Last news in Fakti

26 Декември, 2017 14:30 2 423 10

Бойци от опозицията капитулират край Дамаск

  • сирия-
  • дамаск-
  • джебхат ан нусра-
  • идлиб-
  • башар асад

Сирийската армия е прекратила бойните действия срещу части на групировката "Джебхат ан Нусра"

Бойци от опозицията капитулират край Дамаск - 1
Снимки: БТА/АР

Сирийската армия е прекратила бойните действия срещу терористите от групировката "Джебхат ан Нусра" в подножието на връх Хермон (Джебел еш Шейх) югозападно от Дамаск, предаде телевизионният канал "Ал Маядин", цитиран от ТАСС.

Според информация на канала терористите, отбраняващи се в два укрепени пункта - Бейт Джин и Маар ел Мир, се съгласили да капитулират и започнали преговори със сирийските военни. Остатъците от "Джебхат ан Нусра" бяха обкръжени в този район в края на миналата седмица.

При военна операция на сирийските войски беше отрязан пътят на терористите по долината на река Нахр Авадж по посока на Голанските възвишения, окупирани от Израел. Сега им се предлага да сложат оръжие и да се преместят на автобуси заедно със семействата им в южния сирийски град Дераа или в провинция Идлиб в северозападна Сирия.

Преговори за извеждане на членове на въоръжената опозиция се водят и в друг район на подстъпите към сирийската столица - Източна Гута, където е създадена зона за деескалация. В неделя трябваше да започне евакуацията на бойците на "Джебхат ан Нусра" и други радикали от бежанския лагер Уафидин, но реализацията на сделката, постигната в споразумение за локално примирие, бе отложена в последния момент заради разногласия, избухнали между въоръжените групировки. Няма данни за броя на опозиционните бойци и членовете на техните семейства, които трябваше да бъдат отведени с автобуси в провинция Идлиб.

Бойци от опозицията капитулират край Дамаск

През януари въоръжени привърженици на "Джебхат ан Нусра" (1142-ма души общо), които отказаха да се предадат на сирийските власти, напуснаха долината Уади Барад западно от Дамаск. През май около 2000 бойци бяха отведени в Идлиб от столичните предградия Барзи и Кабун.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русчуклия

    18 4 Отговор
    Значи лека полека започнахме да пишем истината, макар и с полувин уста, че има окупирани територии, като голандските възвишения, а не само почти цяла Палестина!
    А може ли една от причините за войната в Сирия да е именно това, че Сирия не е съгласна с тази окупация?

    Коментиран от #2

  • 2 Емил

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русчуклия":

    Единствената причина за събитията от т. нар. "Арабска пролет" насам е Израел и слугите от САЩ! Но ефектът за тях е положителен - вече няма напрежение в Израел и е време за втората крачка - Ерусалим столица. Очаквайте и третата - Ал Акса в руини и построяването на заветния Храм отново.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Русчуклия

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Емо, много си далеч от истината! Напротив, в исраел сега започва напрежението, защото с тази меко казано необмислена крачка за превръщането на Ерусалим в столица, обърна вниманието на цялата световна общественост. Не че досега нямаше напрежение, но досега освен палестинците, почти никой не знаеше какво точно става там. А сега, това което наричаш втора крачка, помогна да стане ясно, че палестинците нямат право да имат собствена икономика! Това е нещо, на което не се обръщаше внимание! А сега е на дневен ред признаването на Палестина.
    Не може, противоестествено е да има хора, които да смятат, че са по-висша раса от другите!

    Коментиран от #5

  • 4 гумата

    17 2 Отговор
    Изтриването не значи че хората не знаят истината А тя е сириййската опозиция е въоръжена да зъби от САЩ за свалянето на законно избраното правителство

    Коментиран от #6

  • 5 Емил

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русчуклия":

    Дано сме живи и помним - след десет години ще видим кой е прав!
  • 6 Емил

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "гумата":

    Като фактология си прав, но само промит мозък не вижда, че САЩ и Русия играят старата игра - доброто и лошото ченге! Целите им са общи и имат общ враг ЕС.
  • 7 Не глеам таувизия

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Нали това искат израел - бутнат ли джамията ww3, и ще умираме и ние заради нечий непостижими планове за ноф сфетофен ред разираш ли и велик израел... тия си нямат на идея какво ще стане... Само си мислят, че имат! Признаването на светия град от сащ само за столица на израел е поредна крачка към разпалване на война.

    Коментиран от #8

  • 8 Емил

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Не глеам таувизия":

    Много навътре си вязъл в ролята си - да не би да ти е същност?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    сирииската армия няма нищо общо .в западна гута воюват основно кадировци и иранци.разбираи иран и русия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания