Last news in Fakti

9 Януари, 2018 09:03 1 024 0

Анкара към Атина: Искаме си бегълците

  • бекир боздаг-
  • турция-
  • гърция-
  • преврат-
  • бегълци

Турция държи на екстрадицията на осемте избягали военни от съседна Гърция 

Анкара към Атина: Искаме си бегълците - 1
Снимки: БТА/АР

Анкара очаква осемте турски военни да бъдат екстрадирани от Анкара "възможно най-скоро", заяви турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от гръцкото издание Нюз.ин.

Боздаг приветства решението на Апелативния съд в Атина временно да замрази предоставянето на убежище на един от турските военни, избягал в Гърция с останалите седем свои колеги след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Съдът взе това решение, след като гръцкото правителство поиска замразяване на бежанския статут, предоставен на военния на 29 декември от независима комисия по предоставянето на убежище.

Същата комисия отхвърли молбите за убежище на останалите седем турски военнослужещи.

Турция настоява за екстрадицията на военните, които разглежда като изменници. Бекир Боздаг направи това изявление след заседание на турското правителство, като даде да се разбере, че Анкара не възнамерява да отстъпи от своето искане за екстрадиция на осемте военни, въпреки решението на съда.

Нюз.ин смята, че изказването на Боздаг представлява косвено отхвърляне на лансираната преди дни идея от гръцкия правосъден министър Ставрос Кондонис за съдебен процес в Гърция, а не за екстрадиция на осемте турски военни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: