да станат безсмъртни, съобщи Lenta.ru.

Зародишните клетки предават генетичния си материал на следващото поколение, като при това не са ограничени от т.нар. предел на Хейфлик, който показва колко пъти може да се дели соматична клетка, преди да загине.

Зародишните клетки слагат началото на гамети, които на свой ред гарантират появата на зародиш. Ембрионните клетки се делят и се диференцират, формирайки тъкани и органи на растението, както и нови зародишни клетки.

Смяташе се, че растителните клетки всеки път се препрограмират с помощта на епигенетични фактори - молекули, които променят активността на гени, без да предизвикват мутации в ДНК. Доказателства, че този процес действително се извършва, обаче нямаше.

Сега учените установиха, че в зародишни клетки на растението арабидопсис талиана се извършва метилиране, при което метилна група се присъединява към цитозина в състава на участък от ДНК, известен като CpG-динуклеотид и състоящ се от цитозин и гуанин. При това препрограмирането във всяко поколение се извършва наново, макар да е известно, че при растенията епигенетичната настройка може да се съхрани в потомството.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    41 4 Отговор
    У нас нема материал който може да разбере тези термини, но вие пробвайте, продължавайте, нема само за Динко и С. Трифоново да говориме, така лека полека материла ще престане да се лигави и ще започнат да пишат и хора
  • 2 Babaqga

    12 22 Отговор
    Докато ги има руснаците и ходжата никакъв смисъл няма от този механизъм!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 арабидопсис талиана

    19 17 Отговор
    НИЩО НОВО ! В БЪЛГАРИЯ ЗАРОДИШНИТЕ КЛЕТКИ СА БЕЗСМЪРТНИ ОТ 1945Г. ТА ДЕН ДНЕШЕН......ФЕНОМЕН ЗА СВЕТОВНИЯ ЧЕРВЕН ИНТЕРНАЦИОНАЛ..... МУТИРАТ И СЕ САМО-ПРОИЗВЕЖДАТ,САМО КАТО ВИДЯТ ПОРТРЕТА НА ВОЖДА НА СВЕТОВНИЯ ПРОЛЕТАРИАТ ДРУГАРЯ ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ........

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "арабидопсис талиана":

    Сега гледат и се кланят на друг портрет, на другаря Бойко Методиев Борисов
  • 6 просветление

    7 3 Отговор
    Аа, сега разбрах защо са напъните на соросоидите да станем всички от "третия пол" - ще се размножаваме като растенията - чрез делене. (То и до сега войните служеха за делене, но нещо не беше наред при размножаването на разделените)
  • 7 Бай хой

    3 4 Отговор
    Учени, хм. Че ги отучиме!

    И няма страшно в Китай и Виетнам има достатъчно комунисти. Иначе откъде ще вземаме технологични стоки. Няма да караме само на построеното през социализмс я.
  • 8 Бургас

    4 1 Отговор
    За една приказка се сетих - у нас животът е мизерен, но за сметка на това е дълъг ...
  • 9 Гражданин от село

    7 1 Отговор
    Само като си представя че трябва да гоня и да се моля на горския за дърва за огрев до безкрайност, изобщо не искам да си мечтая за безсмъртие.
  • 10 Fenasi Kerim

    9 4 Отговор
    Боже какви идиоти сме.Каква статия.....и отдолу какви коментари.Жалко за България,но с такова население,никога няма да се отлепим от дъното.Вместо да се образоваме или да поне да се запитаме,възможно ли е това,единия нямал дърва,друг имало комунисти в Китай,трети глупости за от 1945 год.Хора не всичко в този живот са скапаните ви лични проблеми и това че сте негодни.Мислете за децата си и затова какво ще оставите след вас,а не за само за политика и за простотии!
  • 11 Барчо

    6 0 Отговор
    От цялото писание разбирам, че при положение, че това нещо стане реалност ще спре и еволюцията на човека. Щото безсмъртието трябва да бъде резултат от безкрайно деление на клетки без новите да има и най-малкото изменение. Те трябва да са абсолютно точно копие. А в такъв случай няма да има и физическо съзряване на човек в годините. Сигурно може да стане донякъде, но кой знае кога и най-важното, кой ще се възползва.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Прост човек!

    0 0 Отговор
    Пази боже да доживея този ден в който ще съм на 500год. а децата ми на 470! А колко семейства ще трябва да създам? Кое дете ще ми е най-скъпо и как ли ще изглеждам?
    Какви ли мисли и ценности ще имам, и кой ще съм аз... ?? Как се празнуват 500 или 1000 рожденни дни, Коледи, Нови години и с кого?
Новини по държави: