26 Декември, 2017 20:15 1 894 5

Македония: Договорът с България е резултат от компромиси

  • георге иванов-
  • македония-
  • българия-
  • добросъседство-
  • компромиси-
  • договор

Този договор трябва да се разглежда от аспекта на бъдещето, заяви президентът

Македония: Договорът с България е резултат от компромиси - 1
Снимка: БТА/ AP

Като съседи България и Македония са естествено ориентирани към взаимно сътрудничество, заяви македонският президент Георге Иванов в годишната си реч в парламента, цитирана от агенция МИА. Говорейки за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Иванов каза, че той е резултат от компромиси, които не могат да задоволят всекиго.

"За да изпълни целта, този договор трябва да се разглежда от аспекта на бъдещето, а не на миналото. Това е договор за обща история на двете държави и техните народи и се отнася за периода от признаването на Република Македония от страна на Република България, тоест от 1992 г.", каза Иванов.

Той призова двете правителства да допринесат за изпълнението на целта на договора. Държавният глава на Македония каза, че този документ е създал благоприятна атмосфера за сътрудничество и между църквите на двете страни. Иванов изтъкна, че макар да е вярващ, той е президент на секуларна държава и не се меси в църковните дела, но очаква Македонската православна църква да намери своето равноправно място в православния свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    13 0 Отговор
    Недоумявам защо Германиите се обединиха при Горбачов , а Българиите още не ? Ние пак последни ли ще сме .Навремето пак последни се отървахме от турците .
  • 2 гост

    9 3 Отговор
    Тези хора от БЮРМ ,само трябва да си погледнат "националния" флаг , колко е бутафорен , нелеп и набързо скалъпен и който може да мисли и цял живот да са му промивали мозъка , ще се досети че тази "държава" е изкуствено и насилствено създадена и откъсната от Майка България .

    Коментиран от #5

  • 3 Анонимен

    4 6 Отговор
    Не ни трябват тези мекерета. Само тях не сме ги хранили.
  • 4 Македонец

    5 1 Отговор
    Македонците знаят, че са Българи и скоро ще си го признаят! Вече няма окупаторска сръбска армия която да убива тези които кажат, че са българи.
  • 5 Igor spirovski

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Това е вентилатор.
Новини по държави: