24 Декември, 2017 16:50 1 939 3

В Швейцария готвят референдум за отношенията си с ЕС

  • дорис лойтхард-
  • швейцария-
  • президент-
  • ес
В Швейцария готвят референдум за отношенията си с ЕС - 1
Снимки: БТА/АР

Швейцарският президент Дорис Лойтхард каза, че би било полезно да се организира референдум за отношенията на страната с ЕС. Изявлението бе направено, след като тази седмицата двустранните отношения охладняха, предаде Reuters.

Швейцария не членува в ЕС, но търканията й със съюза съвпаднаха с преговорите за излизане на Великобритания. От известно време между Берн и Брюксел вървят преговори за нов рамков договор, като желанието на ЕС е той да замени над стоте двустранни договора, които регулират отношенията им.

Тази седмица обаче отношенията се обтегнаха, след като съюзът гарантира на швейцарските фондови борси само ограничен достъп до ЕС и това накара Швейцария да заплаши, че ще предприеме ответни мерки, тъй като според нея това е дискриминация.

"Двустранното начало е важно", каза Лойтхард пред местни медии. "Затова трябва да изясним отношенията си с Европа. Трябва да знаем в каква посока да поемем". "Затова произвеждането на референдум по принципни въпроси би било полезно", обяви държавният глава.

В Швейцария готвят референдум за отношенията си с ЕС

В преговорите за сключване на всеобхватно споразумение миналия месец беше постигнат напредък, след като Швейцария се съгласи да увеличи вноската си към бюджета на ЕС.

Сключването на подобно споразумение ще гарантира, че Швейцария ще приеме законодателство на съюза в замяна на разширен достъп до единния му пазар, което е изключително важно за швейцарския износ.

На подобно споразумение обаче би се противопоставила евроскептичната Швейцарска народна партия, която в момента има най-голямата група в парламента.

Лойтхард, която след края на 2017 г. няма да е повече президент, заяви, че едногодишният й мандат на ротационната длъжност не е бил помрачен от поредния спор в двустранните отношения.

По думите й някои страни поставят Швейцария в една група с Великобритания, а други искат да засилят позициите на своите финансови центрове за сметка на Берн.

В Швейцария готвят референдум за отношенията си с ЕС

"Други си мислят, че разглеждаме нещата като концерт по желание и искаме да се възползваме прекалено много от единния европейски пазар, искат да увеличат натиска за рамково споразумение", каза Лойтхард.

Тя заяви още, че външният натиск не спомага за създаване на ползотворен климат в Швейцария за потенциално споразумение. Президентката каза, че разбира швейцарския скептицизъм към ЕС, но няма алтернатива на приспособяването към съюза, защото в него отиват две трети от швейцарския износ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pompev

    3 0 Отговор
    Тия шведи дали са в европата или не е все едно,щото са богати
  • 2 гост

    1 1 Отговор
    егати полицейската държава
  • 3 Switzerland

    3 0 Отговор
    Швейцария е богата държава и не и трябва да се присъединява към ЕС защото ще трябва да спазва диктата на Брюксел а като имаш пари някой да ти казва какво да правиш няма как да стане.
Новини по държави: