24 Декември, 2017 00:00 5 070 27

Китай забрани Коледа

  • китай-
  • коледа-
  • забрана-
  • китайска комунистическа партия

Ръководството на Китайската комунистическа партия оприличи практиката на "духовен опиум" за хората

Китай забрани Коледа - 1
Снимки: БТА/АР

Управляващата Китайска комунистическа партия забрани на своите членове и правителствени служители да празнуват Коледа. От ръководството оприличиха практиката на "духовен опиум" за хората.

Известие, издадено от Комисията за инспекция по дисциплина на град Хенгянг в централната провинция Хунан, предупреди служителите да не се занимават с празнични трапези и събирания на Бъдни вечер. Местните са предупредени, че онези, които са заловени в нарушение на правилата, ще понесат своята отговорност.

"С подхода към Коледа лидерите и служителите от всички редици трябва да популяризират традиционната китайска култура и да поемат задачата да изградят духовен дом за китайския народ", се казва в известието.

"Те трябва сериозно да изучат доктрината за културно самочувствие, въведена на 19-ия конгрес на партията, и да се въздържат от сляпо празнуване на чуждестранни фестивали или ангажиране към западните религии", пише още в документа.

Китай забрани Коледа

Междувременно компания в северозападната провинция Гансу премахна коледните елхи от своя онлайн магазин. Университетът в североизточния град Шенянг също забрани на учениците си да организират събирания, за да празнуват Коледа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАРИЯ

    16 8 Отговор
    ПЪДА НЕ НИ КАРАТ НАС КЛИЕНТИТЕЛНИ ГЛУПАЦИ ХРИСТИЯНСТВОТО НЕ Е ЗАПАДНА РЕЛИГИЯ.НЕ МОГАТ ДА ЗАБРАНЯТ НА КИТАЙЦИТЕ ВЯРВАЩИ В ХРИСТА ДА НЕ ПРАЗНУВАТ КОЛЕДА.
  • 2 Буда

    29 24 Отговор
    Будизма е най голямата религия в света.Вече е на над три милиарда от седем общо на земята само китайците са милиард и четиристотин.Да живее дядо Мраз той е истинския.А дядо Коледа дето кара камиона с Кола скоро няма да го кара защото Ким Чен Ун ще му изпрати новогодишна картичка с ядрена ракета.
  • 3 Брат ми

    40 22 Отговор
    Кажи му комунист и не го псувай повече.
  • 4 Гост

    26 18 Отговор
    Нормално е - те не са християни, за да празнуват Коледа официално.
    Не виждам каква новина може да е това, все едно в Китай да ни обвиняват, че не празнуваме китайската нова година.
  • 5 цивилизация

    28 16 Отговор
    Приятелите на Иран, на Турция и на Путин разбира се.
  • 6 корекция:

    19 14 Отговор
    Ръководството на Китайската държавнокапиталистическа диктатура
  • 7 Бесен Язовец

    37 20 Отговор
    Абе сорсчета вие случайно да празнувате китайската нова година? Будисти ще пеазнуват християнски празници! Или случайно някой от вас да празнува рождението на Буда? Само в бг.могат да се празнуват чужди празници като Хелулин!

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Диди

    22 15 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Китайци,будисти. Нали знаем,че Китай е против будистите.Те не поддържат Далай Лама. МИСЛЯ,ЧЕ ТОВА СИ Е ЧИСТ,ДИКТАТОРСКИ КОМУНИЗЪМ. ВСЕКИ ДА ПРАЗНУВА,КАКВОТО ИСКА.дали китайците ще бъдат съгласни с това,ще се разбере.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ъхъ

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Да ,ама тук никой не ми е забранил да го правя , а аз така искам
  • 12 СссереМ

    19 19 Отговор
    Нищо ново,Коледа е забранен празник в русия от 1917-та,който го празнува отива в Сибир.Там на почит е нова година с техния смотан дядо мраз.
  • 13 Джентълменът русофил

    23 7 Отговор
    Нормално е, те не са християни. Извинявайте, но вие как бихте се почувствали, ако в България излезне мода масово българи да празнуват байряма?! Ами то е същото. Китайците си пазят техните си обичаи, ние си пазим нашите, турците си пазят техните и така. Вярно е, че на Запад всичко е един голям тюрлю гювеч(там всевъзможни празници се празнуват заедно от бели и черни, християни, индуси и мюсюлмани) и прочие. Но нали това е хубавото на Изтока - че се различава от Запада. Знаете ли мили сънародници - на Запад всичко е спретнато, новичко, стерилно чисто, но точно това прави и живота стерилен. Хората се усмихват, поздравяват, но не са истински. Ако се спънете и паднете, същите тези хора ще ви подминат, дори няма да погледнат към вас. Най-точният израз, която ми идва за да опиша живота на Запад е "виртуална реалност", все едно си във видео игра. Това е един щастливо фалшив свят за богатите и способните, но същевременно коварен, дискриминиращ, студен и суров за имигрантите и бедните.
  • 14 Розов Слон

    18 8 Отговор
    Християнството е над 2000 години.....та некви ли ислямо-комуняшки държави на 60-70 години ще му се опрат

    Коментиран от #19

  • 15 Извън закона

    17 5 Отговор
    Само Христос е истината.Весела Коледа на всички фенове на факти !!!
  • 16 факт

    8 6 Отговор
    религията винаги си е била опиум, утопия
  • 17 Бай хой

    13 1 Отговор
    Само на мен ли се стори че забраната е от една градска управа и се отнася за служителите им?
    А как само пиленцата кълват?
    Някой вижда и чете само това което иска да се случи. Факт.
  • 18 no name no face no number

    3 3 Отговор
    И аз не вярвам в измислици
  • 19 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Розов Слон":

    Християнството било на 2000 година - а будизма и хиндуизма на колко са бе?
    Не си ти този, който ще налага кой в какво да вярва! И аз съм уж християнин, но не налагам на никой нищо!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 LEGIONARIVS

    5 1 Отговор
    Ние също не празнуваме коледа, а РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! Нека назоваваме нещата с истинските имена и не бъдем овце....

    Коментиран от #26

  • 23 Европеец

    3 7 Отговор
    Така е в комунизма,Вожда забранява щот друго не умее!:):):)
  • 24 Патето Яки

    3 0 Отговор
    "Опиум за народа" е определение на религията, дадено от Маркс в критиката на Хегеловата философия на правото от 1844 г.
  • 25 Барчо

    6 0 Отговор
    Нищо чудно. Те са будисти, а празника е християнски. Те поне си имат достойнство. Не са като нас. Ние гледам вече прегърнахме хелоуин като роден. Малките деца си мислят, че е български от някога си. След години може и да празнуваме и четвърти юли като български празник. И в края на краищата държавата е тази, която трябва да регулира такива "залитания" и връща заблудените овци в стадото.
  • 26 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "LEGIONARIVS":

    Лошото е, че като се поогледаш и поослушаш, няма да имаш това чувство. Почти никъде не се споменава нито по медиите, нито по рекламните трансперанти Рождество, а коледа. След петнайсетина години малките даже няма да свързват празника с Христос.
  • 27 Цар Навуходоносор

    0 1 Отговор
    Ако е забранена просто "Коледа", което се различава от "Рождество Христово" нищо няма да се случи. Ако е забранена "Рождество Христово" самият Бог Христос ще стъпче този богохулен режим, както го стъпка в България!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания