4 Януари, 2018 12:23 807 5

Макрон на война срещу медийните лъжи

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • фалшиви новини-
  • russia today-
  • rt

Френският президент обяви план за законодателство за борба с фалшивите новини

Макрон на война срещу медийните лъжи - 1
Снимки: БТА/АР

Френският президент Еманюел Макрон обяви проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди, съобщи France 24.

"Ако искаме да защитим либералните демокрации, ние трябва да имаме по-силни закони", каза Макрон на пресконференция. Той допълни, че проектът на нормативния акт ще касае социалните медийни платформи, по-специално през периодите на избори, и ще внесе дълбоки промени в ролята на френския медиен регулатор.

"Нашите юридически разпоредби ще еволюират, за да защитим демократичния живот от фалшивите новини", заяви държавният глава.

След избирането си за президент, Макрон разкритикува руските медии, обвинявайки открито телевизионния канал RT (Russia Today), че е разпространявал дезинформации за него на сайта си и в социалните медии по време на президентската кампания във Франция.

По време на пресконференция през май миналата година с руския президент Владимир Путин Макрон каза, че RT и руската обществена агенция "Спутник" са разпространявали "опозоряващи контраистини" и "лъжлива пропаганда". И двете медии имат сайтове на френски, а през декември RT пусна и своя телевизия на френски език.

Макрон на война срещу медийните лъжи

За закона за борба с фалшивите новини в интернет в периоди на избори Макрон каза, че подробности от него ще бъдат представени в идните седмици. Той уточни, че социалните платформи ще бъдат задължени да са по-прозрачни по отношение на така наречените "спонсоризирани съдържания".

В случай на разпространение на фалшива новина ще е възможно да се сезира съдия, което ще позволи да се пристъпи към последващи ответни действия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 справедлив

    10 0 Отговор
    Либерални демокрации...ето тук е проблема-че точно либералите убиха истинската демокрация-само в името на измислените си ценности.Точно либералите направиха така,че демокрация да е мръсна дума-факт.Същите тези либерали ,които са на власт в момента унищожават европейската цивилизация,като не приемат абсолютно никаква критика към себе си...
  • 2 Русенец

    6 0 Отговор
    Когато западните медии плюят Русия това е Истина, но когато Русия ги оплюва това са фалфиви новини ! Те какво искат, руснаците да си събуят гащите и да им връткат ли ? Всеки си защитава родината както и с каквото може !

    Коментиран от #3

  • 3 Иван

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    А ти защо защитаваш чужда такава?
  • 4 ншия

    3 0 Отговор
    Атаката започна първо наща СНАХА в ЕК ,а сега и Макарона скочи.Кой ще определя коя новина каква е???Айде сещайте се ,кое ще е истина и кое лъжа...
  • 5 гоол

    2 0 Отговор
    Има ли нещо за което да не е виновен Путин или некадърниците по този начин си мислят че лъжат народа.
Новини по държави: