3 Януари, 2018 07:17 4 151 37

Турция подсилва армията си

  • турция-
  • армия-
  • подсилва-
  • уволнени-
  • преврат-
  • военни-
  • войници-
  • гюлен

След опита за преврат хиляди военни бяха освободени

Турция подсилва армията си - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турция ще подсили армията си с 43 000 души през 2018 година, съобщи „Ал Джазира“, позовавайки се на турските медии. След опита за военен преврат през 2016 година хиляди полицаи и военнослужещи бяха уволнени.

Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча, който беше потушен през месец юли 2016 година. След него бе обявено извънредно положение и властите започнаха масови чистки.

След преврата хиляди хора – включително полицаи, военни, учители, лекари и държавни служители – загубиха работата си, а мнозина попаднаха и в затвора. Те бяха обвинени за връзки с гюленистката организация „Фето“.

Международната общност застана зад демократично избраната власт в лицето на Реджеп Ердоган, но остро осъди масовите чистки и погазването на човешките права. В Турция бе нанесен сериозен удар и по свободата на словото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    23 5 Отговор
    Турция подсилва армията си не само с жива сила а и с воъръжение.Нищо че е в НАТО но подписа договори с Русия за С-400 които не са съвместими с НАТО да де, но те си гледат своите си интереси !Ние какво да кажем с нашата армия всеки вижда от един който и беше" министър " и започнаха рИформи в нея, до нарязването на ракетите ни, и флот и подводници и т.н като че ли турски башибозук е преминал през нашата армия а НЕ е май наши башибозуци приминаха през нея колко години трябва да се везстанови колко ? Ето глобалистите-сатанисти искат да си правят и обща армия и мислите че това което стана тук е случайно ли, НЕ не е целенасочено е, ха познайте от КОЙ !!!???
  • 2 Офицер от резерва

    28 1 Отговор
    Те я подсилват с 43 000 души, а нашата цялата няма толкова, а е наполовина, като половината са канцеларски мишки, жени, писарушки и др подобни калинки. Всички щатове са незапълнени, няма техника, а където има или не е в изправност или е от времето на соца. Няма пари за учения и боеприпаси, за да се провеждат такива. Години наред ни мамеха, че нямаме нужда от армия понеже сме в нато и има кой да ни пази. Не ни трябвало голяма армия, а малка и боеспособна. За съжаление само малка ни е армията, но ну и боеспособна. Нарязахме си ракетите и въоръжението, защото нямало кой да ни нападне, а наши съседи всяка година се въоръжават и превъоръжават. Нали преди години се говореше за баланс на силите. Къде е той, че нещо не го виждам? Свалихме си гащите, надупихме се, а те ни обещаха, че няма да да ни го вкарват...
    За съжаление държава без армия няма, а ние нямаме армия от което следва, че и държава!

    Коментиран от #3

  • 3 ХАСАН

    30 11 Отговор

    До коментар #2 от "Офицер от резерва":

    Не мисля че Турция се въоръжава срещу България! Просто от 40 години съседите й имат военни конфликти- ирано-иракска война,азеро арменски-конфликт,грузински-осетински,иракска война ,сирийскмя конфликт ...около нейната ограда има постоянно пожар и е редно да си има голяма армия

    Коментиран от #17

  • 4 Койчо

    18 3 Отговор
    Да ,така е.В днешно време не се говори за това. Пределно ясно е, Кой ни накара да унищожим армията си. Това са само Сащ,под влиянието на Турция. И защо ни накараха ,също е ясно. Говорят за някакви бутафорни 7-8 самолетчета за ввс,2-3 патрулни корабчета за вмф, и за сухопътни войски 100-на бройки скопени бронирани машини. Да се върнем на това ,което беше унищижено. Повече от двеста самолета,стотици танкове,артелерийски установки,десетки кораби, 3-4 подводници. Ако се види цената на само една бройка дори на една такава бойна единица техника с въоръжението и ,в днешно време е десетки, дори за някои неща над 100 мил.долара,умножено по хиляди унищожени бройки се равнява сигурно между 50 - 100 млд. долара,което пък се равнява на няколко годишни държавни бюджета на България,който няма и 20 млд. длр.Да не говорим за над 3000 държавни предприятия с прилежащото им оборудване,които са били изградени от обикновените хора не от бкп,са били унищожени или разпродадени на безценица,в полза на шепа хора или конкурентни чужди фирми. Тук също говорим за стотина млд. длр. Сметнете всичко колко е. Ако всичко това беше развито,а не унищожено от продажниците,тогава незнам дали щеше да има такова отношение спрямо България от която и да е друга държава. А стандарта на живот какъв ли щеше да е. А дали нямаше да бъдем поне 10 мил. жители, а не 5-6. Какво да говорим. Обречени сме да сме колония и това си е.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 ХАСАН

    25 10 Отговор

    До коментар #4 от "Койчо":

    Ами разрушихме Османската империя ,създадохме царска Бълнария..Ращрушихме и избихме елииа на царска България и създадохме комунистическа Бъогария от селяни и работници! Разрушихме постигнатото от НРБ и създадохме Република България с мутри и лобисти!

    Коментиран от #8

  • 6 Велика русия

    14 3 Отговор
    Койчо напълно съм съгласен със казаното от теб и офицера абсолютно сте прави .САЩ просто ни затриха армията а и държавата .Но АС питам къде е било разузнаването през тези години
  • 7 До хасан

    12 3 Отговор
    Асане стига със твойта османска империя .Както казват старите хора всичко е със времето си .Връщаш се сто години назад .Гледай напред .Света навлиза във нова ера на развитие и бъдеще

    Коментиран от #18

  • 8 Койчо

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "ХАСАН":

    Османска империя,Византийска империя,демократи,фашисти,комунисти,сърбомани,гъркомани,туркомани,русофили,американофили,македонисти,грантаджии и всякакви други групи , идеологии и т.н. продажници.Истината е една - България. И докато повечето тук са, като тези ,които изброих по - горе,така ще е.

    Коментиран от #26

  • 9 Тошко

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Койчо":

    Съгласен съм с теб, но цитат: "Това са само Сащ,под влиянието на Турция." е абсурдно твърдение! Комшиите не могат да търпят краварите! Камоли да им влияят! За краварите комшиите са много неудобни, защото "не слушат". Стигна се даже до опит за преврат преди година и половина, като самолетите бомбардирали Анкара бяха литнали от американската военна база в Инджирлик. Не случайно комшиите купуват руските с-400, които са извън контрола на краварите и се вдигна голяма олелия, въпреки че и Гърция, която е членка на НАТО беше купила с-300 и тогава никой нищо не каза! Комшиите си връзват гащите не заради нас, ние едва ли сме някакъв фактор в това отношение за тях. Ние сме свикнали да обвиняваме някого за собствените си грешки, особено стратегическите и става "кой ми .ра в гащите"..

    Коментиран от #12

  • 10 БАЛКАНСКИ

    12 1 Отговор
    От българина нищо не е останало, каква армия ? Те хората замряха , читавите , кадърните умните заминахани птодължават да се изнизват по единично или групово. Сега заминават за канада, вие плямпате и си имате платена работа. Но повечето хора от провинцията нямат никаква работа. Хайде Каракачаня ще ни пази, кого ще пази? Ей преди малко казаха по телевизията: МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ , че след 9 г. изчезваме като етнос. Нашите крадливи политици са виновни. Господ ни наказва много жестоко.
  • 11 Пино

    12 5 Отговор
    Абе каква българска армия какви 5 лева?!
    Срещу кого ще се въоръжаваме??? Срещу Турция не можем да изкараме и 1 час преди да дойдат в София ако решат, дори да купим още 20 нови самолета. Срещу Русия...работата ясна. Гърция и Румъния са в НАТО, македонците...за тях и танкове не трябват а сърбите вече ги няма на картата почти. За чий ни е армия, за която да се дават милиарди..повече от колкото за образование и медицина.
    И какво точно ще променят тези кораби и самолети??? Гледат как да лапнат държавни поръчки само.
  • 12 Койчо

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тошко":

    Абсолютно не е абсурдно твърдението,защото знам развитието на нещата преди 17-20 год. Друг е въпросът,че САЩ,се интересуват само собственият си интерес и затова са в такива отношения в днешно време с Турция. А ,че и никоя съседна страна няма интерес да има за съсед доминираща военно и икономически страна на Балканите и това е така. По отношение на С 400, си е турска работа. Руснаците само ще им вземат паричките ,а до 2020 год.,когато ще ги придобият,не само Русия,но много други държави ще могат да преодоляват тази система. А защо ли Русия,отказа да им продаде С300, която не е надут балон ,а имат над 2100 бр. установки от тази система по цялата си територия.А какво да кажем за руските про А 135 и А 235, с които се охраняват Москва, Санкт Петербург,които никога няма да им продадат. А пък С 300 имаме и ние,които са си много ефективни,но не се знае и тях кога ще нарежат. Това ще е върха , освен без самолети,да нямаме и про. ,,Супер яко'' ще е !
  • 13 ХАСАН

    14 7 Отговор
    Османската империя е минало и заминало..но просто това искам да кажа едно владичество се сменя с друго...османците дойдоха и разпуснаха армията на Иван Шишман....евроатлантиците дойдоха и разпуснаха българската армия....нищо ново под слънцето!!!
  • 14 ХАСАН

    15 9 Отговор
    Османците взимаха българи еничери и ги водеха да обсаждат Виена, руснаците взимаха български войници и ги водеха да потушат Пражската пролет , американците взимаха българи и ги водеха да се бият в Ирак и Афганистан....едно и също и после все ти е виновен бай Хасан

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Койчо

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "ХАСАН":

    Ей тук си много прав. Затова казвам ,че България трябва - Е , и то на първо място за ,,главата на рибата'', където най - мирише,както и за всички останали Българи !
  • 16 Кcaniba

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "ХАСАН":

    алоу, потурнята!
    Стига с тази русофобско-неоосманската простотия!!!!
    Русия е спасила България от османското робство!!!
    Да ти вземата казаците децата, да гипращата за потушаване на бясовете у ФАЩ!!!!
  • 17 Бесен Язовец

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    Хасане, яхвай коня и в любимата си андолска дупка. Марш!

    Коментиран от #19

  • 18 Олигарха

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "До хасан":

    Да идват третополовиче с чурка на челото! Новото време! Вреееметоо е наше, наше!
  • 19 ХАСАН

    12 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    !!! Виж канадците направиха безвизово..марш в Канада да станеш примерен канадец!! Или в Англия да си подданик на кралицата!!!
  • 20 Киро

    3 9 Отговор
    Като някой от вас, тиквеници с петолъчки, обясни как се издържа неколкостотин хилядна армия с настоящия бюджет, тогава ще се сополивите по форумите!

    Знаете ли колко струва един самолет бе? А един модерен танк?

    Това да не ви е едно време - с руските щайги на килограм, които вече никой не ги брои за въоръжение??!

    Даваха по един калашник, мяташ се на ЗИЛ-а, облечен с въшкарник и единствената ти защита е някакъв пробит противогаз на 20 години, дето не става за нищо и една ламарина на главата, същата, като от Втората световна.

    И кво, дори да имаме модерна армия от 50-100 хиляди души (а войници откъде ще вземем, кой иска да работи войник??), на кой точно ще се противопоставим с тая армия?? НА КОЙ?

    България е член на НАТО, с което си решава всички проблеми откъм отбраната, бюджета може да се харчи за по-необходими неща.

    Време е да го приемете, русофилистици! България пое пътя на Запад, към цивилизацията!

    Коментиран от #22

  • 21 Бре

    3 1 Отговор
    Джамбазов, ти да не си превел статия от някой турски вестник? Защото това което е написано си е чисто ердогановска пропаганда.
  • 22 Българин

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    10 модерни самолета са 500 милиона долара.20 000 добре подготвени и оборудвани войника ще са към милиард долара годишно.
    В общи линии ако отделяме по 2 милиарда долара годишно,което е около 2 процента от БВП ще имаме съвременна боеспособна армия.
    А за противостоене на Турция,която е основен враг на всички държави на Балканите трябва да си съдействаме с Гърция,Сърбия и Румъния.Останалото е политика.Нито САЩ нито Русия имат интерес изостанала тоталитарна ислямистка диктатура да се разрастне в Европа.По скоро ще съдействат на кюрдите да си направят държава отколкото да оставят луд мегаломан да се мъчи да възстановява султанат.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Киро

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Първо, 10 самолета не са 500 милиона долара, а няколко ПЪТИ повече!
    Говорим за истински самолети, не за руски щайги.

    Второ, не са само самолетите, а с тях трябва да се купи въоръжение, средства са поддръжка и тн.

    Трето - КАКВО точно ще направиш с 10 самолета бе?? Освен да си облиташ територията.

    Четвърто - пехотата отдавна не е фактор при войните! Ама отдавна!
    Всичко опира до техниката и новите технологии, а това струва пари!

    Толкова смешна сметка не съм виждал отдавна, сякаш я е правил седмокласник.
    Следващия път се постарай повече, да не ти се смеят и гаргите, собственико на "модерна армия" състояща се от 10 руски летящи щайги и 20 хиляди пехота!

    Коментиран от #25, #29

  • 24 Киро

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    А и последно - 2 процента от БВП е 2 милиарда ЛЕВА, не долара!

    Лекинко и тук трябва да пообразоваш.
  • 25 Тошко

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Киро":

    Киро, не обиждай седмокласниците! ))) Сина ми е седмокласник и добре се справя с математиката )))
  • 26 Койчо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Койчо":

    Към хората ,които са дали отрицателен вот на коментара ми под номер 8. Нека да видя вашите аргументи,може да се съглася с тях. Или се смятате за една от категориите , изброени от мен. Може да робувате на идеологии. Или пък ,ако сте чуждопоклонници, то си е за ваша, и още по - лошо, за сметка на България .
  • 27 Пенсионер

    1 5 Отговор
    Ние не сме Русия да си създаваме врагове с който да се бием.А и нямаме претенции да сме световен фактор.Русия не може да ни бъде пример и да се въоръжаваме като луди.Пари за армия няма.Свиквайте.
  • 28 Voenen ekspert

    2 3 Отговор
    Че защо ни е армия ,то едно копче решава всичко.но това копче във Европа го има само велика Русия.другото е пълнеж на дупки.разбрахте ли какво искам да кажа

    Коментиран от #31

  • 29 Наско

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Киро":

    Кире не си в час няколко пъти повече от 50 милиона $ на самолет какво е? Може би някакъв бомбардировач B2 искаш да купуваш че да облиташ с него чужди територии?
    Я кажи колко струват 10 броя F18 или и те са щайги?И като даваш 500 милиона всяка година толкова ли няма да стигнат за купуване и поддръжка поне на 20 бройки в течение поне на 15 години.Или мислиш всяка година да купуваме и да ги хвърляме.Според мен 2 милиарда долара годишно дадени точно за армията не за някой бухъл посредник който ще ги изпапка са си добри пари.Ти явно искаш някакви други войни да водиш,но за сега ходи на кино и стой на компа.Не си се родил в една "далечна галактика" , че да летиш с разрушители и да разрушаваш планети.
    И между другото още си трябват хора за армия не са въвели още терминатори.Така че 20 000 човека дали ще са артилеристи,ракетни войски,специални части и т.н. ще си трябват.
    А такива като теб трябва да ги пуснат поне 3 месеца на обучение,че да знаят от коя страна се държи автомата.Ако минеш този тест може да те научат и на някоя нова технология нали много ги разбираш.

    Коментиран от #30

  • 30 ХАСАН

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Наско":

    За да имаш армия трябва да имаш доктрина-кой ти е врага?срещу кого ще се въоръжиш? ?? Срещу Корея или Иран ..или срещу Русия? ....срещу Турция и Гърция не може щото си съюзник!

    Коментиран от #32

  • 31 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Voenen ekspert":

    Теб ако питаме въобще защо си се раждал нали и без това всички умират.Има там един горе с копче и като го натисне запълваш дупката.
    Разбра ли какво искам да кажа?
  • 32 Наско

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "ХАСАН":

    Я ми кажи Гърция срещу Иран ли се въоръжава или срещу Русия и Корея?

    Коментиран от #35

  • 33 До ха ха

    2 2 Отговор
    Ще разбереш когато му дойде времето разбирачо.Тогава няма да ти е необходимо нито армия нито танкове нито самолети.пак ти казвам със едно копче и всичко ще бъде изравнено със земята .Това е бъдещето на една война която се очертава .Ще има апокалипсис

    Коментиран от #34

  • 34 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "До ха ха":

    Спокойно разбирачо такива като теб ги слушам поне 40 години.До сега трябваше да изчезнала Земята поне 20 пъти.Докато вещаеш апокалипсиси животът си върви.Когато му дойде времето всички си отиваме така че живей си живота и остави другите да живеят техния.
    Щом нищо не ти трябва и си толкова мъдър хвърляй всичко хващай гората там ще си свободен и само от едно копче ще те е страх.
  • 35 ХАСАН

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "Наско":

    За спорт го прави! Мисли си че срещу Турция защото имат нерешени териториални води и острови! Но знаем какво стана в Кипър!

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "ХАСАН":

    Проблема е че знаеш резултата, как и защо успяха турците, нямаш толкова у главата за да разбереш!
Новини по държави: