Last news in Fakti

26 Декември, 2017 12:04 1 318 3

ФБР разследва кипърска банка за връзки с Русия

  • fbme-
  • фбр-
  • кипър-
  • банка-
  • пол манафорт-
  • единна русия

Разследването е свързано с бившия шеф на изборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт, който през октомври беше обвинен в пране на пари

ФБР разследва кипърска банка за връзки с Русия - 1

ФБР се е обърнало към кипърските власти за информация, свързана с ликвидираната банка FBME, за която има подозрения, че е използвана от "богати руснаци с политически връзки", съобщи в. The Guardian с позоваване на собствени източници.

Според информация на изданието, искането на ФБР е свързано с разследването на спецпрокурора Робърт Мълър, който разследва руската намеса в американските президентски избори и връзките на хора от щаба на Доналд Тръмп с представители на Кремъл.

Уточнява се, че ФБР, съвместно с американското министерство на финансите, през ноември е поискало информация за FBME от Централната банка на Кипър.

Разследването е свързано с бившия шеф на изборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт, който през октомври беше обвинен в пране на пари.

Официален представител на FBME коментира пред британското издание, че Манафорт никога не е бил клиент на банката.

През 2014 г. Централната банка на Кипър е изготвила вътрешен отчет, с който разполага The Guardian. В него се казва, че сред клиентите на FBME е имало няколко руски граждани, които са заемали "политически чувствителни позиции". Освен това около половината клиенти на банката са били руснаци включително Владимир Смирнов - приближен до руския президент Владимир Путин, и Александър Шишкин - член на путиновата партия "Единна Русия".

Централният офис на банката FBME, известна по-рано като Federal Bank of the Middle East, се е намирал в Танзания, но около 90 на сто от операциите са се осъществявали през кипърския филиал.

През 2014 година американското финансово министерство изготви доклад, в който се посочваше, че FBME се занимава с пране на пари, финансиране на терористи и подкрепа за международната организирана престъпност.

След това Централната банка на Кипър отне лиценза на FBME, е през 2017 г. банката беше ликвидирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шалом

    2 7 Отговор
    Защо се учудвате,като 90% от банките са собственост на две еврейски фамилии а в Русия" управляващите" също са евреи.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Лаптопа

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шалом":

    Човек като не знае пише - Еврей, комунисити, Сащ, Тиквата, а всъщност истината е доста далече - тиквата ви чисти л..ната, комунисти няма, за Сащ научквате ...... единственот ясно е че ФБР би трябвало да разследват американските банки които имат влияние върху световните банка
  • 3 Лаптопа

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шалом":

    Ако има еврей то са във САЩ и контролират американските банки