Last news in Fakti

3 Януари, 2018 15:04 2 703 10

Атина и Скопие - консенсусът невъзможен

  • гърция-
  • македония-
  • спор-
  • име-
  • атина-
  • зоран заев

В Гърция набира сила кампания в името на БЮРМ да няма "Македония"

Последните събития между Македония и Гърция и оптимизмът в двете страни, че дългогодишният спор за името може да бъде разрешен през 2018 г., са мобилизирали гръцки патриотични организации, съобщават медии в западната ни съседка.

Протести в Северна Гърция, резолюции, петиции, искания за референдум и отхвърляне на всякакво име на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), включващо името "Македония", са част от действията в рамките на кампанията, наречена "Македония означава Гърция".

Гръцката федерация на културните асоциации на македонците и асоциации на диаспората са организатори на кампанията, отразена от около 60 медии от северната част на страната.

Те вече са създали сайт, изработили са видеоклип, изпратили са резолюции до висши държавни мъже и са обявили среща в град Скидра по-късно, а в рамките на месец се предвижда голямо събитие по въпроса в Солун.

Представители на Гръцката федерация на културните асоциации на македонците се срещнаха с президента Прокопис Павлопулос в края на ноември, представяйки резолюция за изключване на термина "Македония" от името на БЮРМ и настоявайки за референдум по въпроса.

Кампанията също така включва видеоклип, в който се казва, че Македония е неотменима част от елинизма в продължение на 3000 години, подчертавайки, че "Македония означава Гърция".

Междувременно премиерът на Македония Зоран Заев изрази оптимизъм, че проблемът с името ще бъде разрешен през първите шест месеца на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Тодор

    28 1 Отговор
    Много просто за решаване, "Западна България"!
  • 2 трак

    23 2 Отговор
    За първи път виждам гърци да работят за България!
  • 3 dumbfender

    10 1 Отговор
    "Македония означава Гърция" ??

    Тези патриотчовци искат да скарат своята Гърция с могъщия си североизточен съсед за Пиринско, така ли?
  • 4 Мунчо

    17 9 Отговор
    Хайде сега на война с гърчолята за това чии са македонските земи, наши или техни! Така ще си върнем Кавала и хубавите плажове наоколо, само дето не знам откъде ще намерим армия, че то нашата и един селски стадион не може да напълни.
  • 5 Койчо

    12 1 Отговор
    Първо , македонците нямат основание да се наричат така,защото са си българи. Второ от къде накъде, Гърция ще държи патента за името Македония, макар в древността да е била елинистична държава, но не е Гърция нали,която съществува реално като такава от 19 век, преди това са в Османката империя, Източно римска и Римска империя и най - накрая гръцки градове държави,а са дошли от северна Африка. Според чужди изследователи от 18 век чак до средата 20 век, в цялата територия на областта Македония, също и гръцка мнозинството са българи. Дори и хора от гръцката интелигенция признават , че на север от Атина живеят най - вече българи - погърчени. И гърците за да не ги наричат такива каквито са ,а именно българи ,ги наричат славофони - говорещи славянски. Вижте само фермерите , които като стачкуват и блокират границата, голяма част си говорят български.
  • 6 Тошко

    9 1 Отговор
    Е.аси проблема.. византийска му работа.. те ли ще определят как да се казва някоя държава?!? Те по картите си пишат, че Пловдив е Филипопол..

    Коментиран от #7

  • 7 Койчо

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тошко":

    Съгласен съм за византийската работа, за каквито се мислят, ама то е нещо като да има Гърция, преди 19 век. Толкова е имало Византия,която е измислена от западни историци. А реално е имало Източно Римска империя, която е имала поданици от всякакъв произход и като започнеш от първия император Константин Велики, първите 15 са били с тракийски произход, имало е с арменски и всякакъв друг, а колко български принцеси са били жени и съответно майки на императори. Като цяло гърците много обичат да крадат чужда и да разширяват своята история и култура, даже много повече от така наречените македонци.
  • 8 Густо Майна

    12 0 Отговор
    Докато ние и гърците умуваме какво точно ни крадат т. нар. македонци, шиптърите ще решат проблема! На всички!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: