Last news in Fakti

6 Януари, 2018 15:50 4 241 3

Арестуваха саудитски принцове

  • протест-
  • саудитска арабия-
  • принцове-
  • арест-
  • рияд-
  • реформи

Недоволните принцове отиват в затвора

Саудитските власти арестуваха 11 принцове, събрали се в кралския дворец в Рияд на протест, съобщи „Дейли Сабах“, позовавайки се на местните медии. Протестът им е бил срещу планирани икономически мерки.

Сред тях е и планирано спиране на плащането на сметките им за битови услуги, посочиха световните агенции. Според издадения указ сметките за вода и електричество на членовете на кралското семейство вече няма да се плащат с държавни средства.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света. През последните месеци обаче се забелязва промяна в политиката на кралството. Бяха въведени редица мерки и реформи, а освен това на жените в страната беше разрешено да имат шофьорски книжки. В страната беше обявена война на корупцията.

Принцовете се събрали, за да настояват за отмяна на кралски указ за спиране на плащането от държавата на сметките за вода и електричество на членовете на кралското семейство. Те също така искали обезщетение за смъртната присъда, издадена срещу техен роднина.

Указът е резултат от реформата в Саудитска Арабия от миналата година срещу дефицита в държавния резерв, която включва отнемане на значителна част от привилегиите на саудитските принцове и семействата им. При кампания срещу корупцията бяха задържани десетки членове на кралското семейство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бъзикате ли се

    21 1 Отговор
    и тези чалми постигнаха исканията си - сега ще ги хранят безплатно в ареста :д
  • 2 кравеферма

    12 3 Отговор
    Ами сега САЩ да събере ООН за да обсъдят и протестите и арестите на принцовете в Саудитска Арабия! А не само да реват за правата в Иран.
  • 3 ЧЕП

    9 0 Отговор
    Преди около година- две, гледах запис, как обезглавиха единият от принцовете по средата на една улица. Обвинението беше в убийство... - Там когато кажат че си виновен, никой не пита да ли е истина. - Там просто режат "зелки" за целите на онзи който е Крал...
    Тоест искам да кажа, че там да те обвинят в нещо ... - Почти е ясен изхода. Законите са неандерталски и "няма празно".